DOLAR 32,6172
EURO 34,7179
ALTIN 2509,87
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mamak’ta 775 konutun sahipleri belli oldu

    Mamak’ta 775 konutun sahipleri belli oldu
    06.10.2017
    A+
    A-

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve Mamak Belediyesi iş birliğinde Gülseren-Anayurt Kentsel Dönüşüm Projesi ve Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen 775 konut, kura ile sahiplerini buldu.

    Uygulanan projeler kapsamında ilk projenin 3. etabında 392, ikinci projenin 1. etabında ise 383 modern konut hak sahiplerine teslim edildi.

    Mamak Belediyesi Kapalı Spor Salonu’ndaki etkinlik Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’ün katılımlarıyla gerçekleştirildi.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mamak Belediyesi Spor Salonu’nda düzenlenen kura çekiminde, konutların, sahiplerine hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen TOKİ Başkanı Ergün Turan’a ve Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’e teşekkür etti.

    “Hazırlıkları Bakanlar Kurulu’na sundum”

    Kentsel dönüşümün konforlu yaşam dışında deprem gibi doğal afetler yönünden de gerekli olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, son 100 yıl içerisinde ülkemizde 6 şiddetin üzerinde 56 deprem olduğunu ve topraklarımızın yüzde 66’sının deprem bölgesinde olduğunu hatırlattı. Depremler neticesinde 83 bin kişinin hayatını yitirdiğini de dile getiren Özhaseki, “Japonlar deprem olduğunda en fazla uyanıp sağına veya soluna dönüyor, ninni gibi uyuyor. Biz de binlerce can, malımız ve sonrasında psikolojimiz gidiyor. Türkiye’de risk taşıyan 7 buçuk milyon civarında bağımsız birimimiz var, bunların hepsini yıkmalı ve yeniden yapmalıyız. Senede 500 binini hedefledik. Önümüzdeki seneden itibaren 500 bin bağımsız birimi yenileyeceğiz. Yasalar yakında çıkacak ve bunu hızlandıracağız. Ben bu hazırlıkları bakanlar kuruluna sundum. Türkiye’yi gelecek depreme hazırlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

    “Kentsel dönüşüm kapsamında 135 bin konutu ihale ettik”

    TOKİ Başkanı Ergün Turan da iki yıl gibi kısa bir sürede verdiği sözü tutmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
    Kentsel dönüşüm projelerinin, diğer konut uygulamalarından daha zor ve daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirten Turan, bu nedenle proje paydaşlarına teşekkür etti.

    Kentleşmeyle birlikte zaman içinde oluşan gecekondular ve kaçak yapıların, toplam konut stokunun önemli bir kısmını oluşturduğunu aktaran Turan, bunları dönüştürmek zorunda olduklarını söyledi.

    Turan, özellikle büyük şehirlerin çevrelerinde oluşan, çoğu kamu arazilerinin üzerinde yapılan ve bir kısmı da kaçak olan bu yapıların, genellikle dönemin ekonomik, sosyal şartları ve biraz da yerel yönetimlerin göz yumması sonucunda oluştuğunu ifade etti.
    Hükümetin aldığı tedbirler çerçevesinde özellikle afet riskinin, çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde ve alanlarda farklı ihtiyaçları, değişimleri göz önüne alarak kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm projeleri geliştirdiklerini anlatan Turan, şunları kaydetti:

    “TOKİ olarak 54 ilde, yerel yönetimlerle müştereken başlattığımız kentsel yenileme programı kapsamında yaklaşık 72,5 milyon metrekare alanda aktif projeler yürütüyoruz. TOKİ olarak şimdiye kadar sadece kentsel dönüşüm kapsamında 135 bin konutu ihale ettik. Bunların büyük bir kısmı bitmiş durumdadır. Kentsel dönüşümde Ankara’da çok başarılı projeler üretiliyor. TOKİ olarak yerel yönetimlerle birlikte şimdiye kadar sadece kentsel dönüşüm kapsamında toplamda 41 bin 466 konut ihale edildi. Bunun 20 bin 370’ini tamamladık. Şu anda Ankara’da sadece kentsel dönüşüm kapsamında inşaatı devam eden konut sayısı 20 bindir. Bunun yaklaşık 8 bin 500’ü Mamak bölgesindedir. 5 bin 700’ü de Sincan’dadır. Bugün kurası çekilecek olan Anayurt ve Gülseren Projesi’nde ise toplam 5 bin 202 konut planlanmıştır. Altıağaç-Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerini içine alan proje kapsamında ise şimdiye kadar ihale edilen konut sayısı toplam 3 bin 880’dir.”

    Turan, bu projeleri gerçekleştirirken vatandaşları da mağdur etmediklerini vurguladı.

    TOKİ olarak, Türkiye’nin hemen her yerinde konut teslimleri yaptıklarını veya kuralar çektiklerini anlatan Turan, “Bugün sabah İstanbul Kayabaşında bin 892 konutun kurası çekildi. Kuraya 39 bin 197 kişi katıldı. Biraz sonra da burada 775 konutun kurası çekilecek. Bu projelerden konut edinen kardeşlerime sağlık ve mutluluk içinde oturmalarını temenni eder, saygılar sunarım.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.