DOLAR 32,3309
EURO 35,0754
ALTIN 2298,438
BIST 9056,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kübra Öztürk: Bayramda şekerli çikolatalı ikramlara hayır deyin

    Kübra Öztürk: Bayramda şekerli çikolatalı ikramlara hayır deyin
    23.06.2017
    A+
    A-

    Ramazan bayramıyla normal düzene geçiş döneminde aşırı tüketilen şerbetli, hamurlu tatlılar vücutta yağ olarak depolanıyor ve kilo artışına neden oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, metabolizmanın normale geçiş dönemi olan bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalarla ve kan şekerini hızla yükselten tatlılarla öğün geçiştirmenin sağlık açısından tehlikeli olduğunu söyledi

    Ramazan’da uzun süreli açlıklar sonucu yavaşlayan metabolizma, normal beslenme düzenine döndüğü dönemlerde aşırı kilo artışına neden olabiliyor. Günlük yaşamdaki normal düzene geçiş döneminde aşırı tüketilen şerbetli, hamurlu tatlılar vücutta yağ olarak depolanarak kilo artışını tetikliyor. Bu konuda yapılması gerekenleri açıklayan Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, öncelikle eski düzene bir ana önce uyum sağlayabilmek ve kahvaltı, öğle, akşam öğünlerini yeterli ve dengeli bir şekilde yapabilmenin önemini anlattı.

    Bayramın özellikle eski günlük düzene uyum sağlamaya çalışılan bir geçiş dönemi olduğun söylen Kübra Öztürk, “Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Özellikle bayramlarda bu tür tatlılarla öğün geçiştirmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Gün içinde fazla tüketilen çikolata, şeker, şerbetli tatlılar, börek ve çörekler midede ağırlık, ekşime ve yanmaya neden olacaktır. Bu nedenle ikramlarda dengeli olabilmeli ve gerektiğinde “hayır” diyebilmeliyiz.” dedi.

    Bayramda beslenme önerilerini dikkate alın

    Özellikle Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaları konusunda özen göstermeleri gerektiğini belirten Öztürk, eğer ikramlara sağlıklı alternatifler bulunamıyorsa ikramlara ‘hayır’ denilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

    Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, bayramda beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

    Mümkün olduğunca kızartılmış, şerbetli tatlılardan kaçınılmalı. Tatlı tabağınızı paylaşarak sadece tadına bakacak şekilde küçük porsiyonlarla tüketmeniz daha doğru olacaktır.
    Dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
    Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.
    Sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Gün boyunca mutlaka 2 litre su içilmeli. (Tatlılarla birlikte su veya açık çay içmek tatlıyı az tüketmemizi sağlayacaktır.)
    Bayrama hafif bir kahvaltı ile başlanılmalı, kahvaltı öğünü mutlaka yapılmalı, ana öğünler tatlı ile geçiştirilmemeli.
    Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.