DOLAR 32,5947
EURO 34,8147
ALTIN 2496,872
BIST 9455,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Montajda sorun yaşıyorsanız; nitelikli aydınlatmadan bahsedemezsiniz

    25.09.2019
    A+
    A-

    Türk aydınlatma sektörünü dünya pazarları ile buluşturan IstanbulLight, 12. Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuarı ve 12. Ulusal Aydınlatma Kongresi kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’de Nitelikli Aydınlatma’ başlıklı panelde tasarımdan eğitime, satıştan tüketime birçok başlık masaya yatırıldı. Elektrik-Elektronik Mühendisi Sabri Günaydın, “Montajda sorun yaşıyorsanız nitelikli aydınlatmadan bahsedemezsiniz” dedi.

    İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 Eylül’e kadar devam edecek olan IstanbulLight, 12. Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuarı ve 12. Ulusal Aydınlatma Kongresi kapsamında düzenlenen ‘Nitelikli Aydınlatma’ başlıklı panel oturumunda Türkiye’de bu alanda verilen eğitim, tasarım gücü, müşteri tarafı, satış ve tüketim konuları Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil başkanlığında masaya yatırıldı. Panelde Omlet Tasarım Kurucu Ortağı Aysun Altındağ, İTÜ Nova TTO Genel Müdürü Dr. Ercan Çitil, Aydınlatma Tasarımcısı Nergiz Arifoğlu, Elektrik-Elektronik Mühendisi Sabri Günaydın bilgi ve deneyimlerini anlatırken, sektörün sorunları hakkında da görüşlerini bildirdiler.

    Tasarımcıya güven çok önemli

    Tasarım ve eğitim hakkında konuşan Omlet Tasarım Kurucu Ortağı Aysun Altındağ, “Tasarım konusunda okulda belli bir yere kadar eğitim alıyorsunuz. Esas eğitim aslında sahada çalışırken oluyor. Müşteri ile birbirinizi eğitiyorsunuz diyebilirim. Burada firmada kiminle muhatap olduğunuz çok önemli. Açıkçası bizler daha rahat hareket edebilen 2. kuşakla çalışmayı tercih ediyoruz.” dedi.Tasarımın bir ekip işi olduğunu söyleyen Altındağ, sürecin brif aşaması ile başladığını ve her detayın büyük önem taşıdığını hatta ürünü kimin monte edeceğinin bile önemli olduğunun altını çizdi.

    Kendi açılarından en büyük sorunlardan birinin tasarım konusuna yanlış ve yersiz müdahale olduğunu sözlerine ekleyen Altındağ, “Bazen brif sırasında rakip bir firmanın ürünü gösterilerek bunu istiyoruz diyorlar. Bu çok yanlış, yapılması büyük hata. Bu yapılmamalı, tasarımcıya güven çok önemli. Tasarımcı olarak satıştan fuar alanındaki sunuma kadar artık her detayda var olduklarının altını çizdi.

    Enerji verimliliğine dönük ürünler üzerinde çalışılmalı

    Tasarım öncesinde nitelikli AR-GE yapılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen İTÜ Nova TTO Genel Müdürü Dr. Ercan Çitil ayrıca KOBİ’lerin desteklenmesi gerektiğinin de önemine değindi. Çitil, “KOBİ’lere yatırım desteği verildiği takdirde üniversiteler ile ortak çalışmalar çok daha iyi olacaktır. Üniversite laboratuvarlarının bu anlamda çok kritik önemi var” diye konuştu. “Tasarımın kolay uygulanabilir olması önemli. Tasarımcılar çok iyi şeyler yapıyorlar ama sanki bir yerde tıkanma oluyor. “ diyerek sözlerine devam eden Çitil, enerji verimliliğine dönük ürünler üzerinde çalışılmasının önemine de değindi. Çitil, sektöre yönelik sorunların tespit edilerek yola çıkılmasının kilit nokta olduğunu da sözlerine ekledi.

    İnşaat sektöründe herşey yatırımcının vizyonu ve bütçesi ile kısıtlı

    Işığı tasarladıklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Aydınlatma Tasarımcısı Nergiz Arifoğlu, işe alımda eğitim konusunda öğrenilenin üstüne kişinin kendi kendine ne koyduğuna baktıklarına daha çok dikkat ettiklerini ifade etti. En büyük sorunu özellikle inşaat sektöründe yaşadıklarını vurgulayan Arifoğlu, “Ne yazık ki inşaat sektöründe yatırımcının bazen vizyonu bazen de bütçesi kısıtlı olabiliyor. Bu da herşeyi kısıtlayabiliyor. Bir sıkıntımız da satın alma birimlerinde. Çünkü satın alma konusu da tamamen parayla ilişkili. Bir de satın alınan ürünlerin bazılarının teknik verisinin olmaması da büyük sıkıntı. Ürün kataloğu yapmak çok kolay ancak seçeceğimiz ürünlerin istediğimiz gereklilikleri sağlayıp sağlayamadığını bazen bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

     

     

    Resim

    Nitelikli ürün ve nitelikli uygulama sorunumuz var

    Aydınlatma seköründe daha çok sorunlar üzerinde duran ve bu yönde görüşlerini açıklayan Elektrik-Elektronik Mühendisi Sabri Günaydın, “En önemli problemlerden biri montaj. Sadece armatür değil elektrik tesisatında bile sorun yaşıyoruz. Bunu yapamazsanız nitelikli aydınlatmadan bahsedemezsiniz.” dedi.

    Eğitimin önemli olduğunu ancak proje planlamanın da önemli olduğunu vurgulayan Günaydın, bu anlamda da ara eleman, teknik eleman sıkıntısının yaşandığını dile getirdi. Tasarımı denetleyecek bir kadronun olması gerektiğini savunan Günaydın, “Nitelikli ürün ve nitelikli uygulama sorunumuz var. Teknik şartname çok önemli. Tasarımın doğru olması aydınlatma açısından çok önemli. Bir de kopyalanmış ve gerçek olmayan veriler var” uyarısında bulunurken sahada iyi bir denetime ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.