DOLAR 32,3361
EURO 35,1607
ALTIN 2245,323
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    IstanbulLight 2018 aydınlatma sektörünün rekabet gücünü arttırmaya devam ediyor

    IstanbulLight 2018 aydınlatma sektörünün rekabet gücünü arttırmaya devam ediyor
    22.09.2018
    A+
    A-

    UBM Turkey tarafından düzenlenen IstanbulLight Fuarı’nın üçüncü gününde aydınlatma tasarımı ve sektöre ilham veren proje ve yenilikler gündemdeydi.

    UBM Turkey tarafından, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) stratejik ortaklığıyla düzenlenen IstanbulLight 11. Uluslararası Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi sektör temsilcilerinin yoğun ilgisiyle devam ediyor.

    İlk iki gününde çok sayıda ticari etkileşim ve anlaşmaya sahne olan IstanbulLight 2018, uluslararası katılımcıların da etkisiyle Türkiye’nin global arenadaki rekabetine katkı sağlıyor.

    Aydınlatma sektörünün tüm yönleriyle ele alındığı IstanbulLight 2018 Fuarı kapsamında düzenlenen etkinlikler de sektörün gelecek rotasının çizilmesine yardımcı oluyor. Fuarın üçüncü günü itibariyle başlayan ve bu yıl ikinci kez düzenlenen Aydınlatma Tasarımı Zirvesi, sektöre ilham veren örnekler içeriyor. PLD Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Emre Güneş’in sunumuyla başlayan zirve Canan Baba ve Funda Ataylar, Mali’deki Sheraton Oteli’nde gerçekleştirdiği projeye ait detayları aktardı. Dünyaca ünlü aydınlatma tasarımcısı Daan Roosegarde’nin sunumuyla devam eden zirvede Türkiye’den ve dünyadan Türk aydınlatma tasarımı şirketlerinin gerçekleştiği projelerden örnekler aktarılıyor.

    Aydınlatma tasarımcısı kimdir?

    Emre Güneş, “Aydınlatma tasarımcısı kimdir?” sorusuna yanıt arayan bir sunum gerçekleştirdi. Yapılarda aydınlatmaya dair çalışmaların, çoğunlukla sürecin sonuna bırakılmasının sektörün gelişimini engellediğini belirten Güneş, aydınlatma tasarımcısının, armatür vb. ürünleri tasarlayanlar değil, mekanla kullanıcı arasındaki ilişkiyi ışık aracılığıyla tanımlayan kişiler olduğunu belirtti. Bu kapsamda bir aydınlatma tasarımcısının farklı disiplinlerden faydalanması gerektiğini kaydeden Güneş, bu disiplinleri fizik, elektrik, sosyoloji ve psikoloji olarak tanımladı.

    Emre Güneş’in dikkat çektiği bir başka konu ise aydınlatmaya daha fazla önem verilmesiydi. Beynimize ulaşan bilginin yüzde 80’inin gözlerimiz yoluyla alındığını açıklayan Güneş, kullanılan tüm mobilyalar ve yapı içi tercihlerin aydınlatma olmadan bir anlam ifade etmediğini sözlerine ekledi. Aydınlatma tasarımının mimariyi de yücelttiğine dikkat çeken Emre Güneş, çok fazla ışığın olmasının asıl ektiyi azalttığına değinirken, özellikle belediyelerin uygulamalarında buna dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

    Kendini aydınlatabilen bisiklet yolu

    Hollanda, İngiltere, Fransa ve Çin’de gerçekleştirdikleri projelerden örnekler paylaşan Daan Roosegarde ise aydınlatma özelinde bir tasarımcının hangi konulardan ilham alabileceğini aktardı. Doğanın buradaki rolüne dikkat çeken Roosegarde, belirli bir sıcaklığın altına inildiğinde ışık saçmaya başlayan planktonlar, farklı mavi renk tonlarını üretebilen kelebekler gibi örneklerden ilham alarak hazırladıkları projelerden çarpıcı bilgiler aktardı. Planktonların trafik ışıklarının yerini aldığı bir projeyi Londra’da uygulamak için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Roosegarde, Hollanda’da ise gündüz şarj olup gece kendini aydınlatan bisiklet yolu projesi hakkında bilgi verdi.

    Aydınlatma Forumu geniş katılıma sahne oldu

    IstanbulLight’ın ilk iki gününde gerçekleştirilen IstanbulLight Aydınlatma Forumu ise geniş bir katılıma sahne oldu. Sektörün sorunlarının tartışıldığı oturumlarda sektördeki mevcut düzenlemeler ile ileriye yönelik yol haritalarına dair bilgiler paylaşıldı.

