DOLAR 32,5707
EURO 34,9118
ALTIN 2426,465
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kuşak ve Yol Projesi ekonomistleri ikiye böldü

    Kuşak ve Yol Projesi ekonomistleri ikiye böldü
    10.12.2018
    A+
    A-

    Çin’in hızlı trenlerle yeni ipek yolu olarak tanımlanabilecek olan “Kuşak ve Yol” projesi ekonomistleri ikiye böldü. Çin’den çıkacak olan hızlı trenlerin 12 gün gibi kısa bir sürede Londra’ya ulaşmasını hedefleyen proje Türiye açısından avantajlı mı yoksa dezavantalı mı olacağı konusu tartışması hızlanmış durumda. 2013 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in dünyaya duyurduğu proje hakkında Türk Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı önemli açıklamalarda bulundu.

    En büyük Satın almacı: Çin

    En büyük satıcı konumunda olan Çin’in aynı zamanda da her sektörde en büyük satın almacı konumunda olduğunu da unutmamak gerektiğini belirten Karslı, Kuşak ve Yol Projesi’nin hayata geçeceği zamana hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ederek günümüzde Çin’e ihracat yapan birçok Türk firmasının da bulunduğunu, satılacak ürünlerin kalem sayısının artırılmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca bu projenin sadece Çin ve Türkiye arasında olmayacağının altını çizerek Avrupa’ya ve Türk Cumhuriyetlerine ihracatın da bu sayede geliştirilebileceğini belirtti.

    Çince sorunu çözülmeli

    Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde en önemli sorunlardan biri de Çince bilen personel sayısının azlığı. Bu konuda da açıklamalarda bulunan Karslı, kariyer kriterlerinin başında artık Çince bilmenin geldiğini belirtti. Çince bilen personel sayısının artırılması konusunda en hızlı yöntemin Çin’de eğitim alan öğrencilerin sayısının artırılması ile sağlanabileceğini belirten Karslı, Çin’de eğitim için Türk kurumlarından burs kazanan öğrencilerin Türkiye’deki ön eğitimlerini dernek çatısı altında ücretsiz olarak sağladıklarını dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.