DOLAR 32,3333
EURO 35,1352
ALTIN 2309,04
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mitsubishi Electric Manisa’daki ev tipi klima fabrikasını açtı

    Mitsubishi Electric Manisa’daki ev tipi klima fabrikasını açtı

    382,5 milyon TL sermaye ile hayata geçirilen yeni fabrika, Mitsubishi Electric’in Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası oldu

    Dünya genelinde yaklaşık 138 bin 700 çalışanı ve 37,8 milyar dolar grup satışıyla 43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric, ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Manisa’da kurduğu yeni fabrikasının resmi açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katıldığı törenle 8 Şubat Perşembe günü gerçekleştirdi.

    Açılışı gerçekleştirilen yeni üretim tesisi, Mitsubishi Electric’in Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası oldu. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. tarafından Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan yeni fabrika ile Türkiye, Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline geldi. Yaklaşık 382,5 milyon TL sermayeyle 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen fabrikanın Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yıllık üretim miktarının 500.000 sete (iç ve dış ünite) ulaşması ve 400 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.

    Mitsubishi Electric’in Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni fabrikasının açılış törenine; Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Türkiye Yatırım Ajansı) Başkanı Arda Ermut, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sakuyama, Mitsubishi Electric Corporation Başkan Yardımcısı ve Yaşam Alanı & Dijital Medya Ekipmanları Grup Başkanı Takeshi Sugiyama, Mitsubishi Electric çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, törende gerçekleştirdiği konuşmasında yeni fabrikanın ülkemize, Mitsubishi Electric firmasına ve Manisa’ya hayırlı olmasını dileyerek şunları ifade etti; “Türkiye’nin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkıda bulunan her fabrika ve her girişim bizim için son derece önemli ve kıymetlidir. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz bu fabrika Türkiye ekonomisine ve siyasi istikrara duyulan güvenin bir göstergesidir. Son yıllarda elde ettiğimiz büyük ekonomik başarı, büyüme oranındaki istikrar, ihracattaki artış Türkiye’yi herkes için güvenli yatırım yapılan stratejik bir ülke konumuna getirmektedir. Türkiye bundan sonra da tüm sektörleriyle birlikte büyümeye devam edecektir. Türkiye ve Japonya’nın bilim, teknoloji ve sanayi alanında daha yoğun işbirliği geliştirmeleri büyük önem taşıyor. Japonya, Asya pasifik bölgesindeki en önemli ekonomik ortaklarımızdan birisidir. Ticaret hacmimizi ülkelerimizin ekonomik büyüklüğü ile orantılı rakamlara ulaştırmamız, yakın gelecekte ticaretimizi aşamalı olarak 5-10 katına çıkartmamız ortak menfaatlerimiz gereğidir. Dostluk temelleri üzerinde yükselen ticari, kültürel ve siyasi ilişkilerimizin bundan sonra da artarak devam edeceğine bütün kalbimle inanıyorum. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve çalışan sayısını önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 400 seviyesine çıkaracak olan Mitsubishi Electric fabrikasının bütün paydaşlar için hayırlı olmasını ve bereket getirmesini diliyorum.”

    Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, törende gerçekleşen konuşmasında Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için öneminin bu yatırımla bir kez daha teyit edilmiş olduğunu ifade ederek şunları söyledi; Bu yatırım için Ajans olarak Mitsubishi Electric ile birlikte 2013 yılından bu yana yakın çalışmalar yürüttük. Fizibilitelerine katkı verecek birçok bilgi sağladık. Süreç içerisindeki bürokratik süreçleri hızlandırdık. Yatırım arazisi için Türkiye’nin birçok yerinde ziyaretler gerçekleştirdik. Manisa OSB yönetimi ile başarılı görüşmeler yaptık. Japonya’da önemli toplantılar gerçekleştirdik. Ve nihayetinde bundan tam iki yıl önce 2016 yılının Şubat ayında, Japonya’daki ekibimiz, Mitsubishi Electric ile yaptıkları görüşmeden sonra şirketin yatırım kararı aldığını bize ilettiğinde çok mutlu olduk. Yürütülen tüm bu çalışmaların karşılığını görmekten mutluyuz.

    Açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında Mitsubishi Electric’in dünyadaki faaliyetleri ve Türkiye’deki hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Mitsubishi Electric Corporation Başkanı ve CEO’su Masaki Sakuyama, şöyle konuştu; “İçinde bulunduğumuz mali yılda, Mitsubishi Electric Corporation olarak 4,420 milyar Japon Yeni (yaklaşık 147 milyar TL) düzeyinde net satışa ve 325 milyar Yen (yaklaşık 10,8 milyar TL) tutarında faaliyet gelirine ulaşmayı hedefliyoruz. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş.’nin de dahil olduğu klima ve soğutma sistemleri segmentimiz, Mitsubishi Electric Corporation olarak büyük önem verdiğimiz ev aletleri bölümümüzün önemli bir parçası konumunda. 1,040 milyar Yen (yaklaşık 34,6 milyar TL) olarak gerçekleşeceğini öngördüğümüz ev aletleri bölümü net satışları, şirketimizin toplam satışlarının dörtte birine karşılık geliyor. Bölümün faaliyet gelirinin ise 57 milyar Yen (yaklaşık 1,9 milyar TL) tutarına ulaşarak şirketimizin toplam faaliyet gelirinin altıda birini oluşturmasını bekliyoruz.”

    “Türkiye Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü oldu”

    43 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi Electric’in potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’de 2012 yılından bu yana kendi yapılanması ile faaliyet gösterdiğini hatırlatan Masaki Sakuyama, sözlerine şöyle devam etti; “Mitsubishi Electric Corporation olarak, Türkiye’de klima ve soğutma sistemleri ile fabrika otomasyon sistemleri alanlarında hizmet veriyoruz. Ayrıca, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri, ulaştırma sistemleri, jeneratör ve transformatör ekipmanları ile uydu sistemleri gibi çok sayıda iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Öncelikli pazar olarak gördüğümüz Türkiye, yeni ev tipi klima fabrikamız ile Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline gelmiş oldu.”

    Türk-Japon dostluğu için yeni bir sayfa

    Türkiye ve Japonya arasında güçlü bir dostluk olduğunu söyleyen Masaki Sakuyama, “1890’da Ertuğrul Fırkateyni felaketiyle başlayan dostluğumuz, 1985 yılında İran-Irak savaşı sırasında Japon vatandaşlarının Türk uçakları tarafından kurtarılmasıyla daha da güçlendi. Klima ve soğutma sistemlerimizin geliştirilmesi ve tasarımı alanında faaliyet gösteren en önemli fabrikalarımızdan biri 1890 yılında uluslarımız arasındaki dostluğun başladığı Kii yarımadasındaki Wakayama ilinde bulunuyor. Şimdi de Manisa’daki yeni fabrikamız ile Türkiye ve Japonya arasında tarihten bu yana gelen dostluğumuzu pekiştirmeye katkı sağlayacak olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Türkiye ve Avrupa için ileri teknolojiye sahip yüksek kaliteli klimalarımızı artık Türkiye’de üreterek ve diğer iş kollarımızda da faaliyetlerimizi genişleterek Türk halkının refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

    Türkiye’de yıllık 1 milyon ünite olan ev tipi klima pazarı hızla büyüyor

    Mitsubishi Electric Corporation’ın Türkiye ve Avrupa’daki klima ve soğutma sistemleri faaliyetleri hakkında bilgi veren Mitsubishi Electric Corporation Başkan Yardımcısı & Yaşam Alanı ve Dijital Medya Ekipmanları Grup Başkanı Takeshi Sugiyama ise şöyle konuştu; “Türkiye ve yakınındaki Avrupa ülkeleri, klima ve soğutma sistemleri segmentimiz için en önemli pazarlar arasında yer alıyor. Bu pazarlar, “2020 İlerleme ve İnovasyon” olarak adlandırdığımız gelecek vizyonumuzu gerçekleştirmek konusunda şirketimiz için büyük önem taşıyor. Bu bölgedeki net satışlarımız, klima ve soğutma alanındaki toplam satışlarımızın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Türkiye’nin kaydettiği ekonomik büyümenin ve yakınındaki Avrupa ülkeleri ile dostane ilişkilerinin sağladığı avantaj sayesinde, yeni fabrikamız bizim için stratejik bir rol üstlenecek. Türkiye’de yıllık 1 milyon ünite civarında olan ev tipi klima pazarının, ülkenin ekonomik gelişimiyle birlikte daha da büyümesini bekliyoruz.”

