DOLAR 32,4902
EURO 34,8543
ALTIN 2482,38
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kalorisi en düşük arabayı tasarlamak için yarıştılar

    Kalorisi en düşük arabayı tasarlamak için yarıştılar
    14.12.2017
    A+
    A-

    STEM eğitimleri kapsamında yurt dışındaki okullarda sıklıkla uygulanan yenilebilir düşük kalorili araç tasarımı yarışması Özel Uğur Anadolu Lisesi’nde uygulandı. Öğrencilerin fen bilimleri, matematik, teknoloji ve tasarım dersi kazanımlarını birlikte deneyimlemelerine olanak sağlayan etkinliğe 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri katıldı. 

    2008-2012 yılları arasında Texas A&M Üniversitesi bünyesinde geliştirilen STEM çalışmaları kapsamında, Özel Uğur Anadolu Lisesi öğrencileri arasında teorik bilgilerini pratiğe dönüştürebilecekleri kalorisi düşük yenilebilir araç tasarım yarışması düzenlendi. Nobel ödüllü Prof.Dr. Aziz Sancar’ın Türk eğitim sisteminde ağırlığının artırılmasını önerdiği STEM eğitimleri uluslararası bir öğretim metodu olarak kullanılıyor.

    Mühendis rolü üstlendiler

    ‘Yenilebilir ve Yenilenebilir Araba Yarışması’ etkinliğine 4’er kişilik gruplarla 40 öğrenci katıldı. Birer mühendis rolü üstlenen öğrenciler; tasarladıkları arabalarda tekerlekleri ve aksları gövdeye sabitleyecek malzemenin ne olacağını kararlaştırarak ön hazırlıklarını tamamladılar. Tasarımlarda gövde olarak genellikle sandviç ekmeği, salatalık ve muz tercih edilirken, tekerleklerde yuvarlak bisküvi ve daire şeklinde kesilen salatalık, akslarda ise çubuk kraker kullanıldı.

    Araç tasarımı, iş planı, tasarım süreci, takım çalışması, maliyet ve besinlerin enerji miktarı gibi kriterlerle puanlama yapılan yarışmada, tasarlanan araçların 120 cm uzunluğunda eğimli bir platformdan aşağı doğru bırakıldığında ne kadar sürede bitiş noktasına ulaşabildiği hesaplandı.

    Yarışmayı 5.grup kazandı

    Yarışmayı araçlarını 20 gram salatalık, 4 gram susamlı çubuk kraker ve 16 gram marşmelovdan oluşturan 5.grup kazandı. Toplam kalorisi 67,88 kalori olan araç, aynı zamanda diğerlerinden daha hafif olması ve platformun bitiş noktasına 2,03 saniyede ulaşması sayesinde birinci olmayı başardı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.