DOLAR 32,5983
EURO 34,7907
ALTIN 2497,669
BIST 9444,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mal ve hizmet sağlayanlar yeni parkurlara adapte olmalı

    Mal ve hizmet sağlayanlar yeni parkurlara adapte olmalı
    09.10.2017
    A+
    A-

    4. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda “E-Ticaretten Para Nasıl Kazanılabilir?” başlıklı oturumda konuşan Tekzen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Onur Mertoğlu, müşterinin alışveriş yolculuğunun değiştiğini belirterek offline ve online’ın bir arada yapılmasının yani Omnichannel’in kârlılık getireceğini söyledi. Mertoğlu, perakende sektörünün parkurlarının değiştiğini ve yeni parkurlara adapte olmanın e-ticaretten geçtiğinin altını çizdi.

    Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) tarafından düzenlenen 4. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda “E-Ticaretten Para Nasıl Kazanılabilir?” sorusu masaya yatırıldı. Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerini panel katılımcıları ve izleyicileri ile paylaşan Tekzen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Onur Mertoğlu, konuşmasının başında Tekzen’in Türkiye’nin yüzde 100 memleket sermayeli ilk yapı market zinciri olduğunu ve son 3 yılda e-ticaretin de etkisiyle Fortune sırlamasında 122 basamak ilerleyerek 265. şirket konumuna yükseldiklerini belirtti. Mertoğlu, bundan 22 yıl önce Türkiye’de var olmayan yapı marketi sektörünü başlatarak bir trend yarattıklarını, fiziksel mağazacılık ve e-ticareti bir arada başarıyla yürüten bir marka olarak da bu defa Omnichannel trendini yakaladıklarını söyledi.

    “E ticaretten nasıl para kazanılır” başlıklı oturumda “Tekzen bir omnichannel perakendecisi. Dijital dönüşümün doğal uzantısı olarak perakende şirketleri zaten omnichannel perakendecisi olmak zorundalar. Sizce neden?” sorusunu; Tekzen Genel Müdürü Onur Mertoğlu, “Sadece fiziki mağazalar ile bu faaliyetleri sürdürmek oldukça güç ve müşterinin alışveriş yolculuğu, trendler, ekonomi değişiyor, tüketim alışkanlıkları komple değişiyor. Omnichannel müşteri tarafından aranan, istenen bir talep. Bunu sağlayabilmek için fiziki lokasyonlar gerekiyor. Fiziki lokasyonlar da maliyetleri beraberinde getiriyor. Tekzen 7 bölgede, 54 şehirde faaliyet gösteren yaygın bir zincir. Ülkenin en yaygın ev geliştirme perakendecisiyiz. Daha hızlı sipariş karşılayabiliyor ve teslimat sağlayabiliyoruz. Bu bir beceri, bizi ayrıştıran bir özellik. Müşterimiz mobil inceleyip, desktop alışveriş yapıp, teslimatı mağazadan yapmak istiyor. Bu davranışlar nedeniyle hızla yükselen bir click & collect trendi var. Müşterinin mağazaya geldiği andan itibaren satış ekibimizin satış yapabilme imkanını doğurması büyük avantaj. Bu nedenle artık offline ve online’ı bir arada yapabilen organizasyonlar daha başarılı oluyor. Sonuç olarak maliyetleri optimize edebilmek için fiziki mağazalara ihtiyaç var. Türkiye’de hisse senedi satışı hariç sadece online satış yaparak ciddi kârlar elde etmiş çarpıcı bir başarı hikayesine rastlamadım. ” şeklinde yanıtladı.

    Tekzen’in iş iddiasının Türkiye’nin en yaygın dağıtım kanalı olabilmek olduğunu belirten Onur Mertoğlu, bugün tekzen.com.tr’nin toplam şirket cirosu içerisinde %7’lik bir pay aldığını bu payın yüzde 10’a doğru hızlı bir ilerleme kaydettiğini söyledi. Türkiye’den sadece Tekzen’in üyesi olduğu Avrupa perakendeciler ve dağıtım kanalının çatı örgütü olan ve 600 milyar Euro ciro ve iş hacmine hitap eden EDRA ile yaptığımız görüşmelerde de şirketlerin kendi satış paylarının %15 mertebesinde omnichannel’a adapte etmesi gerekliliğini görüyoruz” dedi.

