DOLAR 32,3218
EURO 35,0866
ALTIN 2300,199
BIST 9069,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut kredisi faizleri için kritik gün 

    Konut kredisi faizleri için kritik gün 
    12.12.2019
    A+
    A-

    Bankaların konut kredisi faiz oranları için son haftaların en kritik günü yaşanıyor. Kredi faiz oranlarını doğrudan etkileyecek olan Merkez Bankası’nın yılın son para politikası faiz oranları bugün açıklanacak. 

    Merkez Bankası Temmuz ayı itibariyle son üç para politikası toplantısında toplamda 1000 baz puan indirim gerçekleştirdi. Haftalık repo faizlerinin kademeli olarak %24’ten %14’e düşmesi ile likidite masraflarında ciddi düşüşler yaşanan bankalar geçtiğimiz yıl yaşanan kur krizi ile sıkılaşan kredi musluklarını yeniden açtı.

    Kredi faizlerinde kampanyalar peş peşe geldi. Politika faiz indirimlerinin ardından 10 bankada konut kredisi faiz oranları %1’in altında seviyelere inerken en uygun faiz %0.95’e kadar indi. İhtiyaç kredisinde faizler %0.99’a kadar geriledi. Taşıt kredisinde gerçekleştirilen kampanya ile yerli üretim araçlarda yıl sonuna kadar faiz oranları %0.49’a çekildi.

    Konut ihtiyacını karşılamak için krediye ihtiyaç duyan binlerce tüketici konut kredisi faiz oranlarının daha düşme ihtimaline odaklandı. Geçtiğimiz aylarda TCMB’nin politika faiz indirimlerinin ardından düşen kredi faiz oranları tüketiciyi yeniden bir indirim için umutlandırdı. Peki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ne karar alacak?

     

    Para Politikası Faizleri İnecek mi?

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplanarak Aralık ayı faiz kararını duyuracak. Hem iç piyasada hem de uluslararası piyasalarda faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.  Uzmanlar enflasyon oranlarının ve dengelenme sürecinin etkisi ile Merkez Bankası’nın 150 ile 200 baz puanlık bir indirim alanının olduğu görüşünde.

    BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan gibi kurumlar Merkez Bankası’ndan indirim beklentilerini açıkladı. Ayrıca Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell, Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio, Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen ve Capital Economics kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Jason Tuvey gibi uzmanlar Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında 150 ile 200 puan arasında indirim gerçekleştirmesini beklediklerini aktardı.

    Konut Kredisi Faizleri Düşecek mi?

    KrediPazari. com’un araştırmalarına göre Merkez Bankası’nın beklenti doğrultusunda bir hafta vadeli repo faizlerini %12 seviyesine indirmesi halinde bankaların konut kredisi faizlerinin de düşmesi bekleniyor. Likidite maliyetleri azalacak bankaların kredi faizlerinde indirimlerin artması öngörülüyor. Özel bankaların faiz indirimleri sonrasında cazibesini yitiren kamu bankalarının kredi faiz oranlarında yeni kampanyaların gelmesi tahmin ediliyor.

    Konut Kredisi Hesaplama 

    Güncel olarak 200.000 TL tutarda 10 yıl vade için konut kredisi hesaplama yapıldığında bankalar arasında en düşük toplam geri ödeme miktarı 336.000 TL’ ye geliyor. Kredinin aylık en düşük taksitleri ise 2.800 TL oluyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.