DOLAR 32,5883
EURO 34,8386
ALTIN 2508,994
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Liseli ‘beyin’lerin büyük başarısı

    Liseli ‘beyin’lerin büyük başarısı
    02.05.2017
    A+
    A-

    Uluslararası bilim insanların yer aldığı Antalya’da düzenlenen 9. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi & 5. Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’nda, yaptıkları “Dürtüsellik ve Yaratıcılık ilişkili midir?” araştırması ile liseli gençler jüri özel ödülüne layık görüldüler.

    Psikofarmakoloji Derneği tarafından “Beyin Aklımızda” sloganıyla düzenlenen 9. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi & 5. Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu 26-30 Nisan 2017 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti. Psikiyatrik hastalıkların tedavisi konusunda en güncel bilgilerin paylaşıldığı kongreye 600 civarında hekim ve yurt dışında alanlarında söz sahibi olan uluslararası konuşmacılar katıldı.

    Kongrenin Araştırmalara Destek Çalışması

    Kongrede sunulan posterlerin ve sözlü bildirilerin değerlendirilmesi jüri üyeleri tarafından gerçekleştirildi ve ödüller sahiplerini buldu. Kongrenin son günü olan 30 Nisan Pazar günü yapılan ödül töreninde 1’inciliği “Normative Data and Factorial Structure of the Turkish Version of the Borderline Personality Questionnaire” isimli çalışmayla Vedat Ceylan, Samet Kose, Ercan Akin, Mehmet Hakan Turkcapar’dan oluşan ekip ile “Agmatine produces antidepressant effect via modulation of neuroinflammation in chronic unpredictable mild stress model of rats: Implication in inflammatory perspective of depression” isimli çalışmayla Ceren Şahin Özkartal, Feyza Arıcıoğlu,Erdem Tüzün, Rümeysa Keleş, Cansu Kandemir, Serap Şirvancı, Cem İsmail Küçükali’den oluşan ekip paylaştılar. Jürinin ikincilik ödülü için uygun bir aday olmadığına karar verdiği değerlendirmede “The effects of cardiovascular diseases and medications on structural brain outcomes” isimli çalışmayla Övgü Sinem Buğan Gülbahar, Abda Mahmood, Enikő Zsoldos, Charlotte L. Allan, Anya Topiwala, Klaus P. Ebmeier’den oluşan ekip ise 3’üncülüğü aldı.

    İlk Kez Lise Katılımı

    Psikofarmakoloji Derneği tarafından düzenlenen 26 -30 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen 9. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi ve 5. Uluslararası Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’na psikiyatri, psikoloji ve farmakoloji alanında öğretim üyeleri katılırken bu yıl ilk kez Ankara Çayyolu Bilfen Koleji Fen Lisesi ‘nden öğrenciler katıldılar. Psikofarmakoloji Derneği üyelerinden oluşan jüri, lise öğrencilerinin yaptıkları araştırma ile kongreye katılmasını son derece değerli buldu. Erken yaşta beyin araştırmalarına ilgi duyan 11. sınıf öğrencileri Ayça İdil Aytekin ve Melek Saka’yı kutladılar ve “jüri özel ödülü” verdiler. Öğrenciler aynı kolejin 9. ve 10. sınıf öğrencilerinden 40 kişi üzerinde öğretmenlerinin danışmanlığında yürüttükleri çalışmalarında; dürtüsellik ve yaratıcı düşünce arasındaki ilişkiyi incelenmiş ve toplumdaki genel kabulün aksine yaratıcı düşünce geliştirme kapasitesi yüksek öğrencilerin daha az dürtüsel kararlar verdiği sonucuna varmışlardır. Psikofarmakoloji Derneği Ankara Çayyolu Bilfen Koleji Fen Lisesi öğrencileri Ayçe İdil Aytekin ve Melek Saka’ya yaptıkları araştırma için “jüri özel ödülü” verdi.

    “Dürtüsellik ve Yaratıcılık ilişkili midir?”

    Ankara’dan Özel Bilfen Çayyolu Fen Lisesi 11 Fen A sınıfı öğrencilerinden Ayçe İdil Aytekin ve Melek Saka birlikte hazırladıkları “Dürtüsellik ve Yaratıcılık ilişkili midir?” isimli projelerini sundular.

