DOLAR 32,3153
EURO 35,1248
ALTIN 2302,061
BIST 9056,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat faaliyetleri mevsimsellikle beraber yavaşladı

    İnşaat faaliyetleri mevsimsellikle beraber yavaşladı
    11.01.2018
    A+
    A-

    Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2017 Aralık Ayı Raporu açıklandı. Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’ni ortaya koyan Rapor’da, 4 endeks de önceki aya göre eşik değerin altında kaldı. Ancak 2017 yılı aralık ayında, önceki yılın aynı ayına göre gelişmelerin daha iyi olduğunu gösteren Rapor, bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’nin önceki yılın aynı ayına göre %1 arttığını ortaya koydu.

    Faaliyet Endeksi en fazla artış gösteren endeks oldu

    Hazır Beton Faaliyet Endeksi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6’lık artış ile en fazla artış gösteren endeks oldu. Ankete katılan firmaların %15’i aralık ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %37 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %19 iken azaldı diyenlerin oranı da %41 olarak gerçekleşti.

    Güven Endeksi, ikinci en yüksek artışın olduğu endeks oldu

    Hazır Beton Güven Endeksi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7’lik artış ile en fazla artış gösteren ikinci endeks oldu. Endeks değerinin eşiğin altında kalması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %15’i yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %7 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %19’u tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

    Sektörün beklentisi yükseldi

    İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin aralık ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 arttı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %26 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %44 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %33 olarak gerçekleşti.

    9 aydır hazır beton faaliyetinde yaşanan hareketlilik azalma trendine girdi

    Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin aralık ayında eşik değerin altında kaldığını, bu şekilde kesintisiz 9 aydır hazır beton faaliyetinde yaşanan hareketliliğin azalma trendine girdiğini söyledi.

    Mevsimsellik ile birlikte önümüzdeki döneme ilişkin Beklenti Endeksi eşik değerin altında kalmış olsa da önceki aya göre Beklenti Endeksi’nde bir yükselişin göze çarptığını ifade eden Yavuz Işık, “Güven Endeksi, son bir yılın en düşük değeridir. Aralık ayı ile birlikte hazır beton faaliyetlerindeki yavaşlama hissedilir hale gelmiştir. TÜİK tarafından son açıklanan rakamlar ışığında 3. çeyrekte %18,7 gibi çok önemli bir büyüme ortaya koymuş olan inşaat sektörü yılın geri kalan kısmını da hareketli geçirmiştir. Zira Faaliyet Endeksi değerleri 9 aydır bu performansa işaret etmektedir. Yılın son ayında ise mevsimselliğin etkisi ile inşaat ve dolayısı ile hazır beton sektörlerinde bir yavaşlama ortaya çıkmıştır.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.