DOLAR 32,339
EURO 35,1167
ALTIN 2240,284
BIST 8906,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Murat Kurum: Konut fiyatı daha fazla gerilemez

    Murat Kurum: Konut fiyatı daha fazla gerilemez

    Konut fiyat endeksinin dip seviyesini gördüğünü belirten Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, “Artık fiyat trendinin yukarı doğru tırmanacağını düşünüyoruz. Artan inşaat maliyetleri de bunun göstergesi” dedi.

    Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ülke genelindeki son düşüş ile konut fiyat endeksinin dip seviyesini gördüğünü belirterek satışların yükselmesini beklediğini söyledi. “Satışlar aynı geçmişte olduğu gibi, yeni bir düzeltme hareketi yaptı. Tıpkı geçmişteki düşüşlerden sonra görülen çıkışlar gibi artık fiyat trendinin yukarı doğru tırmanacağını düşünüyoruz” diyen Kurum, satışlardaki ve fiyatlardaki dalgalanmanın normal olduğunu söyledi. Dalgalanmaların her tip varlıkta görülebileceğini belirten Kurum, aslında bunun piyasa açısından daha sağlıklı bir fiyat yapısının tesis edildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

    İzmir’e koştular

    Kurum, 3 büyük şehirde yatırım amaçlı konutta ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çekerek, “İzmir’de bir süredir yaşanan durumun bunun bir örneğidir” dedi.  Kurum, İzmir’de konut fiyat artış oranının yüzde 20.79’a ulaştığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Yatırımcılar proje yapacağım diye İzmir’e koştu. Bu artış gayet iyi. Burada algı da şu, faiz mevcutta kaç? Yüzde 15. İzmir’de fiyat artışı kaç? Yüzde 21. O zaman hem üretici kısa sürede satabileceğini hem de yatırımcı kâr edeceğini umduğundan İzmir’e yatırım yapılır diye düşünüyor. İstanbul’da da yaşanan düzeltmenin sonuna gelindiği kanaati taşımaktayız. Artan inşaat maliyetleri de fiyatların daha fazla gerilemeyeceğinin bir göstergesidir.”

    Tek engel faiz değil
    Konut sahipliğinin önündeki tek engelin yüksek faiz olmadığını aktaran Murat Kurum, “Sorun yalnızca konut kredisi faizlerindeki yükseklik değil aynı zamanda mevduat faizlerindeki artış olarak da görülmelidir. Yüksek mevduat faizleri tasarruf amacıyla konut alan yatırımcıların bazılarını faizli araçlara ve altına yöneltiyor, zaman zaman gayrimenkule bir alternatif olarak değerlendirebiliyor”dedi. Kurum, alt gelir grubunun konut alabilmesi için de faizlerinin yüzde 3’e düşmesi gerektiğini söyledi.

    Arz ve talep farklı
    Murat Kurum, lüks konutta üretimin belli yerlerde arz fazlası oluşturduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Lüks konutta stok belli bölgeler için şişti. Mesela Bağdat Caddesi’nde kontrolsüz ruhsat verilen belli bölgelerde bu dezavantaj maalesef var. Daha önce yapı inşa ruhsatlarına kota getirilsin’ dememin sebebi de budur. Konut ihtiyacı var ama arz ve talep arasında da bazı bölgelerde büyük fark var. Sonuçta imar hakkı yasal bir haktır. Türkiye ölçeğinde kentsel dönüşüm için ayrı bir master plan yapmamız lazım.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.