DOLAR 32,3911
EURO 35,034
ALTIN 2326,433
BIST 9128,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ölen AVM’ler okula ve hastaneye dönüşüyor

    Ölen AVM’ler okula ve hastaneye dönüşüyor

    GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Ölen AVM’lerin Dönüşümü ve Yeni Eğitim Yapıları’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında fonksiyonunu yitiren Alış Veriş Merkezlerinin okul, öğrenci yurdu, hastane gibi  kullanımlarla kent ekonomisine daha faydalı hale geldiği konuşuldu.   

    H. İnanç Kabadayı (EGEYAPI), Didem GÜNAL (DENAR) ve Zeynep DERELİ’nin (TİNK/TEKNOLOJİ OKULLARI) sunumlarıyla gerçekleştirilen interaktif toplantıda, online alışverişin gelişmesiyle ve artan perakende rekabetiyle zayıf düşen AVM’lerin özellikle okul, yurt ve hastane yatırımcılarının radarında olduğu vurgulandı. Didem GÜNAL, ‘Plansız ve fizibilitelere dikkat edilmeden geliştirilen AVM’lerin, kapanmaya başlaması beklenen bir gelişmeydi. Biz, artık AVM’leri özel okullara çeviriyoruz’, dedi. ‘Önümüzdeki 5 yılda tam 4000 yeni özel okul planlandığını ve diğer okullar içindeki oranın %25’e çıkarılacağını belirtti. Konu ile ilgili söz alan H. İnan KABADAYI ise eğitim yapıları ile ilgili ‘Yatırımcı olarak yapmayı planladığımız projelerde, eğer belirli bir birimin üzerinde bağımsız bölüme sahipsek, projede mutlaka eğitim yapıları olmasına özen gösteriyoruz, firma olarak eğitim konusunda yatırımlarımız da bulunuyor, her ne kadar m2 kira tutarları ofis, AVM, dükkan, konut gibi kullanımlara göre daha düşük olsa da, yaptığımız 10 yıllık uzun vadeli kontratlar, istikrarlı bir yatırım geri dönüşü sağlıyor.’ dedi. KABADAYI, yeni yatırımlar için başlangıç finansmanı sağlanması için Eğitim GYF’lerinin (Gayrimenkul Yatırım Fonu) kurulması gerektiğini vurguladı. Zeynep DERELİ ise, ‘Ülkemizin teknoloji konusunda alması gereken çok yol var, özel okulların ve modern eğitim yapılarının teknoloji içeriğiyle yaygınlaşması gerekiyor. Doğru gayrimenkul yatırımcısı, doğru eğitim grubuyla işbirliği yaptığında ortaya muhteşem işler çıkıyor. Gayrimenkul sektörü okul yatırımlarına daha fazla eğilmeli’ diyerek sözlerini tamamladı.

    Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP Başkanı ve Şehir Plancısı Hakan GÜMÜŞ; ‘Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkabilmesinin tek yolu, teknolojik ve bilimsel sıçramadır. Teknoloji odaklı liselerin gelişimini o yüzden çok önemsiyorum. Online alışveriş, ölen AVM’ler ve gelişen lojistik talebi at başı giden süreçler. Konut ezberinden çıkarak; okul, öğrenci yurdu, yaşlı bakım evi, lojistik tesis gibi yeni kullanımlara eğilen gayrimenkul yatırımcıları daha karlı çıkacak.’ diyerek sözlerini noktaladı.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.