DOLAR 32,3279
EURO 35,0538
ALTIN 2296,723
BIST 9049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kırgızistan Issık-Göl Bulan Sögüttü Camii İnşaatı Başladı

    Kırgızistan Issık-Göl Bulan Sögüttü Camii İnşaatı Başladı
    26.10.2017
    A+
    A-

    Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Üye Belediyeler işbirliğinde Kırgızistan’ın Issık Göl bölgesi, Çolpan Ata şehrinde yaptırılan ‘Bulan Sögüttü Camii’ inşaatı başladı.

    Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Mart Ayı Yönetim Kurulu toplantısında, TDBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Kırgızistan Issık-Göl İlçesi Devlet İdaresi Başkanı Danır Imanaliev arasında imzalanan işbirliği protokolünün ardından gerekli işlemler hızla tamamlanarak inşaat çalışmaları başlatıldı.

    Kırgızistan Issık Göl bölgesinde, Çolpan Ata şehrine yaklaşık 20 km uzaklıktaki Bulan Sögüttü beldesinde yapımına başlanan cami, tamamlandığında 134 metrekare oturum alanına sahip ve iki katlı olacak. Aynı anda 220 kişinin namaz kılabileceği cami, Osmanlı mimarisinin özelliklerine sahip olacak. Cami bodrum kat ve namaz katı olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Bodrum kata iki ayrı kapısı olan caminin bir bölümü erkek kurs yeri diğeri bayan kurs yeri olarak tanzim edilecek. Ayrıca bodrum katta imam ofisi ve teknik oda bulunacak. Namaz katı zeminden ana kubbe yüksekliği 7 metre, ana kubbe çapı 9 metre olacak. Cami içinde klasik Osmanlı tezyinat süslemesi ve mukarnas bezemesi de yapılacak ve Osmanlı tarzında mihrap, minber ve kürsü yer alacak. Camide tek şerefeli bir adet minare olacak. Camide farklı boy ve ebatlarda 22 adet müzeyyen pencere bulunmakta. Ana kubbe kaplaması alüminyumdan, dış cephe kaplaması traverten mermer şeklinde olacak.

    TDBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu imza töreninde, “Kırgızistan’da Issık Göl’e kendim bizzat gidip gördüm, bu ilçede camiye ihtiyaç vardı. Bizden bu konuda istekleri oldu. Cumhurbaşkanımız da bu görevi birliğimize verdi. TDBB olarak en kısa zamanda cami ihtiyacını karşılayacağız. Projesini bitirdik, şimdi protokolünü imzaladık. En kısa sürede de tamamlayıp açılışını yapmak istiyoruz” demişti. Kırgızistan Issık-Göl Devlet İdaresi Başkanı Danır Imanaliev de, “TDBB’ye bu desteği için teşekkür ediyorum. Bu cami Kırgızistan’ın en güzel ve en turistik yerinde yapılacak ve Dünya Göçebe Oyunları’nın yapıldığı yerde olduğu için birçok turist bu camiyi görecek. TDBB Kırgızistan’da şehirlerimizin güzelleşmesinde büyük rol oynuyor. Ben TDBB ve Üyelerine katkıları için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.