DOLAR 32,3181
EURO 35,1104
ALTIN 2297,876
BIST 9037,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kamu bankalarının konut kredisi faizleri Mayıs’ta düştü

    Kamu bankalarının konut kredisi faizleri Mayıs’ta düştü
    05.05.2020
    A+
    A-

    Nisan ayı enflasyon oranları sonrasında konut kredisi faiz oranları düşüşe geçti. Kamu bankalarının enflasyon endeksli konut kredisi faizleri 8 puan düştü. Merakla beklenen Nisan ayı enflasyon oranları belli oldu. TÜFE Nisan ayında gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak piyasa beklentisinin üstünde artış gösterdi. Fakat TÜFE’de on iki aylık ortalamada düşüş gerçekleşti.

    Enflasyonda 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,16, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,94 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,66 artış gerçekleşti.

    Değişimlere bağlı olarak kamu bankalarının enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları 8 puan düştü. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank ilgili kredi ürünü dahilinde Mayıs ayında %1.10 faizle kredi kullandırmaya başladı.

    Enflasyon endeksli konut kredisi faizleri kullandırılmaya başlanan 2019 Haziran ayında %1.75, Temmuz ayında %1.50, Ağustos ayında %1.57, Eylül ayında %1.44, Ekim ayında %0.96, Kasım ayında %0.90, Aralık ayında %1.07 ve 2020 Ocak ayında %1.17, Şubat ayında %1.20, ve Mart ayında %1.22, Nisan ayında %1.17, ve Mayıs ayında %1.10 olarak uygulanıyor.

    Merkez Bankası’nın yıl sonu için güncellenen enflasyon beklentisi %7.4’e indi. Enflasyonda beklenen düşüşün yaşanması halinde ilgili kredi ürünü için faiz oranlarının %0.80’li seviyelere kadar gerilemesi bekleniyor.

    Özel Bankalarda Faiz İndirimleri Hızlandı 

    Coronavirus salgınının ekonomideki olumsuz etkileri nedeniyle bir çok özel banka Mart başında konut kredisi faizlerinde artışa yönelmişti. Politika faizlerindeki indirimler ve bankacılık sistemine yönelik kararlar sonrası özel bankalar yeniden faiz indirimine başladı.

    Nisan sonunda Garanti BBVA, Kuveyt Türk, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), İNG ve Yapı Kredi Bankası ile başlayan konut kredisi faiz indirimleri Mayıs ayında da devam ediyor.

    Mayıs başında İNG, Kuveyt Türk Bankası, Türkiye Finans Bankası ve Garanti BBVA bir kez daha faiz indirimi gerçekleştirdi. Ayrıca kamu bankalarının enflasyon endeksli faiz oranları TÜFE’de yaşanan düşüşe bağlı olarak geriledi.

    KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en düşük konut kredisi faizi kamu bankalarının sıfır konutlara sunduğu %0.79 olurken, ikinci el konutta ise İNG, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Yapı Kredi Bankası’nın uyguladığı %0.89’a geriledi.

    5 Mayıs itibariyle bankalardan 325.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri 4.200 TL oluyor. Vade sonunda yapılan toplam geri ödeme ise 504.000 TL’ ye denk geliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.