DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    KADFEST’in onur konuğu Tunuslu feminist yönetmen Selma Baccar oldu

    29.07.2019
    A+
    A-

    Kadıköy’ün bu yıl ilk kez düzenlediği “KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali” kapsamında gerçekleştirilen “Yıldızlar Altında Sinema” etkinliğinin onur konuğu Tunuslu yönetmen Selma Baccar oldu. Festivalde Kadınlar Koğuşu (El Jaїda) filmi gösterilen Selma Baccar ‘Tunus’ta 50 yıl önce, Türkiye’de Atatürk zamanında elde edilmiş olan birtakım hakların Tunus’ta da elde edilmesi yönünde çalışmalar yapıldı ve bu Tunus için çok önemli bir adım oldu’ dedi.

    22 Temmuz’da Charlie Chaplin’in Yumurcak (The Kid) filminin orkestra eşliğinde gösterimi ile başlayan ‘Yıldızlar Altında Sinema’ etkinliği her akşam farklı ülke sinemalarından örneklerle devam ediyor. Kalamış Parkı’nda kurulan açık hava sinemasında binlerce kişi ile buluşan etkinliğin onur konuğu, 2011 Tunus Devrimi sonrasında anayasayı hazırlayan ekipte yer alan, feminist aktivist Tunuslu yönetmen Selma Baccar oldu. Kadınlar Koğuşufilminin gösterimi öncesinde sahneye çıkan Selma Baccar, ‘2011 yılına kadar politika içinde değildim. Ben politikayı sinema yaparak öğrendim. Yeni anayasanın yazılması için çalışan heyete sanki bir film senaryosu yazarmış gibi katıldım. Haklar ve özgürlükler komisyonunda yer almayı seçtim. Çünkü bütün ömrüm boyunca gerçekleşmesi için çalıştığım, kadın erkek eşitliği, düşünce özgürlüğü, hoşgörü, ötekine saygı gibi şeylerin olabileceğini düşündüm. Devrimden sonra iş başına gelen siyasal İslamcılara karşı mücadele edebilmek için bu yolu seçtim’ diye konuştu.

    ResimTunus’ta kadın haklarının gelişimi için verdikleri mücadeleyi anlatan Baccar, ‘Tunus’ta 50 yıl önce, Türkiye’de Atatürk zamanında elde edilmiş olan birtakım hakların Tunus’ta da elde edilmesi yönünde çalışmalar yapıldı ve bu Tunus için çok önemli bir adım oldu. Biz Tunuslu kadınlar haklarımızı korumaya kararlıyız. Eşitlik taleplerimizde ısrarcıyız. Bugün Tunuslu kadınlar miras hakkı konusunda halen erkeklerle eşit haklara sahip değiller. Erkeklerin miras hakkının yarısına sahipler. Bu eşitliği sağlamak için mücadele edeceğiz’ dedi. Tunus’ta kadınların erkeklerin sözlerini dinlemedikleri için cezalandırılıp cezaevine konuldukları süreci anlatan Kadınlar Koğuşu filmine de değinen Baccar, ‘Özellikle kadın sinemacılar, kadınların toplumdaki haklı talepleriyle ilgili atılım içinde. Tiyatro, edebiyat, müzik, en başta da sinema toplumların ileriye gitmeleri için çok önemli adımlar oluşturabilirler’ dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.