DOLAR 32,5671
EURO 34,7478
ALTIN 2493,098
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Nike’tan yeni futbol koleksiyonları

    05.06.2018
    A+
    A-

    OFF-WHITE’ın kurucusu Virgil Abloh ile Dior Homme’nin sanat direktörü Kim Jones, çok sevilen futbolu iki farklı açıdan ele almak için Nike ile iş birliğine gitti. 

    Nike, yeni futbol koleksiyonları için iki marka ile iş birliğine gitti. Virgil Abloh ve Dior Homme futbol koleksiyonları yeniden tasarladı.

    Abloh’a göre futbol, hip hop müzik eşliğinde lise futbol maçlarına gidişi gibi kendi gençlik anıları ile yaşam tarzı ve spor markası alanlarındaki ilgisini bir araya getirmek için bir fırsat niteliği taşıyor. Büyük, cesur ve nüanslarla ifade edilen görsel işaretlerle bezeli. Yarattığı koleksiyon, tek kelimeyle ifade etmek gerekirse, içgüdüsel.

    Öte yandan Jones, modanın daha zihinsel kısmıyla ilgileniyor. Sporun geleneksel üniforması olan şort, forma ve maç öncesi giyilen monttan yola çıkan Jones, vücut orantılarının göze daha farklı görünmesini sağlayacak yeni modeller tasarladı. İtalyan ustaların eliyle şekillendirilen tasarımları, 70 ve 80’li yılların Londra punk tarzından ilham alıyor ve üniforma giymenin ne anlama geldiğine dair hayal gücünün sınırlarını zorluyor.

    NIKE X OFF-WHITE “FOOTBALL, MON AMOUR”

    Abloh, tasarımını şöyle açıklıyor: “Futbol jargonu ve tarihinin en harika kısmı, estetik olarak kendine has bir görünüm taşıması. Avrupalı futbol kulüplerinin formalarının göğsünde yer alan sponsor arması bana hep ilham veren bir tasarım oldu. Bu koleksiyon üzerinde çalışırken, tipografinin zenginliğine dikkat çekmek istedim.”

    Tasarımların üzerindeki sayılar, Abloh’un kendi sahalarda boy gösterdiği yıllarda giydiği forma numaraları. Formanın siyah beyaz damalı deseni ise, Çek formasının çizgilerine incelikli bir gönderme niteliği taşıyor. Takımın logosu olan top çeviren aslan figürü ise klasik takım armalarını akla getirdiği gibi, aynı zamanda Abloh’un ayağın topla temas ettiği ideal noktaları görsel olarak en basit şekilde ifade etme arayışının sonucu.

    Abloh’un koleksiyonundaki krampon, yani Flyknit Zoom Fly ise, doğal olarak koleksiyonun başlangıç noktası niteliğinde ve Abloh’un Mercurial yorumuyla bir bütün oluşturuyor. Abloh, tasarımındaki ayrıntıları şöyle ifade ediyor: “Şut çekerken futbolcunun ayağının topa temas ettiği noktaları ifade etmek istedim, bu yüzden kramponun üzerine bu noktaları yerleştirdim. Futbolcu şut çekerken şansa dair tek değişken, ayak/göz koordinasyonudur. Koleksiyonun temelinde de bu fikir yatıyor: bu koşu ayakkabıları, sahada giyilen kramponlarla aynı, dolayısıyla bunları kullanan sporcu bilinçaltını sürekli olarak maça hazırlıyor. Bu temeli oluşturduktan sonra, ayakkabının estetik yönlerini tasarlamaya başladım.”

    NIKE X KIM JONES “FOOTBALL REIMAGINED”

    Jones ise sahadaki formalardan ilham almak yerine, forma konseptine yeni bir yorum getirme fırsatı buldu. Londra’nın Kings Road’un en hareketli günlerini yad eden Jones, avangart giyim ile spor teknolojisini buluşturdu.

    Jones, “Punk çağında giyim tarzı, giyene güç katan kıyafetler ve orantılar üzerine kuruluydu. Ayrıca o dönem revaçta olan, insanların kıyafetlerden parçalar kesip bunlarla yeni giysiler oluşturdukları “kendin dik-kendin giy” fikrinden de ilham aldım” diyor.

    Jones’un yarattığı koleksiyonun üretim sürecine ve estetiğine yön veren bu fikir, aynı zamanda tasarladığı kramponlara da yansımış. Bu, Jones’un en sevdiği spor ayakkabılarının bir bileşimi olsa da, göndermeleri ilk bakışta fark etmek zor. Ancak Jones, duruşunda kararlı. “Mercurial’ın silueti ile favori Nike ayakkabılarımı, yani Footscape, Vandal ve Air Max 97’yi tek bir ayakkabıda buluşturmak punk çağına bir saygı duruşu olmakla kalmadı, ortaya son derece çarpıcı bir son ürün çıkarmamı sağladı.”

    Bir arada bakıldığında ise bu parçaların yarattığı his tanıdık ile tuhaf arasında dolaşıyor. Nike x Kim Jones “Football Reimagined” koleksiyonu 7 Haziran tarihinde nike.com üzerinde ve dünya çapında seçkin mağazalarda satışa sunulacak.

    Nike x Off-White “Football, Mon Amour” koleksiyonu ise, 14 Haziran tarihinde nike.com üzerinde ve dünya çapında seçkin mağazalarda satışa sunulacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.