DOLAR 32,5395
EURO 34,9858
ALTIN 2422,467
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    MOSDER, EFIC Toplantısında sektör dernekleriyle bir araya geldi

    MOSDER, EFIC Toplantısında sektör dernekleriyle bir araya geldi
    23.08.2017
    A+
    A-

    Avrupa mobilya sektöründe alınan kararlar ve mobilya sektöründe AB gündemi

    Avrupa Mobilya Üreticileri Birliği (EFIC), Döngüsel Ekonomi’nin uygulanmasında Avrupa mobilya sektörünün karşılaştığı spesifik zorluklara ve fırsatlara dikkat çekmek amacıyla 27 Haziran Salı günü Brüksel’de üyelerini topladı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)’in katılım sağladığı toplantıda üyeler; mobilya sektörüyle ilgili fikirlerini, deneyimlerini ve en doğru uygulamaları tartışma ve paylaşma fırsatı buldu.

     Avrupa Mobilya Sekötörü’nün tüm paydaşlarını bir araya getiren Avrupa Mobilya Üreticileri Birliği (EFIC), dünya ekonomisinin önemli taşlarından biri olan mobilya sektörünün karşılaştığı spesifik zorluklara ve fırsatlara dikkat çekmek amacıyla geçtiğimiz günlerde Belçika’nın başkenti Brüksel’de üyelerini topladı.

     Öztaşkın: Sürdürülebilir ekonomi günümüzün en önemli konusu

    Türkiye mobilya sektörünün yüzde 75’ini temsil eden MOSDER’in katılım sağladığı toplantıda üyeler, mobilya sektöründeki döngüsel ekonominin prensiplerini tartıştı. Bu farkındalıkla günümüz firmaları için döngüsel ekonominin önemli bir noktaya geldiğinin altını çizen MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, “Günümüzün en önemli gündem maddesi sürdürülebilirlik. Dolayısıyla ekonominin de sürdürülebilir olması en önemli konu. Bu nedenle Türkiye mobilya sektörünün pozitif yönlü büyümesi ve gelişmesi için döngüsel ekonomiye önem vermeliyiz. Yani üretimden atık yönetimine, çevre yönetiminden kullanılan malzemeye kadar her şeyi detaylıca incelemek gerekmektedir. Dolayısıyla kaynakların mümkün olduğu kadar geri dönüşümden kazanılması ve atıkların mümkün olduğu kadar yeni kaynaklara dönüşebilmesi yönünde çalışmalıyız ki sektörün gelişimini destekleyelim. Çünkü bizim sektörün geleceği için fazlasını yapmamız gerekiyor ve panel endüstrisi de halihazırda yeni imalat teknolojilerine yatırım yapıyor” dedi.

     Konferansta uygun politika kaldıraçlarının onarımı sırasındaki, yeniden üretim ve geri dönüşüm ile ilgili mevcut kısıtlamaları telafi edebileceği, işletme açısından brüt katma değer sağlayabileceği, çevreye etkilerin azaltılabileceği ve Avrupa’da istihdam oluşturulmasına katkıda bulunabileceği de tartışıldı. Döngüsel ekonomiye engel teşkil eden ‘Alev Geciktirici İçermeyen Mobilyaların Durumu’ hakkında bir sunuma da ev sahipliği yapan konferansta Kanserojen ve Mutajenler Hakkında bilgi paylaşımı yapıldı. Ayrıca mobilya sektöründe belirli maddeler için eşit sınır değerleri belirlendi. Buna göre; mobilya fabrikalarında sert ağaç tozları için eşik değeri 5 mg/m3’den 3 mg/m3 değerine çekildi.  Uzun süren müzakerelerin ardından varılan bu ortak payda için sert ağaç tozuna maruziyet sınır değerini yönergenin yürürlüğe girmesinin ardından beş yıllık süreyle 3 mg/m3 ve sonrası için de 2 mg/m3 değerine çekilmesine kara verildi. Türkiye’de ise bu oran 5 mg/m3…

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.