    1994’te İskoçya’da ticari tip klima üretimi için bir fabrika kurduklarını, ev tipi klimaları ise Tayland’daki fabrikalarında ürettiklerini belirten Takeshi Sugiyama“Operasyonlarımızı çok daha müşteri odaklı hale getirmek üzere hazırlık süresini kısaltmak ve ürünün pazara giriş süresi açısından avantaj sağlamak için yeni fabrikamızı Manisa’da kurduk” dedi.

    Pazarın ihtiyaçlarına uygun yerel ürünler geliştirilecek

    Mitsubishi Electric’in kurumsal sloganı olan “Daha İyisi İçin Değişim” (Changes for the Better) felsefesiyle Türkiye’deki yatırımlarına devam ettiklerini belirten Takeshi Sugiyama“Yeni fabrikamızda, önde gelen çevre dostu bir şirket olma hedefimize uygun olarak Avrupa Birliği mevzuatının gerekliliklerini karşılayan, yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretilecek. Ayrıca pazarın ihtiyaçlarına hızlı ve esnek bir şekilde yanıt veren yerel ürünler geliştirilecek. Bu çerçevede, pazarda yerel bir fabrikaya sahip olmanın avantajını da kullanarak Türkiye için bir model geliştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

    500 bin set yıllık üretim miktarı, 400 kişi istihdam hedefi

    Fabrika ile ilgili bilgiler paylaşan Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş. Başkanı Katsu Wada şu açıklamalarda bulundu; “Şirketimiz Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim A.Ş., Türkiye’de ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Nisan 2016’da kuruldu. İnşaatını Haziran 2017’de tamamladığımız fabrikamız Aralık 2017’de üretime başladı. Yaklaşık 382,5 milyon TL sermayeyle 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen fabrikamızın, Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yıllık üretim miktarının 500.000 sete (iç ve dış ünite) ulaşması ve 400 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.”

    Sanayi 4.0’a uyumlu dijital fabrika

    Yeni fabrikanın Avrupa’da Mitsubishi Electric’in ev tipi klimalarının üretileceği ilk fabrika olduğunu vurgulayan Katsu Wada, markanın Sanayi 4.0’a yanıtı olan e-F@ctory konsepti ile tasarlanan tesiste yüksek teknolojili çevreye dost ürünler üretileceğini sözlerine ekledi.

    Yeni Fabrikanın Detayları

    KonumuManisa Organize Sanayi Bölgesi, Manisa, Türkiye
    Tesis alanıYaklaşık 60.000 metrekare
    Kat alanıYaklaşık 40.000 metrekare
    Faaliyete geçme tarihi12 Aralık 2017
    ÜrünEv tipi klima
    Üretim kapasitesiYılda 500.000 set (iç ve dış ünite)

    Şirkete Genel Bakış

    AdıMitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim Anonim Şirketi

    İngilizce: Mitsubishi Electric Air Conditioning Systems Manufacturing Turkey Joint Stock Company

    BaşkanıKatsu Wada
    KonumuManisa, Türkiye
    Sermayesi382,5 milyon TL (yaklaşık olarak 11,5 milyar JPY)

    (Sahibi: Mitsubishi Electric Corporation, %100)

    Kuruluş tarihi4 Nisan 2016
    Çalışan sayısıŞubat 2018 itibari ile 211

    Mart 2021’de sona eren mali yıl itibari ile yaklaşık 400

    Faaliyet alanıEv tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.