DOLAR 32,5531
EURO 34,8896
ALTIN 2429,416
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İzmir’in Flamingolarına Afrika’dan destek

    İzmir’in Flamingolarına Afrika’dan destek
    19.12.2017
    A+
    A-

    Geçtiğimiz hafta İzmir’in Gediz Deltası’nda Afrika’da yaşayan ve Anadolu’da çok nadiren rastlanan “Küçük Flamingo” görüntülendi.

    Dünya üzerinde yoğun olarak Doğu Afrika’nın Rift Vadisi’nde, Etiyopya, Kenya ve Tanzanya’da yaşayan küçük flamingo, kuş fotoğrafçısı H. Çağlar Güngör tarafından Gediz Deltası’nın flamingoları arasında görüntülendi. Toplam nüfusu 2 milyon 220 bin ila 3 milyon 240 bin arasında olduğu tahmin edilen küçük flamingolar, yoğunlukla Afrika’nın alkali göllerinde yaşıyor. Nadiren Gediz Deltası’ndaki daha büyük boylu flamingo sürüleri arasına dahil olan küçük flamingo (Phoeniconaias minor), Akdeniz havzası ve Anadolu’da üreyen flamingolardan daha küçük ve daha pembe renkte. Anadolu’ya en yakın düzenli yaşam alanıysa Eritre’nin Doleh ili ve bu alan Gediz Deltası’na 2900 kilometre uzaklıkta. Gediz Deltası’nda görülen küçük flamingonun doğmuş olabileceği en yakın yer ise 4500 kilometre mesafede, Atlas Okyanusu’na dökülen Senegal Nehri’nin oluşturduğu Senegal Nehri Delta’sı olabilir. Elbette tüm Afrika’da ve Hindistan’da dolaşabilen küçük flamingoların tam olarak nereden geldiğini bilmek mümkün değil.

    Küçük flamingolar da flamingolara benzer şekilde deltalarda ve sulak alanlarda yaşayabiliyor. Dünya Doğa Koruma Birliği IUCN tarafından 1988 yılından bu yana neslinin azaldığı bilinen küçük flamingolar ilk kez 2004 yılında nesli tehlikenin eşliğinde (NT) olarak değerlendirildi. Bunun en önemli sebebiyse yaşam alanlarının insan faaliyetleri sonucunda yok olması. Üredikleri bataklıklara ulaşan su, barajlarda tutulduğundan göllerdeki kuraklık artıyor ve yırtıcılar yavrulara rahatça ulaşabiliyor. Özellikle kurşun ve sanayi atıklarından zehirlenen küçük flamingoların aynı zamanda avcılık yüzünden de sayıları hızla azalmakta.

    Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç: “Akdeniz kıyılarının Önemli Doğa Alanları’ndan, İzmir’in Gediz Deltası’nın eşsizliği onlarca yıldır akademisyenler, kamu kurumları, sivil toplum kurumları ve deltada yaşayanlar tarafından dile getiriliyor. Geçtiğimiz haftalarda İzmir’in Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası unvanını fazlasıyla hak ettiğini anlatan bir akademik rapor yayınlanmıştı. Küçük flamingonun binlerce kilometre öteden deltayı ziyareti, bizi ve Türkiye’deki tüm kuş gözlemcileri çok sevindirdi. Yaşamak için böyle deltalara muhtaç milyonlarca canlının ve çocuklarının hayatı İzmirliler’in elinde. Dünyada küçük flamingo nüfusunun azalmasının sebeplerine baktığımızda, Türkiye’deki sorunlarla aynı olduğunu görüyoruz. Kuşların yaşayamadığı bir dünyada insan da var olamaz. Bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan talebimiz, Gediz Deltası’nın ivedi olarak UNESCO listesine alınması ve Körfez Geçiş Otobanı Projesi’nin iptal edilmesi. Gediz Deltası, İzmir’in ve Türkiye’nin değerini tüm dünya ölçeğinde anlatan eşsiz bir doğa mirası. Böylesine değerli bir doğal alan, hiçbir zarara uğramadan yaşatılmalı, İzmir halkına, Türkiye’ye ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak bırakılmalı.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.