DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İhsan Çulhalık: Yerli yatırımcı açısından, satışların daha ileriye taşıyacağı dönemdeyiz

    İhsan Çulhalık: Yerli yatırımcı açısından, satışların daha ileriye taşıyacağı dönemdeyiz
    18.09.2019
    A+
    A-

    TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayı konut satış istatistiklerine göre;Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 oranında  artarak 110 538 oldu.  Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %168 oranında artış göstererek 34 148 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %17,7 azalarak 40 634 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,3 artış göstererek 69 904 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %6,8 azalarak 3 604 oldu. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık verileri şöyle değerlendirdi:

    Kamu bankalarının faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesiyle başlayan sürecin ağustos ayı satış rakamlarına artı olarak yansıyacağına dair bir beklenti içerisindeydik. TÜİK’in açıkladığı ağustos satış rakamları bu beklentimizi karşıladı. Yıl başından beri düşüşe geçen satışlarda yüzde 5.1’lik bir artış yaşandı. İstatistiksel açıdan bakıldığında faiz oranlarında yapılan her indirimin satışları artırdığını görüyoruz. Bu durum ağustos ayında kredili satışlara yüzde 168’lik artış olarak yansıdı. Yapılan indirimle talepte ağırlıklı olarak hemen teslim ve hemen tapu sunan projeler en büyük payı alıyor. Çünkü yatırımcı, bu dönemde yatırımını hemen kazanca dönüştürerek satın aldığı konutun finansmanını sağlamak istiyor. Faiz indirimiyle birlikte vadelerin uzatılması da konut sektörüne yapılan yatırımları cazip hale getirdi. Bütün bunlar bir araya geldiğinde yatırımcı bu dönemi çok büyük bir avantaj olarak karşıladı diyebiliriz. Yılın kalan döneminde faiz oranlarının aynı şekilde seyretmesi, yılsonu hedeflerimize ulaşmamız ve stokların tüketilmesi açısından çok önemli kazanımlar sağlayacak. Önümüzdeki aylarda daha yüksek oranlarla karşılaşacağımıza inanıyoruz. Bu süreç, 2020’de yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında tetikleyici bir güç oluşturacak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.