DOLAR 32,3155
EURO 35,1095
ALTIN 2292,713
BIST 9056,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut kredi faizlerindeki indirim meyvelerini verdi

    Konut kredi faizlerindeki indirim meyvelerini verdi
    20.09.2019
    A+
    A-

    Merkez Bankası, 27 Temmuz’da 4.5 yıl aradan sonra 425 baz puanlık bir indirime gitmişti ve böylece yüzde 24 olan politika faizi (piyasa açısından belirleyici faiz) yüzde 19.75’e çekilmişti. Merkez, 12 Eylül’de de faizde 325 puanlık daha indirime gitti ve politika faizi yüzde 19.75’ten yüzde 16.50’ye geriledi. Böylece sadece 1.5 ayda faizde toplam 750 baz puanlık (7.5 puan) indirim gerçekleşmiş oldu. Bu indirimi kamu ve özel bankalar da takip etti. Kredi faizlerinde adeta indirim yarışı başladı. Ziraat, VakıfBank, Halkbank ağustosta konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 0.99’a çekmişti. Bu dönemde özel bankalarda konut faizi yüzde 1.30’un üzerindeydi. Son indirimle özelde de konut faizi yüzde 1’e doğru yaklaştı. Şu anda özelde en düşük konut faizi yüzde 1.17.

    İlk 8 ayda 719 bine çıktı

    Konut kredi faizlerindeki indirim meyvelerini verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde ağustosta satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı. Ağustosta satılan konut sayısı 110 bin 538 oldu. İpotekli (kredili) konut satışları da aynı dönemde yüzde 168 artarak 34 bin 148 adete ulaştı ve toplam konut satışlarının içinde ipotekli satışların payı yüzde 30.9 oldu. Verilere göre; ocak-ağustos dönemini kapsayan 8 aylık süreçte el değiştiren konut sayısı ise 718 bin 570’e çıktı.

    ‘Talep yıl sonuna kadar sürer’

    İlk 7 ay sektör açısından biraz durgun geçse de özellikle ağustos ayı başı itibarıyla kamu bankalarının konut kredi faizini psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına (yüzde 0.99’a) düşürdüğüne dikkat çeken Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran şunları söyledi: “Vadelerin de 15 yıla (180 ay) çıkmasıyla satışlar hızlandı. Ağustosta satış rakamları umutları artırdı. Yıl sonunda toplam konut satışı 1 milyonun üzerine çıkılabilir. Türkiye’de yıllık en az 750 bin konut ihtiyacı var. Ev almak isteyen 4 milyonun üzerinde aile bulunuyor. Beklemede olan talep, düşük faiz oranlarıyla harekete geçti. Kamu bankaları kadar olmasa da özel bankalarda da faiz indirimleri var. Merkez Bankası’nın faiz indiriminin son indirimi ve yıl sonuna kadar benzer adımların gelmesi halinde satışların yılın kalan aylarında hızlanmasını beklemekteyiz.”

    Yabancıya satış rekoru

    Yabancılara yapılan konut satışları ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 azalarak 3 bin 604 adet oldu. Ağustosta Irak vatandaşları Türkiye’den 675 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 469 konut ile İran, 212 konut ile Rusya, 159 konutla Kuveyt izledi. Aylık bazda küçük bir düşüş olsa da ilk 8 ayda yabancıya satılan konut yüzde 50 artışla 27 bin 748’e ulaşarak rekor kırdı. Evrim Kırmızıtaş Başaran, özellikle Ortadoğu’dan konut alım yönünde yoğun talep olduğunu söyledi. 50 bin dolarlık daireden 500 milyon dolarlık yalılara kadar birçok segmentte talep olduğuna dikkat çeken Başaran, “Yabancı talebi artarak devam ediyor. Yabancıya satışta da 35-40 bin adedi yakalayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.