DOLAR 32,5576
EURO 34,6886
ALTIN 2492,745
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut kredisi faiz ortalaması yüzde 2’nin altına indi

    Konut kredisi faiz ortalaması yüzde 2’nin altına indi
    10.07.2019
    A+
    A-

    Faiz oranlarındaki düşüş hızlandı. Bugün gerçekleşen indirimlerin ardından bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2’nin altına indi. 

    Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş ivmesi hızlandı. Son bir aylık süreçte 13 banka konut kredisi faiz oranlarını bir ya da birden fazla kez indirdi. Bugün gerçekleşen Yapı Kredi Bankası ve QNB Finansbank faiz indirimleri sonrasında bankaların ortalama konut kredisi faizleri %2’nin altına inerek %1.98 oldu.

    10 Temmuz itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranı %1.54 olurken faiz oranlarını %1.55’e indiren banka sayısı dörde yükseldi. En yüksek tabela konut kredisi faizi ise %2.58’e düştü. Enflasyon endeksli konut kredisi faizleri de Temmuz ayında %1.5’e geriledi.

    Konut Kredisi Hesaplama 

    KrediPazari. com’un araştırmalarına göre güncel konut kredisi faiz oranları üzerinden 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vadeli en uygun taksit tutarı 3.840 TL oluyor. Aynı miktarda kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri ise 2.750 TL’ ye denk geliyor. 10 yıl vadeli konut kredisinin masraflar hariç toplam geri ödemesi de 330.000 TL’ ye karşılık geliyor.

    Döviz Kuru Kazançlarını Geri Verdi

    Hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından haftanın ilk işlem gününde 5.82’nin üzerine çıkan dolar kuru dün gün içinde kazançlarını geri vererek 5.70’in altına indi. Türk Lirası son iki ayda dolar karşısında en fazla getiri sağlayan para birimi oldu.

    Faiz İndirimlerinin Hızlanması Bekleniyor

    Merkez Bankası’nda gerçekleşen değişiklik sonrasında 28 Temmuzda gerçekleşecek Para Politikası Toplantısında faiz indirim ihtimali güçlendi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Fitch Ratings Kredi Analisti Lindsey Liddell, ‘‘Politika faiz oranları aşağı gelecek olursa varlık kalitesi açısından destekleyici olacaktır. Aynı zamanda potansiyel olarak büyümeyi teşvik edecektir. Faiz oranları çok hızlı bir şekilde aşağı gelecek olursa bu döviz oranı için risk yaratacaktır” dedi. Ekonomistler repo faizlerinde gerçekleşecek olası indirimin kur üzerinde olumsuz etkisi olmaması halinde kredi faiz oranlarındaki düşüşün hızlanacağı görüşünde.

    Enflasyon Endeksli Konut Kredisinin Cazibesi Artabilir

    TBMM’ye sunulan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’yla enflasyonun kademeli şekilde %5 hedefine inmesi öngörülürken, bu hedef doğrultusunda izlenecek tedbirler de belirlendi.

    Enflasyon rakamlarının yükselmesinde en etkili kalemlerden biri olan gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, plan doğrultusunda fiyat dalgalanmalarının önlenmesi için soğuk depo zincirleri ile taşımacılık sırasında oluşan zayiatı önlemeye yönelik taşıma araçları modernizasyonu desteklenecek.

    Plan kapsamındaki enflasyon oranlarının gerçekleşmesi halinde Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank ve DenizBank’ın uyguladığı Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faiz oranları %0.60’a kadar gerileyecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.