DOLAR 32,3212
EURO 35,074
ALTIN 2281,328
BIST 9004,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat projelerini örnek daireler sattırıyor

    İnşaat projelerini örnek daireler sattırıyor
    26.02.2018
    A+
    A-

    Geniş kitlelere online ortamda kolaylıkla iç mimarlık danışmanlığı yapan EvimiTasarla. net‘in kurucuları yüksek mimar Banu Hatipoğlu ve inşaat yüksek mühendisi Ebru Tamer, örnek dairelerin inşaat projelerinin satışına doğrudan etkisi olduğunu, tüketici beğenisine ve trendlere uygun tasarım anlayışının satışlara olumlu yansıdığını belirtiyorlar.

    Potansiyel kullanıcıların mimari projeye bakarak inşaat bitiminde ortaya çıkacak daire modelini hayal edebilmesi kolay değil. Konut projelerinde önemli kriterlerden biri olan pazarlamaya destek sağlayan örnek daire ihtiyacı bu aşamada önem kazanıyor.

    Örnek dairelerin 2000‘li yılların başında kendini göstermeye başladığı ifade eden EvimiTasarla. net‘in kurucuları Banu Hatipoğlu ve Ebru Tamer, o dönemde örnek dairelerde evin genelini kapsayan tek renk kullanımı, minimum aksesuar, mutfak ve banyolarda kullanılan standart malzemeyle görsellik ve tasarımın minimum düzeyde tutulduğunu belirtiyor. Zamanla markalı konut projelerinin artışı ve tercih edilmeleriyle örnek dairelerde gözle görülür bir artış olduğunu ifade eden Hatipoğlu ve Tamer, alıcıların bilgi sabihi olmasıyla ne istediğini bilen, araştıran, sorgulayan, tasarıma müdahil olan bir profilin ortaya çıktığını kaydediyor.

    Örnek daireler iyi tasarlanmalı

    Değişen zamana ayak uyduran ve gelişen örnek daire kültürü kullanıcıları yalnızca fikir sahibi yapmakla kalmıyor, tasarımı yerinde gören kullanıcıların benzer kurguyu kendi dairelerine de taşımalarını sağlıyor. Hatipoğlu ve Tamer, projede potansiyel daire sahiplerinin kişisel eşyalarıyla yaşam alanlarında yaratacakları ve uygulayabilecekleri iyi tasarlanmış mekanlara gönderme yapılması gerektiğini kaydederek, örnek dairelerin yeni konut projelerinin vitrini konumunda olduğunu belirtiyor.

    Örnek dairelerin hem bir bütün olarak tasarlanması, hem de parça bazında mekânsal kurgunun düşünülmesi gerektiğini ifade eden Hatipoğlu ve Tamer, bu aşamada kullanıcıyı doğru yönlendirmenin önemli olduğunu, yaratılmak istenen konsepte uygun duvar rengi seçiminin dairenin ruhunu ortaya çıkararak alıcıyı etkilediğini, mobilya ve malzeme seçiminin de kaliteli olması gerektiğini vurguluyor.

    Seçimde kadınlar etkili

    Ev sahibi olma aşamasında özellikle kadınların seçiminin etkili olduğunu ileri süren Hatipoğlu ve Tamer, buna bağlı olarak kadınların önem verdiği mutfak ve banyo mekanlarının dikkat çekici nitelikte olması gerektiğini, özellikle mutfakların ergonomik olması kadar görsel açıdan da kullanıcıyı etkilemesi gerektiğini belirtiyor.

    Anne babaların çocukları için imkanları dahilinde en iyisini yapmaya çalıştığını, bu nedenle çocuk odalarının da çok önemli olduğuna değinen Hatipoğlu ve Tamer, şunları söylüyor: “Örnek dairelerde özellikle çalışan anne babaların dikkatini çeken bir diğer mekan da çocuk odaları. Standart çocuk odalarının aksine yaratıcı fikirlerle kurgulanmış odalar aileleri daireyi alma konusunda cesaretlendiriyor. Çocuk psikolojisi göz önünde bulundurularak tercih edilen renk kullanımları, çocukların ilgisini çekecek özelleşmiş köşeler, odaya canlılık katan resim ve panolarla kurgulanmış mekanlar cezbedici oluyor. Renk seçimi de önemli. Çocuk odaları ve ebeveyn yatak odalarında rahatlatıcı etkisi olan pastel tonların kullanımı tercih edilebilir. Aktif zamanların geçirildiği salon ve oturma odalarında ise mekana dinamizm katan renk seçimleri olabilir. Ya da daha koyu ton tercihleriyle mekana vurgu yapılabilir. Öte yandan, örnek daire dekorasyonları aslında kullanıcılar için esin kaynağı. Her dairede uygulamak doğru değil. Bu işin mali boyutu da var. Kullanılan dekorasyon ürünleri için bütçede yer ayırmak gerekli.“

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.