DOLAR 32,3361
EURO 35,1806
ALTIN 2244,869
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ömer Fatih Sayan: KEP VE e-imza hukuki geçerlilik sağlayan en önemli iki unsur

    Ömer Fatih Sayan: KEP VE e-imza hukuki geçerlilik sağlayan en önemli iki unsur
    02.03.2018
    A+
    A-

    E-Tebligat, e-Yazışma ve resmi bildirim süreçlerini Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)  vasıtasıyla yapan kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin  taleplerinin değerlendirilmesi, sistemin iyileştirilmesi amacıyla BTK tarafından KEP Çalıştayı yapıldı.

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Mart 2018 Perşembe günü KEP Çalıştayı düzenledi.  Açılış konuşmasını BTK Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın yaptığı çalıştayda; KEP süreçlerinin ve kamu kurumlarının beklentilerinin değerlendirilmesi, KEP’in önündeki engeller, KEP dışı e-Tebligat sistemlerinin değerlendirilmesi, KEP sisteminin yaygınlaştırılmasına ilişkin planlalar, KEP kullanımında e-İmza süreçlerinin değerlendirilmesi konuları ele alındı.

    Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık, Bakanlıklar, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları (KEPHS), Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları (ESHS), GSM operatörleri başta olmak üzere ilgili bütün kamu ve özel sektör kuruluşlarının katıldığı çalıştay tüm gün devam etti.

    Sayan: “5G’yi kullanmayı hedefliyoruz”

    BTK Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G’yi kullanarak bu sayede hızlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti. İnternet ve mobil dünyanın değişim hızına uyum sağlamanın önemli olduğunu sözlerine ekleyen Sayan, sanal dünyada güvenin önemine değinerek güven eksikliğinin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle elektronik haberleşme sektöründe e-İmza’nın en önemli güven sağlayıcı mekanizma olduğuna da dikkat çekti.

    Hukuki geçerlilik sağlayan iki önemli aracın KEP ve e-İmza olduğunu ifade eden  Sayan, “Bugüne kadar 3 milyonun üzerinde nitelikli elektronik sertifika ürtildi” dedi. KEP’in tüm kamu kuruluşlarında kullanılması için gerekli talimatın verildiğini sözlerine ekleyen Sayan, bu anlamda gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek “E-Tebligat almak için KEP adreslerinin kullanılmasının önü daha önce açılmıştı” diye konuştu.

    Nevruz: “Endüstri 4.0 ve bilişim-teknoloji devrimini yakalamak için kamu ile birlikte çalışmalıyız”

    TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başanı M. Kurtuluş Nevruz

    Hizmet Sağlayıcı ve Örnek Uygulamalar Oturumu’nda sektörün gelişimi için atılması gereken adımlara değinen  TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başanı M. Kurtuluş Nevruz, “Türkiye’de her yıl 193 yükseköğretim kurumundan, 1 milyonun üzerinde genç iş bulma umuduyla mezun oluyor. Özel sektör ve kamu birlikte çalışarak gençlerimize yatırım yapmalı ve onlara umut ışığı olmalıyız. Ülkemizde her yıl düzenli olarak Bilişim 500 Listesi yayınlanıyor. Bu listenin ilk 5 ve son 5 firması hariç, 490 firmanın büyüklüğü dünya ölçeğinde bir firmanın büyüklüğü kadar değil. 490 firmanın Ar-Ge yatırımlarının toplamı için de benzer tablo geçerli” dedi.

    Endüstri 4.0 ve bilişim-teknoloji devrimini yakalamak adına özel sektör ve kamunun yoğun iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Nevruz, gençlerin eğitim kalitesinin; staj, proje yönetimi ve üniversite/sanayi iş birliği ile artırılması gerektiğini iletti. Türkiye’nin 2023 vizyonu ve hedeflerine ulaşması için özel sektör temsilcileri olarak kamu ile birlikte çalışmak arzusunda olduklarını belirten Nevruz, “Hedefimiz bilişim ve teknoloji alanında dünyada söz sahibi bir ülke olmak, teknoloji ve bilişime yön vermek olmalıdır. Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları sektöründe, KEP regülasyonlarına uygun altyapı oluşmuştur. Yeni ihtiyaçlar doğrultusunda ve sektörün yapısına uygun bir yasa yapılması sektöre ivme katacaktır” diye konuştu.

    E-Tebligat için en ideal alt yapının KEP sistemi tarafından sağlandığını söyleyen Nevruz, alternatif çözümlere ihtiyaç bulunmadığını, sektörün gücü ve teknik becerisi aksayan yönleri hızlıca giderme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.

    Keser: “Yeni yasa gözden geçirilmeli”

    Öte yandan sektöre yönelik hazırlanan yeni yasal düzenlemelerin de konuşulduğu çalıştayda; KEP’in gelişimini ve tarihini anlatan Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber; “Elektronik belgelerin güvenli dolaşımı 2016 yılından bu yana ülkemizde uygulanıyor. Önümüzdeki dönemde güven hizmetleri çeşitlenecek. Elektronik mühür, uzaktan imzalama ve SSL’ler (Güvenli Giriş Katmanı) gelecek. Analiz yapılmadan gerçekleşen düzenlemeler sadece yerli değil yabancı yatırımcılar için de sorun yaratıyor ve hukuk düzenini sorgulatıyor. Devlet pazarı açıp özel sektöre alan oluşturduktan sonra kendisi de oyuncu olarak sektöre girdiğinde durum karışıyor” diye konuştu.

    İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zehreddin Aslan; “Son yasa düzenlemesiyle özel sektörün yatırımları boşa çıkmış oluyor, bu nedenle bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu durum kazanılmış hak anlamında sorun oluşturuyor” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.