DOLAR 32,5348
EURO 34,8867
ALTIN 2432,74
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kuyumcukent Kapalıçarşı’ya rakip oldu

    Kuyumcukent Kapalıçarşı’ya rakip oldu
    04.02.2018
    A+
    A-

    Kuyumcukent, Körfez bölgesinin akınına uğrarken buradaki atölye, ofis ve mağaza tabelalarının çoğu Arapça harflere sahip. Kapalıçarşı’da kuyumcular yerini kuruyemiş dükkanlarına bırakırken Arapların ilgisi Kuyumcukent’i Kapalıçarşı’ya rakip yaptı

    Kuyumcukent, İstanbul’da Basın Ekspres Yolu üzerinde Ortadoğu’nun en büyük entegre altın, gümüş ve mücevher üretim ve ticaret merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Son dönemde Kuyumcukent’e Körfez bölgesinden akın var. Vergilerin artmasından dolayı Dubaili üreticiler Kuyumcukent’te yerleşmeye başlarken, Irak, Suriye ve İran’ın da radarında. Kendi ülkelerindeki oranlara karşı vergi avantajı sağlamak, bölgedeki risklerden daha güvenli bir bölgede faaliyet göstermek ve ihracat yaparken konum avantajına sahip olmak isteyen yabancılar, Kuyumcukent’e yerleşmeye başlamış durumda.
    Kuyumcukent’te atölyeler bloğu ve mağazalar bloğu bulunuyor. İstanbul Vizyonpark Atölyeler Bloğu’nda 25 metrekareden 2 bin metrekareye kadar uzanan ebatlarda imalat atölyeleri, fabrikalar ve yan hizmet mağazaları yer alıyor. Şu anda İstanbul Vizyonpark Atölyeler’de Dubai, Irak ve Suriye ağırlıklı 20 adet yabancı şirket bulunuyor. İstanbul Vizyonpark Ofis’lerde Irak, Suriye ve Dubaili 41 yabancı şirket bulunurken, KİAŞ’ta da İran, Irak, Dubai ve Suriyeli 50 yabancı yer alıyor.

    Yer bulamazsınız

    KUYAŞ Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, şu anda Kuyumcukent’te üretim ve pazarlama tarafında büyük hareketlilik yaşandığını belirterek, “Körfez ülkelerinden İran, Irak, Suriye ve Dubai’den büyük talep var. Buradan mülk edinenler de oluyor. Üretim tarafında daha çok faaliyet gösteriyorlar. Tabelalar hep Arapça oldu” diye konuştu. Metiner, Kuyumcukent’te çalışan bir atölyenin de Mısır’a taşındığını da ekledi. Atölyelerde metrekare kira değerinin 15-20 bin dolar arasında olduğunu, satın alma bedellerinin de metrekare başına 3 bin 500-4 bin dolar arasında değiştiğini anlatan Metiner, “Resmi açılışımızın yapıldığı 2005 yılında 750 dolardan başlayan metrekare satış fiyatlarımız vardı. Şu anda neredeyse yüzde 100 doluluk var” dedi.

    Metiner, Kuyumcukent’in kan kaybeden Kapalıçarşı’ya rakip olup olamayacağı konusundaki sorumuza da şöyle yanıt verdi: “Kuyumcukent’in bir Kapalıçarşı olması için asırlar lazım… Ancak orada ivme aşağı doğru giderken bizde yukarı doğru bir ivme var.”

    İvme kaybettik

    Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bektaş, turistin azalmasından dolayı Kapalıçarşı’da kuyumcu miktarının azaldığını söyledi. Ana caddedeki kuyumcu dükkanlarının kuruyemişçi olmaya başladığını ifade eden Bektaş, “Kuyumcuların yüzde 5’i tekstil ve baharatçıya döndü. Eskiden gelen turist 1.100 dolar bırakıyordu, bu rakam 550 dolara kadar düştü. Düşük gelirli turistler gelmeye başlayınca kuyumcular da yavaş yavaş çekiliyor” diye konuştu. 2015’ten sonra Kapalıçarşı’da kiraların 3’te bir oranda düştüğünü anlatan Bektaş, “Türk Lirası’na dönenler bile oldu. Eskiden 40 bin lira olan 16-18 metrekarelik yerler şimdi 13 bin liraya kadar indi. 15 bin dolarlık yerler de 5-6 bin dolara bulunabiliyor. Zengin turist gelmeyince Kapalıçarşı’nın ivme kaybettiğini ifade eden Bektaş, Nuruosmaniye’de de arka sokakların matbaacılardan kuyumcuya dönmeye başladığını anlattı. Nuruosmaniye’de piyasanın hareketli olduğunu belirten Bektaş, burada da 50-60 metrekarelik showroomların 20 bin liraya kiralanabileceğini kaydetti.
    Kaynak: Vatan Gazetesi

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.