DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut kredisi faiz oranları kasım ayına nasıl başladı?

    Konut kredisi faiz oranları kasım ayına nasıl başladı?
    01.11.2019
    A+
    A-

    Merkez Bankasının 250 baz puan faiz indiriminin ardından kredi faiz oranları ne oldu? Konut kredisi faizleri kasım ayına nasıl başladı?

    Bankaların konut kredisi faizlerindeki indirimler yeniden hızlanmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Merkez Baxnkasının arka arkaya üçüncü defa toplamda 1000 puan indirim uygulaması bankaların likidite ve sermaye yeterlilik oranlarını iyileştirerek kredi faizlerinde indirimleri yeniden hızlandırdı.

    Kararın hemen ardından ilk faiz indirimine özel bankalar başlarken kamu bankalarından kredi faiz indirimi de dün itibariyle geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasına göre bugün itibariyle Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank ticari kredi faiz oranlarında 200 puan indirime giderek faizleri %11-13.5 aralığına çekti.Böylece ticari kredi faizlerinin 2014 Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

    Ticari kredi faizlerinde indirim uygulayan kamu bankalarının bireysel kredilerde indirim yapıp yapmayacağı ise merak konusu. Üç kamu bankası ortak kampanyaları dahilinde konut kredisi için %0.99, taşıt kredisi için %0.49 ve ihtiyaç kredisi içinde %1.25’den başlayan faiz oranları kullandırıyor. Uzmanların beklentileri ilerleyen günlerde bireysel kredi faiz oranlarının da yaklaşık 10 puan bandında düşebileceği yönünde.

    Kamu bankalarından henüz konut kredisi faiz indirimi gelmezken Merkez Bankasının 24 Ekim’de uyguladığı faiz indiriminin ardından konut kredisi faiz oranlarını düşüren özel banka sayısı 5’e yükseldi.  İNG, TEB, ICBC, Türkiye Finans ve Anadolubank’ın gerçekleştirdiği faiz indirimlerine diğer bankalarında katılması bekleniyor.

    Kasım ayının ilk günü itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranı yaklaşık üç aydır aynı seviyesini koruyarak %0.99 olarak kamu bankalarında karşımıza çıkıyor. Özel bankalardaki en düşük kampanyalı konut kredisi faiz oranı ise %1.04’e geriledi. Tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması ise %1.45’e kadar geriledi.

    KrediPazari. com’un araştırmalarına göre 1 Kasım itibariyle bankalardan 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede en düşük aylık taksitleri 4.280 TL’ye 15 yıl vadede ise 3.570 TL’ye denk geliyor. Kredilerin masraflar hariç toplam geri ödemesi de 10 yıl vade için 514.000 TL, 15 yıl vade içinse 644.000 TL’ ye karşılık geliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.