DOLAR 32,5502
EURO 34,8966
ALTIN 2435,369
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

     İhsan Çulhalık: Kredi faiz oranı psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmeli

     İhsan Çulhalık: Kredi faiz oranı psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmeli
    20.04.2018
    A+
    A-

    TÜİK Mart ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Türkiye genelinde konut satışları 2018 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 oranında azalarak 110 bin 905 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 oranında azalış göstererek 32 bin 786 olarak açıklandı. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artarak bin 827 oldu.

    İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı  İhsan Çulhalık konuyla ilgili şöyle konuştu:

    TÜİK’in mart ayı konut verilerine baktığımızda; rakamların sevindirici düzeye gelmesi için sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Şimdi konut alımını kolaylaştıracak olan devlet desteğinin artması, birikimlerin de artmasında önemli bir etki yapacaktır. Düşük faizli kredi çekilmesi konusu çok önemli. Faizlerin yüksek olması, ipotekli konut satışlarının düşüş trendinde olmasına neden olur. Tüketici yatırımcı ya da oturumcu olsun kredi kullanmak istediğinde ilk olarak ne kadar faiz ödeyeceğine bakıyor. O nedenle öncelikli konu bu olmalıdır. Faizler son zamanların en yüksek seviyelerde seyrediyor, oysa yatırımların gayrimenkule kayması için kredi faiz oranının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesi gerekmektedir. Öte yandan yatırımların hız kesmemesi için ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesi büyük önem taşıyor. İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar da sektöre ciddi ivme katacaktır. Yerli yatırımcıyı daha da motive edecek birtakım tedbirlerin uygulamaya alınmasıyla rakamların çok daha yukarılara taşınacağına inanıyoruz.

     

     

     

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.