DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Obezite ameliyatı geçirenler kurban etini nasıl yemeli?

    Obezite ameliyatı geçirenler kurban etini nasıl yemeli?
    24.08.2017
    A+
    A-

    Malum bayram Kurban Bayramı, ette lezzetli olunca tadından yenmiyor. Fakat bayramda yoğun ve bilinçsiz bir şekilde tüketilen et sağlık sorunlarına neden oluyor.

    BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, obezite ameliyatı geçirenlerin sağlığından olmadan eti nasıl tüketmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi:

    ÖLÜM KATILIĞI GEÇİNCE TÜKETİLMELİ

    “Kurban bayramında olası hazımsızlık şikayetleri için kesilmiş hayvanın eti hemen tüketilmemelidir. Geleneksel olarak kurban eti kesildikten sonra hemen kavurtulup sabah kahvaltısında ya da en geç öğle yemeğinde yerini bulur. Bu geleneksel uygulama aslında yanlıştır. Hayvan kesildikten sonra et bir süre dinlendirilmeli, ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir. Hemen tüketilen etin sindirilmesi güç olur.

    ETİ 24 SAAT BEKLETİN

    Bayram tatilinizi hazımsızlık, uykusuzluk şikayetleriyle geçirmemeniz için kurban etinizi en erken 24 saat sonra tüketmelisiniz. Etinizi tüketirken hayvanın iç yağları ile kavurma işlemi yerine sebzelerle ya da domatesin bol olduğu bu ayda domates ile sotelenerek tercih edebilirsiniz.

    Peki kurban bayramında her öğünde et tüketebilir miyiz?

    ET YERİNE KLASİK TÜRK KAHVALTISI

    Obezite ameliyatı sonrasında her zaman belirttiğimiz ‘ilk lokma protein, son lokma protein’ ilkesine bağlı kalarak her öğününüzde proteinlere yer vermeniz uygun olacaktır. Fakat sabah kahvaltısında etin tercih edilmesi sindirimin uzun sürmesi açısından biraz keyifsiz olabilmektedir. O nedenle kahvaltınızı klasik Türk kahvaltısı gibi (peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, söğüş…) tercih etmeniz sizin için iyi bir alternatif olacaktır.

    ÖĞLE VE AKŞAM SOTELEYEREK TÜKETİN

    Öğle ve akşam yemeklerinizde ana yemek olarak etinizi soteleyerek tüketebilirsiniz. Et sotenizi bol yeşil salata ile daha leziz ve daha lifli hale getirebilirsiniz.

    ÇAYI 40 DAKİKA SONRA İÇİN

    Et ürünleri önemli mineraller içermektedir. Özelikle kırmızı etin demir içeriği siz obezite cerrahisi hastaları için oldukça kıymetlidir. Minerallerin emilimini azaltmamak ve katı-sıvı ayrımını göz önünde bulundurarak öğle ve akşam yemeğinizden sonra hemen çay içmemeli, mümkünse 40 dakika sonra içmelisiniz.

    SAĞLIK SORUNU OLANLAR BİR ÖĞÜN ET YEMELİ

    Kalp hastaları, yüksek tansiyonu ve yüksek kolestrolü olan hastaların et porsiyonlarına dikkat etmeleri son derece önemlidir. Günde sadece bir öğünde (özellikle öğle öğününde) etli bir menü tercih etmeleri ve tercihen de sağlıklı pişirme teknikleri ile yapılmış eti tüketiyor olmaları olası sağlık problemleri riskini azaltacaktır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.