DOLAR 32,3841
EURO 35,0596
ALTIN 2326,178
BIST 9096,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kentler güneş enerjisiyle dönüşecek

    Kentler güneş enerjisiyle dönüşecek
    23.03.2018
    A+
    A-

    EkoRE sponsorluğunda, Ritz Carlton otelinde Kentsel Dönüşüm Dergisi, Anahtar Proje ve GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm ve Güneş Enerjisi’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, güneş enerjisinin ve temiz enerji kaynaklarının kentsel dönüşümle üretilen yeni binalardaki rolü, akıllı bina sistemleri ve teknolojinin gayrimenkul sektörüne katkıları konuşuldu.

    EkoRE CEO’su H. Serhan Süzer’in yaptığı sunumla açılan toplantıda, kendi enerjisini üreten akıllı binalardan, çatıya bile konumlandırabilecek mikro tarımın öneminden, yağmur sularını toparlayan su sistemlerinden, otoban kenarlarındaki fotovoltaik aydınlatma elemanlarından, solar yollardan (Güneş enerjili yollar) bahsedildi. Süzer, kentsel dönüşüm sayesinde, yeni ve sağlıklı mekanlar üretme şansımız olduğunu, bu süreci -enerji verimli- bir yaklaşımla fırsata çevirebileceğimizi kaydetti.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni otopark yönetmeliğinde, açık otoparkların üzerinin fotovoltaik panellerle çevrilebileceğinin yer alması da kentsel dönüşüm konusunda enerji verimliliğinin önemini ortaya koyuyor. Av. Ömer Aykul, yenilenebilir enerji, temiz enerji ve ekolojik ev konularının hukuk sistemimize entegre edilmesi gerektiğini kaydetti. Mimar Kayhan Çakanel, yenilenebilir enerji, güneş panelleri, fotovoltaik sistemlerin gereklerine uygun tasarlanan binalarda ruhsat önceliği benzeri teşviklerin olması gerektiğini söyledi. Artık ulusal ve uluslararası fonlar vasıtasıyla, güneş enerjisine entegre sistemleri üretmenin daha kolay olduğu vurgulandı. Hakan Ertan, enerji verimli binalar üretmek isteyenlerin işinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Başvuru ve kabul sürecinin kısaltılması, harç, proje onay masraflarının düşürülmesi ve bu sürecin kamu otoriteleri tarafından teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. EkoRE CEO’su Serhan Süzer; sağlıklı kentler üretmek açısından güneş enerjisi, temiz enerji, akıllı ev sistemleri konularını çok önemsediklerini bu alanda yatırımlara devam edeceklerini iletti. Gayrimenkul için Strateji Platformu Başkanı Hakan Gümüş kapanış konuşmasında, yeni torba yasada, konutların çatı ve cephelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretiminin mümkün olduğunu hatta enerji fazlasının satışından vergide muafiyet getirildiğini aktardı.

    Hakan Gümüş’ün yönettiği ve tüm gün süren oturumda Arif Murat Kökbudak (Anahtar Proje), Alper Saydam (EUROSOLAR Tr Yenilenebilir Enerji Birliği), Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp (Yüksek Mühendis, Mimar, Kent bilimci, Alp Mimarlar), Dr. Sinan Genim (Mimar), Kayhan Çakanel (Yüksek Mimar, Efekta Architects), Hakan Ertan ( GENSED Genel Sekreteri), Av. Cihat Demirbağ (Kentsel Dönüşüm Hukuku), Av. Ömer Aykul (Kentsel Dönüşüm ve Enerji Hukuku), Yrd. Doç. Dr. Murat Onuk (Yeditepe Üniversitesi – Elektrik Yüksek Mühendisi – Eurosolar), Nurfeşan Ağra ( İVKAD Başkanı), Pınar Şen (PNR İnşaat), Asuman Sönmez (TurSEFF İş Geliştirme Müdürü) ve Arif Ergin (TurEEF Key Expert) konuşmacı olarak yer aldı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.