    Omnichannel’da 3 büyük fırsat var

    Sadece e-ticaret yaparak para kazanılamayacağının altını çizen Onur Mertoğlu, “Yüksek operasyonel maliyetler, azalan kâr marjları ciddi zararlar veriyor. Hem online’ı hem de offline’ı bir arada yapabilmek çok önemli. Burada da 3 büyük fırsat var. Online retail yapan firmaların cirosuna baktığımızda 70% ‘i sadece pure player, 30%’u online ve offline yapıyor. Baktığımız zaman 10 büyük perakendecinin 5 tanesinin e-ticaret sitesi yok ya da başlangıç seviyesinde. Bu da gelişim için önemli bir fırsat. Pazar payını artırabilme ihtimalimiz yüksek. Bir diğer fırsata gelirsek; mobil merkezli gelişmeleri hayatımızın her evresinde hissediyoruz, hepimiz gözlemliyoruz. Müşteri alışverişinin yolculuğu da bununla birlikte tamamen değişti. Mobilden bakıyor, araştırmasını yapıyor, ekran yetersiz diyor alışverişini desktop’tan yapıyor. Teslimatı mağazadan alacağım ya da iade edeceğim diyor. Git gide mobil merkezli bir hal aldı bu iş.” diye konuştu.

    “Omnichannel yatırımı ile yapılan e-ticaret 2 kat daha kârlı”

    Ortak hedefin müşteri alışveriş sepet ortalamasını artırmak olduğunu söyleyen Mertoğlu,

    “Sabit maliyetler gelir tablolarımızda yeterince yer tutuyor. İlave satış yapabilmek ve bu artı satıştan elde edilecek kâr ile işletmelerimizin kâr konusunda hakkını verebiliriz. İşte bu noktada ikisi bir arada yapıldığında sadece e-ticaret sitesinden alana göre 1.5 kat daha fazla ciro yapılabiliyor. Yani sadece offline mağazadan alışveriş yapan müşteriye göre 2 kat daha fazla ciro demek. Bu inanılmaz önemli bir argüman. Geleceği öngörerek yapılan analizler sonucu akıllı ve hakkını veren yerinde teknolojik yatırımların yapılması ile sürdürülebilir kılmak gerek.” açıklamasını yaptı.

    Omnichannel’da offline ve online taraftaki iş uygulamalarının birbirine yaklaştığında birbirlerinin sinerjisinden faydalanıldığında kârlılık oranının arttığını belirten Mertoğlu, bu durumun sadece Türkiye ölçeğinde değil global perakende ticaretinde de böyle olduğu hatırlatmasında bulundu.

    “Şirketler koştukları parkuru iyi tanımalı”

    Mertoğlu, şirketlerin bugün parkurlarını son derece başarılı koştuklarını ama yarın koşabilecekler mi? Bu parkurun değişimine kendilerini adapte edebilecekler mi? sorusuna yanıt aramaları gerektiği tavsiyesinde bulunarak; “Omnichannel dönüşüm şirketlerin birinci sırasında yer alıyor. Biz Tekzen olarak bu dönüşümle ilgili çalışmaları başlattık. Bizim avantajımız offline tarafına da bakıldığı zaman al – sat ekibi olmadığımız. Fatura kesmek, müşteri şikayeti, kampanya yapabilmek, fiyat koyabilmek, bulunabilirliği sağlamak, hızlı teslimat yapabilmek gibi… Bütün bu süreçleri bilen tecrübeli bir ekibe sahibiz. Bu da bizi avantajlı kılıyor” dedi.

    Pure player’ların ciddi maliyet ve kâr baskısı altında olduğunu vurgulayan ve ölçek ekonomisinden faydalanamamanın zarar ettirdiği, hisse satışı dışında faaliyetlerinden kâr eden oyuncuya nadir rastlandığını söyleyen Onur Mertoğlu, “Tekzen olarak omnichannel yolunda dijital dönüşüm stratejisi oluşturduk. Tüm omnichannel bileşenlerine olgunluk analizi yaptık. Olması gereken vizyonu ve bu doğrultudaki stratejilerimizi belirlemiş olmanın avantajına sahibiz. Omnichannel ile farklılaşmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.