DOLAR 32,3221
EURO 35,0959
ALTIN 2300,177
BIST 9046,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İkinci el evlerde konut kredisi faizleri 0.89’a indi

    İkinci el evlerde konut kredisi faizleri 0.89’a indi
    22.04.2020
    A+
    A-

    Küresel ekonomi yeni tip coronavirus (Covid-19) nedeniyle oldukça olumsuz seyretmesi, yurt içinde döviz kuru ve kredi riskinin artmasına rağmen konut kredisi oranları düşmeye devam ediyor. İkinci el evlerde kredi faiz oranı %0.89’a geriledi.

    Geçtiğimiz yılın son dönemlerinde Çin’de ortaya çıkan coronavirus kısa sürede tüm dünya geneline yayılarak pandemik bir boyut kazandı. Salgının merkezi Çin’den Avrupa ve ABD’ ye yayılırken küresel ekonomi süreçten oldukça olumsuz etkilendi.

    Küresel merkez bankalarının genişlemeci politikaları ve destekleri ile gelişmekte olan para birimleri değer kaybederken risk iştahının azalması ile dolar ve altın gibi varlıklarda güvenli liman alımları arttı. Dolar kuru yurt içinde geçtiğimiz haftadan itibaren 2018 ağustos sonrasındaki en yüksek seviyeye çıkarak 6.95 ‘üzerini test ediyor.

    Ons altın ise 1.700 dolar seviyelerinde hareket ediyor. Dolardaki yükselişle beraber yurt içinde gram altın fiyatları tarihi rekor kırdıktan sonra yeni haftada 377 lira seviyelerinde konum buldu.

    Türk Lirasının da küresel ekonomik durum karşısında gelişen para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve salgının ekonomik boyutlarının yurt içinde hissedilmeye başlanması sonucu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bir dizi önlemler açıkladı.

    Bankaların likiditeye erişiminin kolaylaştırılması, piyasa yapıcı bankalara düşük maliyetlerle repo ihalesi sunulması ve bankaların tahvil alımlarına yönelik adımların yanında tüketiciye yönelik olarak kredi borçlarına erteleme, yeniden yapılandırma ve ihtiyaç duyulan sektörlere risklere karşın kredi sağlanması gibi pek çok önlem alındı.

    Bankaların likidite masrafları azaltılmış ve kredi kullandırımına teşvik edilmiş olsada bazı bankalarda ihtiyaç ve konut kredisi faizleri son bir aylık süreçte artış gösteriyordu. Dün itibariyle konut kredisinde dev bir faiz indirimi gerçekleşti.

    En uygun faiz oranları kamu bankaları tarafından sıfır konutlar için %0.79 ve ikinci el konutlar için %0.94 olarak kullandırılıyordu. Yapı Kredi Bankası’nın uyguladığı indirim sonrasında banka sıfır yada ikinci el ayırmaksızın tüm konut talepleri için limit sınırı olmayarak faiz oranlarını %0.89’a düşürdü. İkinci el konut kredisinde en düşük oran %0.89 oldu.

    12.500 Lira Kar Gerçekleşti

    KrediPazari.com’un araştırmalarına 21 Nisan itibariyle güncel faiz oranları ile 300.000 TL tutardan 10 yıl vade ile ikinci el daire için konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksit tutarları 4.100 TL, toplam geri ödemesi de 489.500 TL oluyor.

    Söz konusu tutar ve vadeli kredi hesaplaması faiz indiriminden önce aylık yaklaşık 4.200 TL, toplam geri ödemede ise 502.000 TL’ ye denk geliyordu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.