DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Nazmi Durbakayım: Ayda en fazla 2 bin TL ödeme ile konut alınabilmeli

    Nazmi Durbakayım: Ayda en fazla 2 bin TL ödeme ile konut alınabilmeli
    10.01.2018
    A+
    A-

    İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’de konut ihtiyacı olanların yüzde 85’inin orta ve ortanın altı gelire sahip olduğunu belirterek, konut için ayda en fazla 2 bin lira ödeme yapabilecek bu kesim için pilot şehirler kurulması gerektiğini söyledi

    Durbakayım, Eventuum tarafından Bosch sponsorluğunda bu yıl altıncısı düzenlenen Bosch İnşaat ve Konut Konferansı’nda yaptığı konuşmada, ucuz konut vurgusu yaptı. Durbakayım, şunları söyledi: “Ülkemizdeki konut ihtiyacı olan kesimin yüzde 85’inin gelir seviyesi orta ve ortanın altıdır. Ekonomik veriler, bu kesimi oluşturan bireylerin, çalışan 2 kişilik aile bireylerinden olduğunu ve toplam gelirlerinin yaklaşık 6 bin lira seviyesinde olduğunu işaret ediyor. Bu ailelerin konut için ayırabilecekleri aylık azami miktarın 2 bin lira civarında olacağını varsayımı ile alabilecekleri brüt 70-75 metrekarelik dairenin metrekare satış fiyatı 2.5-3 bin lira arasında olması gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisinin metrekare başına 250-500 lira civarında olmalı.”

    Durbakayım, “İnsanların aylık azami 2 bin lira ödeyerek ev sahibi olabilmesi için, işlerine yürüyerek veya toplu taşıma ile kısa zamanda ulaşabildiği, sağlık, eğitim, sanat-kültür ve sosyal hizmetlerin bedelsiz veya çok küçük bedellerle sunulacağı pilot şehirler kurmalıyız” dedi.

    Hayal değil

    Durbakayım, bu bölgede yapılan işlerde devletin vergisel teşvikler de getirebileceğini kaydederek, bunların olması halinde insanların büyük şehirlerde yığınlar halinde yaşama mecburiyetinin olmayacağını, konut fiyatlarının ulaşılabilir seviyelere çekilebileceğini vurguladı. Yaşanası pilot şehirlerin hayal olmadığını dile getiren Durbakayım, “Bakanlığın böyle bir proje geliştirmeyi uygun görmesi halinde görev almaya hazırız. Avrupa’daki şehirleşmeye baktığımızda, en büyük şehirlerin dahi 1-2 milyon nüfusu etrafında 100-150 binlik pilot yerleşim alanları görüyoruz” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.