DOLAR 32,3146
EURO 35,1067
ALTIN 2292,524
BIST 9054,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Karakurt Projesi ile Kars’a 238 milyon dolarlık yatırım

    Karakurt Projesi ile Kars’a 238 milyon dolarlık yatırım

    Orta-Doğu Avrupa, Karadeniz ve Kafkasya başta olmak üzere toplam 6 ülkede faaliyet gösteren Energo-Pro, 2016 yılı ortasından sonra Kars ilinde inşaatını üstlendiği Karakurt Barajı ve HES Projesini 2019 yılı sonunda tamamlamayı planlıyor. Bölgede önemli ölçüde ekonomik fayda sağlayacak olan projenin kurulu gücü 99,5 MW ve yatırım bedeli 238 Milyon Dolar.

     

    Orta – Doğu Avrupa’yı kapsayan geniş bir coğrafyada çevreye duyarlı yaklaşımla, yatırımını gerçekleştirdiği hidroelektrik santralleri ile bilinen Energo-Pro, 6 ülkede işletmekte olduğu 36 adet hidroelektrik santraline bu yıl yenilerini ekliyor. Türkiye’de; Sivas, Tokat, Ankara ve Artvin’de bulunan toplamda 5 hidroelektrik santrali ile 100MW kurulu güce sahip olan Energo-Pro, yıllık yaklaşık 610 GWh enerji üretiyor. Türkiye’nin günden güne artan enerji ihtiyacını karşılamak için yatırımlarını aralıksız sürdüren Energo-Pro, Kars ilinde inşaatını üstlendiği Karakurt Barajı ve HES projesini bu sene sonunda işletmeye almayı hedefliyor.

     

    Türkiye’de ilk kez asfalt çekirdekli kaya dolgu barajı inşa edilecek

    Kars ilinin Sarıkamış İlçesi’nde bulunan Karakurt Barajı ve HES projesi, Aras Nehri üzerinde yer alıyor. Toplam kurulu gücü 99.5MW olan projenin, yıllık üreteceği enerji miktarının 345 GWh civarında olacağını belirten Energo-Pro Genel Müdürü Celal Kozumali “2016 yılı ortasından sonra başladığımız projemizi 2019 yılı sonunda tamamlamayı ve santralimizi işletmeye almayı amaçlıyoruz. Karakurt projemiz ile Türkiye’de ilk kez asfalt çekirdekli kaya dolgu barajı inşa ediyor olacağız. Bunun yanında bu projemizde Türkiye’de bizzat ürettiğimiz türbin ve jeneratörlerimizin montajını gerçekleştireceğiz. Bu sebeple kendi türbin ve jeneratörünü üreten bir enerji yatırımcısı olarak 800 kişilik inşaat kadrosu ile istihdam yönünden de enerji sektörüne ve ekonomiye katkı sağlayacak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

     

    Iğdır Ovasının sulama sorunu çözülüyor

    Karakurt Barajı ve HES Projesi ile Aras Nehri’nden akan suyun en verimli şekilde elektriğe dönüştürülmesinin verimli ve çevre dostu teknolojilerin kullanılması ile mümkün olabileceğini dile getiren Energo-Pro Genel Müdürü Celal Kozumali, Karakurt Projesinin, Iğdır Ovası’nın tamamında yapılacak tarımsal sulama, içme suyu sağlama ve feyezan dönemlerinde suyu depolayarak kurak dönemde su kaynağından faydalanma gibi çalışmalarda bölgede önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.