DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kanal İstanbul’un enerjisi yola çıktı

    Kanal İstanbul’un enerjisi yola çıktı

    3. Havalimanı’nın elektriğini sağlayan BEDAŞ, Kanal İstanbul için de çalışmaya başladı. Genel Müdür Yiğit “Bir süredir hazırlık yapıyoruz. Başakşehir ve Arnavutköy için kafa yormaya başladık” dedi.

    Kamuoyunda ‘Çılgın Proje’ olarak bilinen Kanal İstanbul’un güzergahının belli olmasıyla birlikte çeşitli kurumlar da teknik çalışmalara başladı. Projenin henüz ihalesi yapılmasa da kurulacak şantiye ve kanal hattında ortaya çıkacak yeni yerleşim yerleri nedeniyle elektrik tüketiminde yaşanacak ani artış, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş’yi (BEDAŞ) bu bölgeye yöneltti. İstanbul Avrupa Yakası’nda 5 milyonu aşkın aboneye hizmet veren BEDAŞ’ın Genel Müdürü Murat Yiğit “Bir süredir İstanbul’un çehresini değiştirecek olan Kanal İstanbul’a hazırlanıyoruz. Bizim yeni yatırımlarımızı bu proje yönlendirecek. Hem şebeke hem de  master planlarımız var. Başakşehir ve Arnavutköy’de ilvae plan değişikliklerine kafa yormaya ve getireceği yükü hesaplamaya başladık” dedi. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile de çalıştıklarını anlatan Yiğit, TEİAŞ’ın da şimdiden çalışmalara başladığını anlattı.

    HAVALİMANI’NA 60 MV 

    Yiğit, yeni abone artışının da ağırlıklı olarak Kanal İstanbul bölgesinden geldiğine dikkat çekerek “Geçen yıl 188 bin yeni abonelik geldi. Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, çok hızlı büyüyor. Önümüzdeki dönemde Arnavutköy ve Eyüp’te cirddi artış görüyoruz. Abone artışının yarısı bu bölgelerden geliyor” dedi. Yiğit, İstanbul’a yapılan 3. Havalimanı’nın şantiyesine elektrik verdiklerini belirterek “3. Havaalanı şantiyesi 60 MV güç çekiyor. Toplam 4 hattan besleniyor. Günlük yaklaşık 3.500-400 bin konutluk enerji çekiyor. Havaalanı bittiğinde bunun 3-4 katı enerji tüketimi olacak. Şu an dörtte birini çekiyor” dedi. Yiğit, BEDAŞ’ın özelleştirildiği 2013 yılından bu yana kadar 1 milyar 90 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi. Murat Yiğit “Geçen yıl 374 milyon yatırım yaptık. Bu yıl 500 milyona yakın olacak. 2020’ye kadar yatırım 2 milyarı geçecek” dedi.

    2013 yılından bu yana yaptıkları yatırımla kayıp-kaçak oranını yüzde 11’den yüzde 7’nin altına çektiklerini belirten Yiğit özelleştirmeden bu yana arıza sayısının yüzde 28 düştüğünü de anlattı. Yiğit “Kablo arızalarının yüzde 60’ı da kazı çalışmaları sırasında kepçe vuruklarından kaynaklanıyor. Yapılan kazıların hasarı, yağmur yağınca ortaya çıkıyor. Bunun için İstanbul’da galeri sistemine geçilmesine tavsiye ediyoruz” dedi.

    Kesintiler anında telefona gelecek

    BEDAŞ Genel Müdürü Yiğit, elektrik kesintisi olduğunda cep telefonuna bilgilendirme mesajı geçmeye başlayacaklarını da söyledi. Yiğit “5 milyon abonemiz var ama sadece 1.1 milyonunun cep telefonu bilgisi doğru. Turkcell ve Türk Telekom’la görüştük. Vodafone ile de görüşmeler sürüyor. Kesintinin olduğu bölgedeki baz istasyonu kapsamındakilere kesinti bilgisini ulaştıracağız. Bu sene hayata geçecek. Ayrıca entegre bilişim sistemi (EBS) de bu yıl hayata geçecek. Vatandaşın tüm sistemlerimize erişimi ve bizim tarafından yönetimi sağlanacak” dedi. Yiğit çağrı merkezini de güçlendirerek 65’ten 330’a çıkardıklarını anlattı.
    Kaynak: Star Gazetesi

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.