DOLAR 32,3233
EURO 35,1077
ALTIN 2303,152
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mobilyada 60 ay vade ve yüzde 40 fiyat avantajı hareketliliği

    Mobilyada 60 ay vade ve yüzde 40 fiyat avantajı hareketliliği
    18.06.2020
    A+
    A-

    Evlenme, ev yenileme ve taşınma planlarını Covid-19 salgını nedeniyle erteleyen yüzbinlerce kişi, Haziran ayı itibariyle sektörde yüzde 30-40’lara varan indirimlere kamu bankalarının 6 ay ödemesiz ve 60 ay vadeli düşük kredi imkanları da eklenince mobilyacıların yolunu tuttu. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı  Ahmet Güleç, cazip fırsatlarla mobilya sahibi olmak için dönemin son derece uygun olduğunu, Haziran – Eylül ayları arasında avantajlar nedeniyle hareketlenmenin katlanarak devam etmesini beklediklerini söyledi.

    Yerli ve millilik oranı, hammaddesi, istihdamı, iç piyasada yarattığı ekonomik değer ve ihracata katkısı ile Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olan mobilyada düğün var. 2019’u iç piyasada 50  milyar TL’lik satış grafiği ile bitiren ve 2020 hedefi 60 milyar TL olan sektör, Covid-19 nedeniyle yaşadığı zor günleri geride bıraktı. Haziran itibariyle başlayan gevşeme politikaları, ertelenen evlenme, ev yenileme ve taşınma planlarını tekrar takvime alırken, mobilya markaları yoğun günler yaşıyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya mağazalarında yoğun günler yaşandığını söyleyerek şunları kaydetti: “Covid-19 salgını düğün planlamalarının ertelenmesine neden olurken, taşınma ve ev yenilemek isteyenlerin de takvimlerinde değişikliğe gitmelerine yol açtı. Mart ortasından başlayarak Haziran başına kadar iç satışımız durma noktasına geldi. Oysa biz geçen yıl içeride 50 milyar TL’lik satış yapmış güçlü bir sektörüz. Haziran’a hiç olmadığı kadar hızlı girdik. Sağlanan avantajları düşünülünce yeni mobilyalara ve yeni yaşam alanlarına sahip olmanın tam zamanı diyebiliriz.”

     

    Kamu bankalarının, hem yerli üretim yapan markaları desteklemek hem de hane halkının mobilyaya ulaşımını kolaylaştırmak için 1 Haziran itibariyle çıkardığı düşük faizli kredi destek paketi hakkında da bilgi veren Güleç, “Hammadde konusunda dışarıya bağımlılığı bulunmayan yerli ve milli bir sektörüz. Dolayısıyla çıkarılan düşük faizli kredi destek paketine katılımımız yüksek oldu. Hane halkının daha avantajlı bir şekilde mobilya satın alabilmesi için biz sektör olarak üzerimize düşeni gerçekleştirdik. Taksiti 60 aya kadar uzatan, aynı zamanda ödeme takvimini satın almadan itibaren 6 ay ileri atılmasına olanak tanıyan düşük faizli kredi paketi üzerinden mobilya satın almaya ilgi yoğun oldu. Bu yoğunluğun artarak devam etmesini bekliyoruz. Mobilya satın alacaklara sağlanan imkanına ve ödeme kolaylığına sektörümüzün yanı sıra uyguladığı indirimler ve kampanyalar da eklenince fiyatlarda yüzde 40’lara varan avantajlar ortaya çıktı” diye konuştu.

    Eski günlerimize geri döneceğiz

    MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, doğrudan 250 bin kişiyi istihdam eden, 50 milyar TL iş satış ve 3,5 milyar dolar da ihracat gerçekleştiren mobilya sektörünün ikinci bir pandemi dalgası yaşanmaması halinde en zoru geride bıraktığını ve Haziran itibariyle hem iç piyasa satışında hem de ihracatta ciddi hareketlenmeler beklediklerini kaydetti. Güleç, Mobilya ihracatında Covid-19 kaynaklı daralma Mayıs’ta yüzde 41,92 olarak gerçekleşti. Nisan’a göre daralmada geri çekilme gözlemledik. Haziran ayı ile birlikte tıpkı iç pazarda yaşadığımız gibi ihracat tarafında da hareketlenme bekliyoruz. İkinci bir pandemi dalgası yaşanması halinde ikinci yarı dönemde Covid-19 kaynaklı kayıplarımızı büyük oranda kapatacağımızı düşünüyoruz. Hedefimiz ilk olarak salgın  öncesi verilere ulaşmak ve bunu yaparken de yeni ve daha güçlü bir hikayenin alt yapısını oluşturmak. Mobilyada 2023 hedefimiz olan beşinci büyük ihracatçı olma hedefimizden vazgeçmiş değiliz” diye konuştu. Türk mobilya sektörü 2020’nin ilk beş aylık döneminde 647 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen toplam daralma yüzde 16,55 olarak açıklandı.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.