DOLAR 32,3787
EURO 35,0513
ALTIN 2326,745
BIST 9089,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı yeniden hızlandı

    İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı yeniden hızlandı
    12.11.2019
    A+
    A-

    Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Eylül 2019 sonuçlarına göre, tatillerin geride kalmasıyla inşaat malzemeleri sanayisinin ihracat performansı sıçrama gösterdi. İhracatın değer olarak 1,89 milyar dolara ulaştığı Eylül ayında miktar olarak 4,75 milyon ton seviyesi ile yılın en yüksek ikinci aylık ihracat rakamına ulaşıldı.

    İnşaat Malzemeleri Dış Ticaret Endeksi, Eylül ayında tüm göstergeler itibarıyla bir önceki aya göre daha yüksek performans gösterdi. Yaz ayları boyunca çalışma gün sayısındaki düşüşler, üretim ve ihracatı olumsuz etkiliyordu. Eylül ayında çalışma gün sayılarının normalleşmesi ile inşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı yeniden hızlandı.

    İhracatın miktar olarak 4,75 milyon ton olarak gerçekleştiği Eylül ayında, 2019’un en yüksek ikinci aylık ihracatı yapıldı. İnşaat malzemeleri sanayisinde miktar olarak en yüksek aylık ihracatın yapıldığı Mayıs ayında ihracat değer olarak 2,2 milyar dolar, miktar olarak ise 5,36 milyon tona ulaşmıştı.

    İhracat değer olarak Eylül ayında 1,89 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında 0,38 olan ihracat birim fiyatları Eylül ayında 0,40 dolara yükseldi. Geçen yılın Eylül ayı ihracat birim fiyatı ise 0,54 dolar seviyesindeydi.

    İnşaat Malzemeleri Dış Ticaretinde İhracat Değer Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 arttı. İhracat Miktar Endeksi ise yine Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 yükseldi. İhracat Değer Endeksi, Eylül ayındaki artış ile geçen yılın aynı döneminin de 1,65 puan üzerinde gerçekleşti. İhracat Birim Fiyat Endeksi de Eylül ayında bir önceki aya göre yükseldi.

    İthalat Miktar Endeksi ise Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 13,1 arttı. Geçen yılın Eylül ayının ise 6,48 puan altında gerçekleşti. İthalat, Eylül ayında 182,6 bin ton olurken, yine düşük bir aylık ithalat gerçekleşti. Ağustos ayında 486 milyon dolar olan ithalat Eylül ayında artış göstererek 539 milyon dolar seviyesine yükseldi. Ağustos ayında kilogram başına 3,01 olan ithalat birim fiyatları Eylül ayında 2,95 dolara indi. Eylül ayı ithal birim fiyatı, geçen yılın aynı döneminin ithal birim fiyatının yüzde 6,5 üzerinde gerçekleşti.


    7 alt sektör grubunda ihracat değer bazında arttı

    2019 yılı Eylül ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat değer olarak geçen yılın Eylül ayına göre arttı. Eylül ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 27 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. Mineral ürünlerin değer olarak ihracatı yüzde 20,4 arttı. Değer olarak ihracatı düşen alt sektör ise yüzde 9,7 ile demir çelik ürünleri oldu.

    2019 yılı Eylül ayında 8 alt ürün grubundan 7‘sinin ihracat birim fiyatları geçen yılın Eylül ayına göre geriledi. Fiyat düşüşleri genel olarak iki haneli rakamlarda oldu. İhracat birim fiyatı artan sektör ise yüzde 7,2 ile yalıtım malzemeleri oldu. Eylül ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 25 gerileme yaşandı. Ağaç ve ahşap ürünlerin ihracat birim fiyatı da yüzde 17,1 düştü. Prefabrik yapıların ihracat birim fiyatları ise geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 4,2 düşerek en sınırlı gerileme yaşanan alt sektör oldu.

    2019 yılı Eylül ayında 8 alt ürün grubunun tamamının ihracatı miktar olarak geçen yılın Eylül ayına göre arttı. Eylül ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 60,2 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. Yüksek miktar artışı yaşanan diğer alt sektör ise yüzde 38,9 ile ağaç ve ahşap ürünler oldu. Prefabrik yapıların ihracat miktarı da yüzde 32,8 arttı.


    Çalışma gün sayısı normalleşti, sanayi ürünleri ihracatında mevsimsellik azaldı

    Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 arttı. İhracat miktar endeksi geçen yılın Eylül ayının ise 24,51 puan üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı miktar endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Endeks geçen yılın Eylül ayının ise yüzde 1,6 altında gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar endeksi ise Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 5,3 arttı. Endeks geçen yılın Eylül ayının ise 38,8 puan üzerine çıktı.

    Sanayi ürünleri ihracatı, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı ve inşaat malzemeleri dışı sanayi ihracatı değer endeksleri Eylül ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde arttı. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 yılı Eylül ayında 1,68 dolar iken 2019 Eylül ayında 1,40 dolar oldu. İnşaat malzemeleri sanayi ihracat birim fiyatı 2018 yılı Eylül ayında 0,54 dolar iken 2019 Eylül ayında 0,40 dolara indi. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracat birim fiyatları ise 2018 yılı Eylül ayında 2,78 dolar iken, 2019 Eylül ayında 2,76 dolar olarak gerçekleşti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.