DOLAR 32,4857
EURO 34,7938
ALTIN 2496,208
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kış kapıda boza raflarda

    Kış kapıda boza raflarda
    27.11.2018
    A+
    A-

    Soğuk kış günleri yaklaşırken, geleneksel Türk içeceği Boza raflarda yerini almaya başladı. Tarihin en eski içeceklerinden olan Boza, metabolizmayı güçlendirici özellikleriyle kış aylarında tercih ediliyor. Havalar soğudukça vücutta enerji harcaması azalıyor ve gıdalardan alınan enerjiyle vücut ısısı korunmaya çalışılıyor. Bu nedenle kışın karbonhidrat içerikli ve besin değeri yüksek gıdalara eğilim artıyor. Eskiden sokak satıcılarından temin edilen Boza, günümüzde daha çok marketlerden ve internet üzerinden siparişlerle alınıyor. Bu noktada güven ve hijyenik koşullar da ön plana çıkıyor.

    Peki boza alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? 1979 yılından bu yana sektöre hizmet veren Karemiş Boza markasının Genel Müdürü Müslüm Yağcı, yılların deneyimi ile boza hakkındabilinmesi gerekenleri aktardı;

    İşte BOZA hakkında bilmeniz gerekenler;

    “Boza’nın tazeliği çok önemlidir. Yoğun kıvamlı, beyaza yakın sarımsı renkte olmalıdır. Açık boza mayalı olduğu için saklama ve tüketim süresi 4-5 gündür ve serin ortamda saklanmalıdır. Soğuk ortamda bekletmeniz durumunda, içindeki bakteriler üşür ve fermente süreci yavaşlar, bu durumda ise tüketim süresi 8-10 güne kadar uzayabilir. Gün geçtikçe bozanın ekşiliği artacaktır. Marketten satın alınan ürünler ise mayalı olmadığı için saklama süresi 15-20 gündür.

    Boza her yerden alınmaz. Kıvamı, rengi, aroması, lezzeti ve hijyenik koşullar bakımından mutlaka güvendiğiniz yerden alın.”

    Bozanın içeriği nedir?

    “Boza temel olarak, mısır, darı, buğday, su ve şeker ile hazırlanan fermente bir üründür. Günümüzde yaygın olarak sade hazırlanır. Biz sade bozayı 1979 yılından beri üretiyoruz. 2009 yılından bu yana da patentini aldığımız Karadutlu Boza’yı üretmekteyiz. Fermantasyonu tamamen doğal yöntemlerle gerçekleştiriyoruz. Karadut meyveleri son aşamada ilave ediliyor. Çok eski dönemlerde de bozanın değişik lezzetlerle harmanlandığını biliyoruz. Karemiş olarak farklı tat ve aroma arayışları konusunda arge çalışmalarımız sürerken Karadut meyvesi ile çok güzel bir uyum yakaladık ve bu ürünümüzün patentini aldık. Karadut hem vitaminler bakımından çok zengin, hem meyvelerin muhteşem kokusu ve tadı bozaya farklı bir boyut kattı. Aynı zamanda bu farklı aromayla çocuklara Boza’yı sevdirdik.”

    Bozanın Faydaları;

    • * Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırır, hastalığa karşı koruma kalkanı sağlar.
    • * Fermente olduğu için sindirim sistemi için yararlı bakterileri üreterek probiyotik etki sağlar.
    • * Enerji ve besin değerleri oldukça yüksektir, 1 bardak boza yaklaşık 428 kcal enerji içerir.
    • * Mide yanmasını önler, bağırsak fonksiyonlarını düzenler, hazmı kolaylaştırır.
    • * B grubu vitaminler, A ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor mineralleri bakımından zengindir.

    Boza Ne İle Tüketilir

    Boza bardaktan içilir, kaşıkla sadece dibinde kalan tortusu yenir. Eski dönemlerde içine pekmez, karanfil, tarçın ve zencefil eklenirdi. Günümüzde ise genellikle tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.