DOLAR 32,5993
EURO 34,8274
ALTIN 2495,983
BIST 9467,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İç mekanda renk, malzeme seçimine yön verir

    İç mekanda renk, malzeme seçimine yön verir
    02.12.2019
    A+
    A-

    DYO ve Aura İstanbul işbirliği ile gerçekleştirilen Renkli DYOLOGLAR’a konuk olan Toner Mimarlık’ın kurucusu Mustafa Toner, iç mekânlarda rengin ilk başlangıçta kullanılan bir unsur olduğunu söyledi. Toner, iç mekanda kullanılan rengin, ‘nereye, kime, ne yapıldığına’ göre belirlendiğini dile getirdi.

    Türkiye boya sektöründe birçok ilke imza atan DYO’nun, Aura İstanbul ile ‘Renkli DYOLOGLAR’ adı altında gerçekleştirdiği özel prodüksiyon, mimaride renk konusundaki özel videolar ile büyük beğendi topladı. Renkli DYOLOGLAR’da yer alan Toner Mimarlık’ın kurucusu Mustafa Toner “Tasarımlarınızda renk mimari ile gelişen bir etmen midir, yoksa sonradan eklenen bir unsur olarak mı görürsünüz?” sorusuna yanıt verdi.

    Özellikle iç mekân tasarımlarında rengin başlangıçta kullanılan bir unsur olduğuna dikkat çeken Toner, “Renk sonradan eklenen ilinti gibi bir şey değil. İlk başta malzeme seçimine kadar yön veren bir tercih. Bu sadece iç mekân için geçerli değil. Örneğin dış mekân, yani bir bina  tasarımı yaptığınız zaman da lokasyona yöreye bağlı olarak da  renk seçimiyle başlarsınız. Yani renk seçimi formla beraber, mimariyle beraber gelişir, hatta ona yön verir.  Örneğin Yunanistan’da veya güneyde bir ev yapıyorsanız kırmızıya boyamazsınız, beyazla yola çıkarsınız,  Akdeniz’e uygun renklerden gidersiniz. Bir ormanda yeşillikler içinde bir bina yapıyorsunuz koyu renklerle hareket edip baştan bunu seçersiniz ki buna göre malzeme belirlersiniz.” dedi.

    ‘NEREYE, KİME, NE YAPILDIĞI ÖNEMLİ’

    İç mekânda kullanılan renkleri neye göre belirlediğini de anlatan Mustafa Toner, renk seçiminde, nereye, kime, ne yapıldığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Videoda konuyu örneklendiren Toner şu noktalara dikkat çekti:

    “Eğer bir ev yapıyorsanız ve çok lüks bir ifadesi olsun istiyorsanız başka; çok genç, dinamik bir ofis binasının iç mekânını yapıyorsanız farklı renkler kullanırsınız. Ağırbaşlı bir ofis veya ev biraz daha klasik tatta yapıyorsanız kullanacağız renk seçimi farklı olacaktır, olmalıdır. Yoksa çok seviyorum diye, pembeyi alıp da çok klasik, ciddi bir avukatlık bürosunda kullanmaya kalkarsanız, amacına hizmet etmeyen bir mekân ortaya çıkar. Yaptığınız iş de boşa gider. Bu arada tabi renk kullanımında benim tercihim daha çok vizon tonları, daha pastel ve nötr tonlar oluyor. Özellikle iç mekânlarda. Çünkü renkler çok değişkenlik gösteriyor. Ama yaptığınız mekanların kalıcı olması, zamansız olmasını istiyorsanız, rengi daha çok noktasal kullanmanızda, yani kolay değiştirebileceğiniz elemanlarda kullanmanızda fayda var. Çünkü bütün bir binanın bütün bir iç mekânın rengini değiştirmek o kadar kolay olmuyor. Ama kullandığınız kanepelerde veya işteki mobilyalarda rengi değiştirmek daha kolay.”

    MUSTAFA TONER

    1984 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Mustafa Toner, Toner Mimarlık bünyesinde mimari ve iç mimari ağırlıklı konsept geliştirme, tasarım, proje ve uygulama hizmetleri vermekte. 34 yıldır yaptığı çalışmalar içinde Philip Morris Ofisleri, Armaggan Mağazaları, Beymen Mağazaları, Boyner Mağazaları, Kahve Dünyası Kemerburgaz, Veliefendi Fabrika ve Algötür Mağazaları, Tekfen Bomonti ve Topkapı Apartments, L’ist İstinye Suites, Adana, Mersin, Ankara, İzmir Hilton Otelleri renovasyonları, Marriott İstanbul West ve Marriott Yalıkavak Otelleri, Priştina Four Points Oteli, Radisson Blu Ataköy ve Vadistanbul Otelleri, NEF Gölköy, Kandilli Projeleri başta olmak üzere çeşitli konutlar, mağazalar ve işyerleri bulunmakta.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.