DOLAR 32,5088
EURO 34,9418
ALTIN 2434,308
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat demiri yüzde 2.5 bükecek

    İnşaat demiri yüzde 2.5 bükecek
    28.05.2017
    A+
    A-

    İnşaat demiri eksikliğine yönelik tartışmalar devam ediyor. İnşaat şirketleri talebe rağmen arzın kasıtlı kısıldığını iddia ederken, demir çelik üreticileri bazı stokçu şirketleri suçladı. Demir krizi nedeniyle ortalama bir ev için tüketiciye yüzde 2.5 ek maliyet hesabı yapılıyor

    İnşaat sektörünün ana gider kalemlerinden olan demir arzında yaşanan darboğazdan kaynaklanan sıkıntı, sektörü olduğu gibi tüketicileri de olumsuz etkileyebilir. Arza göre yüksek talep, demir fiyatlarında artışı da beraberinde getirdi. Bu durumun hem konut teslimlerinin gecikmesine neden olacağı hem de demir fiyatlarında yaşanan fiyat artışının toplam inşaat maliyetlerini ortalama yüzde 2.5 artıracağı belirtiliyor. Habertürk Gazetesi’nden Erdem Aktürk’ün haberine göre, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım bunun tüketiciye yansıtılabileceğini, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise konut teslimlerinin gecikebileceğini söyledi.

    ‘İŞÇİLER KÖYLERİNE GERİ GÖNDERİLİYOR’
    Yapılan açıklamalarda ortalama 500 bin TL’lik bir dairede tüketiciye 12 bin 500 TL’lik bir ek yük getirmesi bekleniyor. Ekim 2016’da bin 400 TL seviyelerinde seyreden demir fiyatlarının Mayıs 2017’de 2 bin 200 TL’lere kadar çıkmasıyla ilgili olarak görüşler ikiye ayrılıyor.
    Gayrimenkul sektörünün önde gelen şirketlerinden Özak GYO Başkanı Ahmet Akbalık demir üretimindeki oluşan darboğazdan dolayı kaba inşaat aşamasında olan şantiyelerin rölantiye girdiğini hatta durma noktasına kadar geldiğini söyledi.
    Demir üreticilerinin kapasiteleri olmasına rağmen kasıtlı olarak demir üretmediğinin altını çizen Akbalık, “Varlık içinde yokluk çekiyoruz” dedi. Akbalık bu gecikmenin şantiyelerdeki personel trafiğini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Talep ettiğimiz oranda demirin, talep ettiğimiz zamanda inşaat şirketlerine ulaşmaması şantiyelerde çalışan demir işçilerimizin en az yarısının eve gönderilmesine neden oldu” diye konuştu.
    Türkiye’nin en büyük demir çelik üreticilerinden Tosyalı Holding’in Başkanı Fuat Tosyalı ise gecikmelerde demir üreticilerinin bir ilgisinin olmadığını piyasadaki birtakım fırsatçı grupların stok yaptığını söyledi.

    ‘FİYATTAN ŞİKÂYET ETMEK İÇİN İNSAFSIZ OLMAK GEREKİYOR’
    Türkiye Çelik üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, demir fiyatlarından şikâyet eden inşaatçıların insafsızlık yaptığını ileri sürdü.
    Referandum öncesi inşaatların neredeyse tamamen durduğunu söyleyen Tosyalı, “Referandumdan sonra olumlu bir hava olduktan sonra bütün inşaatçılar sanki anlaşmış gibi hepsi birden işe yüklendi. 1 hafta 10 günlük bir afallama oldu. Çünkü ihracata bağlıyız. Baktık ki böyle bir sıkışıklık var, bunu fırsat bilen ve stok yapan bazı tüccarlar çıktı. Bu çelik üreticisinden kaynaklanan bir sorun değil” dedi.

    ‘FİYATLARI ARTIRMAK İÇİN MANİPÜLASYON YAPIYORLAR’
    İnşaat demiri üretiminde bilinçli bir üretim kısıtlaması uygulandığını söyleyen Akbalık şöyle konuştu:
    “Üreticilerin hem ihracata hem de iç talebe yetecek kadar üretim kapasiteleri var. Fiyatları belirli bir noktaya getirip bir fiyat oluşturmak için kasıtlı manipülasyon yapıyorlar. Önümüzdeki dönemde oluşan yüksek fiyat üzerinden satış yapacaklar” Türkiye’de demirin ithal edilen hurdalardan üretildiğini aktaran Akbalık, “Ekim ayından itibaren fiyatlar kademeli olarak yükseliyor. Baktığınız zaman emtia fiyatları, döviz fiyatları düşüyor. Hurda fiyatları artmamış. İşçilik, elektrik gibi giderler de sabit. Öyleyse neden demir fiyatları sürekli artıyor? Rekabet Kurulu’nun müdahale etmesi gerekiyor” dedi.

    PAZARTESİ ADIM ATILACAK
    İnşaat sektöründe yaşanan demir sıkıntısına karşı Ekonomi Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili tedbir alacağı ifade ediliyor. Bakanlığın konuyla ilgili açıklamayı pazartesi duyuracağı belirtiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.