    “Sokak Aydınlatmalarında Enerji Verimliliğinin Arttırılması”, “Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılmasında Aydınlatmanın Payı” ve Enerji Performans Sözleşmeleri ve Aydınlatma” başlıklı üç oturumun gerçekleştiği IstanbulLight Aydınlatma Forumu’nda yasal mevzuat ve aydınlatma projelerinin finansmanı tartışıldı.

    Enerji Verimliliği Yöneticileri Derneği (EYODER) Başkanı Cihan Karamık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Enerji Performans Sözleşmeleri ve Aydınlatma oturumunda konuşma yapan isimlerden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ETKB Uzmanı Oğuz Kürşat Kabakçı, enerji performans sözleşmelerinin Almanya, Avusturya, Çin ve ABD’deki uygulamalarından örnekler verdi. Almanya, Avusturya ve ABD’de kamudaki uygulamaların önde olduğunu belirten Kabakçı, Çin’de ise endüstrinin önde olduğu uygulamalar olduğunu belirtti.

    Türkiye’de kamuda elektrikte yüzde 13, ısıda yüzde 35, toplam tasarruf potansiyelinin yüzde 27 olduğunu belirten Kabakçı, 166 kamu binasında yaptıkları araştırmada toplam potansiyel tutarının 8 milyon TL olarak hesaplandığını iletti.

    İstanbul’dan örnek enerji performans sözleşmesi uygulaması

    İstanbul Enerji Sanayi Enerji Verimliliği Şefi Salih Serkan Kır ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm şirketleri için enerji yönetimi gerçekleştirdiklerini belirtti. İBB bünyesinde yalnızca park ve bahçelerde 15 bin aydınlatma derneği bulunduğunu belirten Kır, İBB’nin yüksek tasarruf potansiyeline işaret etti. Salih Serkan Kır, 2017 yılında 740 milyon TL’lik bir tüketim bedeli oluştuğunu, yaptıkları analizler sonrası 2017 – 2023 arasındaki dönemde gerçekleştirilecek 45 milyon USD’lik yatırımla 123 milyon USD tasarruf sağlayabileceklerini aktardı.

    Dubai’deki enerji performans sözleşmesi yöntemini İstanbul’a uyarladıklarını belirten Salih Serkan Kır, pilot proje olarak Turkcell’in ana yükleniciliğinde Kartal Hasan Doğan Spor Kompleksi’nde gerçekleştirdikleri Enerji Performans Sözleşmesi uygulamasına dair detaylı bilgiler paylaştı.

    “Enerji verimliliği yatırımları mortgage kapsamına alınmalı”

    Aynı oturumda son sunumu ise Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) Kıdemli Finans Uzmanı Özlem Yakut gerçekleştirdi. 2006’dan bu yana TurSEFF olarak 4,5 milyar Euro’dan fazla sürdürülebilir enerji yatırımı finansmanı sağladıklarını kaydeden Yakut, 2017’de başlattıkları üçüncü faz ile kamu kurumları ve yerel yönetimlerin başlattığı enerji verimliliği projelerine ağırlık vermeye başladıklarını açıkladı. Kredi finansörlerinden Avrupa Yatırım Bankası’nın (EBRD) enerji performans sözleşmelerine özel bir önem verdiğini ifade eden Yakut, Türkiye’de gerçekleştirilecek yasal mevzuatlarla, sahip oldukları fonun aydınlatma projeleri için de kullanılabileceğini kaydetti.

    Daha kolay finansman sağlanabilmesi için ulusal düzeyde kabul gören bir Enerji Verimliliği Yatırımı tanımı yapılması gerektiğinin altını çizen Özlem Yakut, enerji verimliliği yatırımlarının konut kredileri kapsamına alınması, BSMV istisnası gibi mevzuat değişiklikleriyle sektörün daha hızlı gelişebileceğini sözlerine ekledi.

    IstanbulLight 2018, 22 Eylül akşamına kadar devam edecek

    Bu yılki organizasyonla sektörün lider etkinlikleri arasında yerini sağlamlaştıran IstanbulLight 2018, 22 Eylül 2018 Cumartesi günü saat 18:00’a kadar devam edecek. Organizasyonun son gününde ziyaretçiler katılımcılarla görüşmelerinin yanı sıra etkinliklere de katılma olanağı elde edecekler.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.