DOLAR 32,5328
EURO 34,7874
ALTIN 2477,176
BIST 9530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kenan Bozgeyik: İç denetim faaliyetinin en önemli özelliği ‘bağımsızlık’ olmalı

    Kenan Bozgeyik: İç denetim faaliyetinin en önemli özelliği ‘bağımsızlık’ olmalı
    28.02.2019
    A+
    A-

    “Yöneticilerde ve şirketlerde denetim anlayışı, modern anlamda teknoloji yoğun, sistem tabanlı denetim uygulamalarını benimsemiş ve gerektiğinde ilgili olduğu konularda danışmanlık da sağlayabilen bir yapıda olmalıdır.”

    Kamu İç Denetçileri Derneği, İç Denetim Koordinasyon Kurulu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen,  1.Uluslararası Kamu İç Denetim Konferansı “Değişen Dünyada Dönüşen Denetim 4D” teması ile Ankara’da gerçekleşti.

    Konferansta “Gelişen Dünyada Değişen Yönetim İhtiyaçları ve Yönetimin Denetimden Beklentileri” sunumunda konuşan, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, denetimde bağımsızlık ilkesi kavramının önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

    “Denetimdeki en büyük eksiklik, emrinizdeki kişinin sizi denetlemesidir. Emrinizdeki kişiler sizin eksikliklerinizi ortaya koyamaz. Böyle bir durumda denetimde ‘bağımsızlık’ ilkesinden de söz edemeyiz.  Dünya markası hedefi sadece kar elde etmekle mümkün değildir; denetlenebilmeniz gerek. Uluslararası normlara uyuyor muyuz bu süreçte buna odaklanmalıyız.”

    Kurumsal yönetim anlayışı ile birlikte denetim anlayışında da köklü değişikliklere gidildiğini kaydeden Bozgeyik, “Yöneticiler açısından yol gösterici, rehberlik edici, sistem ve süreçlerde iyileşmeye ve gelişme amacına hizmet edici, dijital dönüşüme ayak uydurabilen denetim sistemi muhakkak ki en çok tercih edilen sistem olacaktır.” diye konuştu.

    “Tek gayemiz bağımsız ve objektif, etkin bir denetim anlayışı ile doğru kararlar alabilmek”

    Konuşmasında, yönetimlerin doğru karar alma ve geleceğe ışık tutması açısından iç denetim faaliyetinin en önemli özelliğinin “bağımsızlık” olması gerektiğini aktaran Bozgeyik, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

    “İç denetçilerin özellikle görev yaptığı sektör ve kurumun özelliklerini de dikkate alarak bu konulardaki yetkinlik ve bilgilerini sürekli artırmaları, yeni bilgiler öğrenmeleri ve mevcut bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.”

    Denetim konusunda insan kaynağı eksikliği yaşandığını kaydeden Bozgeyik, “Bizim dünyadaki gelişmeleri görüp o gelişmelere göre kendimizi kodlamamız gerek. Kendimizi kurumlarımızı gözden geçireceğiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatlandırdığı 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak bu mekanizmaların tamamını kurup uluslararası iç denetimi kurup içselleştirmeliyiz. İnsan kaynağımızı artırmalıyız” dedi.

    Bozgeyik, yöneticilerde ve şirketlerde denetim anlayışının, modern anlamda teknoloji yoğun, sistem tabanlı denetim uygulamalarını benimsemiş ve gerektiğinde ilgili olduğu konularda danışmanlık da sağlayabilen bir yapıda olması gerektiğini belirtti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.