DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Meslek seçiminde potansiyel ‘in’, ilgi ‘out’

    Meslek seçiminde potansiyel ‘in’, ilgi ‘out’
    06.12.2019
    A+
    A-

    CharacterIX Kişilik Envanter Kurucu Ortağı ve Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ, günümüzde meslek seçiminde kullanılan materyallerin kişilerin potansiyelleri yerine ilgileri üzerine değerlendirme yaptığını söylüyor. Yücedağ, “Meslek seçiminde kullanılan materyaller günümüz dünyası için oldukça eski. Üstüne üstlük bireylerin sahip olduğu potansiyeller yerine ilgileri üzerine değerlendirme yapılıyor. Bu tıpkı, eski model bir kamera ile dijital bir görüntü elde etmeye çalışmak gibi… Yeni nesil, teknoloji hızına uyumlu, norm tabloları ile değil de kişiye özel sonuçlar veren, ayrıca da yerel kültüre göre hazırlanmış bir sistem, bugün hem eğitim hem de iş dünyasının ihtiyacı” diyor.

    Türkiye her yıl üniversiteden yeni mezun 750 bin gencine iş bulmak zorunda… Ülkemizde genç işsiz problemi günden güne artarken, gençlerin kişilik özelliklerine uygun işi bulması da kolay olmuyor. Gençlik, mevcut eğitim dünyasının kendine vermiş olduğu donanımlarla, iş dünyasının talep ettiği 21. yüzyıl yetkinlikleri, geleceğin meslekleri ve hızla gelişen teknoloji arasında sıkışmış durumda… Meslek seçiminin eşiğinde olan birçok gence zamanın epey gerisinde kalmış, yurtdışı çıkışlı mesleki yönelim testleri uygulanırken, şirketler ise yerel kültürün özellikleri ile yabancı menşeli bir takım liderlik modelleri birleştirilerek kurumsal yapılandırma süreçlerinin inşasını yapmaya çalışıyor. Sonuç ise ne genç iş potansiyelini ne de iş insanlarını mutlu ediyor.  

    Kişilik özelliklerine göre iş!

    Tüm bu sorunlara çözüm bulmak için Türkiye’nin ilk yerli potansiyel bazlı kişilik envanteri çalışmasını geliştiren CharacterIX, “doğru işe, doğru insan” sözünü günümüz ihtiyaçlarına göre güncelliyor ve “Kişilik özelliklerine, potansiyellerine, yetkinliklerine en doğru meslek, doyumlu kariyer için doğru iş, doğru insan” tanımını ortaya atıyor.

    CharacterIX Kişilik Envanter Kurucu Ortağı ve Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ, “Meslek seçiminde kullanılan materyaller günümüz dünyası için oldukça eski. Üstüne üstlük bireylerin sahip olduğu potansiyeller yerine ilgileri üzerine değerlendirme yapılıyor. Bu tıpkı, eski model bir kamera ile dijital bir görüntü elde etmeye çalışmak gibi…” diyor.

    “Yeni bir sistem şart”

    Eğitim ve iş dünyasında “doğru istihdam” sorununa yönelik yeni bir sistemin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yücedağ, şöyle konuşuyor:

    “Yeni nesil, teknoloji hızına uyumlu, norm tabloları ile değil de kişiye özel sonuçlar veren, ayrıca da yerel kültüre göre hazırlanmış bir sistem, bugün hem eğitim hem de iş dünyasının ihtiyacı. Bu nedenle, kişilik yapısının özelliklerini sözel ifadelerden çok sayısal verilerle ortaya konulması gerekmekte.”

    Nokta atışı meslek seçimi!

    CharacterIX Kişilik Envanteri çalışmasını uygulayan kişilere özel bir sonuç raporu da veriliyor. Üstelik bu rapor, ÖSYM kitapçığına bağlanarak meslek seçiminde tam nokta atışı yapıyor.

    Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ, bu konudaki verdikleri hizmeti şöyle anlatıyor:

    “CharacterIX olarak sunduğumuz raporlama sistemi, kişilere en hayati kararlardan biri olan meslek tercihinde tam bir kılavuz oluyor. ÖSYM kitapçığına bağlanarak nokta atışı yapıyor, kişiye uygun olan ya da kişinin zorlanabileceği meslek isimlerini, tanımları ve üniversite adları ile gösteriyor. Sistem, globalde İngilizce ve Azerice de çalışıyor. Böylece, kişiler hedeflerini oluştururken kaynakları öz güçleri oluyor, kendi kitapçıklarını oluşturabiliyorlar.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.