    Öğrenciler çalışmalarında hem dürtüselliği hem de yaratıcılığı objektif testlerle ölçerek bu iki davranış arasındaki ilişkiyi incelenmeyi amaçlanmış ve Özel Bilfen Çayyolu Fen Lisesi öğrencilerinden gönüllülük esasında yapılan bu çalışmada katılımcılar için kodlarla birlikte cinsiyet, yaş, müzik aleti çalma ve sevdiği ders bilgileri toplanmıştır. Önce IKT testi yapılmış, takiben mum deneyi ve son olarak çizim testi yapılmıştır. Literatürlere göre yapılan güç analizine göre alfa=0.05 ve 0.9 güç değerine ulaşmak için katılımcı sayısının 18 olması gerektiği bir yazılım ile (PS v.3.1.2) hesaplanmış, yedeklerle birlikte çalışmaya 40 katılımcı alınmıştır. Veriler Pearson korelasyon testiyle karşılaştırılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan değişkenlere yönelik korelasyon katsayıları hesaplanmış ve grafikleri çizilmiştir. Sonuçta yaygın görüşün aksine yaratıcılığı yüksek bireylerin kararları hakkında daha fazla düşündüğü ve sonucunda daha başarılı olduklarını göstermektedir. Öğrenciler bundan sonraki yıllarda aynı katılımcıların YGS ve LYS sınavlarında aldıkları puanları bu çalışma sırasında elde ettikleri yaratıcılık ve dürtüsellik skorlarıyla karşılaştırarak yeni bir çalışma daha planlamaktadır.

    Küçük Bir Çocuk Fil Yutmuş !

    Ödüle layık görülen öğrenciler, araştırmaları ve aldıkları ödülle ilgili şunları söylediler:

    Ayçe İdil Aytekin: Bu kongreye katılmak benim için çok güzel bir deneyimdi. Kongrede tanıştığımız doktorlar da güler yüzlü ve iyi insanlardı ve tıp okumak istediğimizi söylediğimizde bize çok yardımcı oldular. Projemizi onlara sunarken bizi teşvik edici bir şekilde dinlediler. Bu projede bize esin kaynağı olan temel küçük prens adlı kitaptı. Bu kitabın ilk bölümünde küçük bir çocuk fil yutmuş bir boğa yılanı çiziyor ve yetişkinlere ne gördüklerini soruyor. Yetişkinler ise “Bunda cevap veremeyecek ne var? Şapka.” diyorlar. Yani yaratıcılıklarının çok düşük olması Küçük Prensi üzüyordu. Yaratıcılık ilgimizi çeken bir konuydu zaten, araştırmalarımız sırasında karşılaştığımız dürtüsellik konusu da çok ilgimizi çekti. Bu kongreye katılmak bize bir çok şey kattı. Hem deneyim kazanmış olduk hem de tıp fakülteleri hakkında birçok bilgi edindik. Hedefimiz zaten Tıp okumaktı ve bu kongreyle ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu düşündük. Bize bu fırsatı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.

    Melek Saka: Küçük Prens kitabını okuduğum zaman yaratıcılık ile ilgili nasıl bir çalışma yapılabileceğini düşünmeye başladım. Arkadaşım İdil ile internette bu konuya bakarken dürtüsellik kavramı çıktı karşımıza. Açıkçası dürtüsellik hakkında pek bilgimiz yoktu. Dürtüselliğin ne olduğunu (ani karar verme, atak davranma) öğrenince dürtüsellik ve yaratıcılık arasında bir ilişki olup olmadığını merak ettik. Literatürde bununla ilgili bir çalışma olmadığını görünce ilkini biz yapmak istedik. Projemiz Tıp Kongresinden olumlu yanıt alınca çok mutlu oldum. Kongreye gitmeden önceki gece heyecandan uyuyamadım bir süre. Tıp Kongresine katılmak büyük bir gurur kaynağıydı. Tıp Kongresine gidince, jüriye projeyi anlatırken karşımızdaki kişilerin projeyle ilgili bilgili kişiler olması mutluluk vericiydi. Tıp Kongresinde yer aldığım için çok mutluyum. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.