DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Osmanlı’nın Ermeni Ressamları ilk defa sergileniyor

    Osmanlı’nın Ermeni Ressamları ilk defa sergileniyor
    19.12.2019
    A+
    A-

    Osmanlı’nın Ermeni Ressamları |Armenian Painters In the Ottoman Empire Sergisi 20 Aralık – 20 Ocak tarihleri arasında Canvas Art Investments’da.

    Osmanlı resim sanatı en kuvvetli anlatımına Ermeni ressamlar ile kavuşmuştur. Osmanlı Devleti’nde devlet kademelerinde önemli noktalara gelen Ermeniler, mimari ve resim gibi sanat dallarında da imparatorluk bünyesinde bugüne dahi damgasını vuran eserlere imza atmışlardır.  Saray süslemelerinden tiyatro dekorlarına, Boğaziçi sahilindeki görkemli yapılardan, ilk meclisin vekil kimliklerini hazırlamalarına kadar pek çok yaratıcılık ve ustalık gerektiren işler ile meşgul olmuşlardır.

    Türk resim sanatındaki dönüm noktası ise Ermeni ressamlar ile mümkün olabilmiştir. Tuval üzeri yağlı boya tekniğini Osmanlı resim sanatına getirerek Batılı anlamda ilk resim çalışmalarını yapanlar Ermeni ressamlardır.

    Koleksiyoner Atılgan Bayar’ın, kızı Şiraz Bengi Bayar adına topladığı büyük koleksiyon,  Osmanlı’nın Ermeni Ressamları’nı toplu halde ilk kez sanatseverlerin ziyaretine sunuyor.

    Karagözyan, A. Mildciyan, Agop Arad, Amberyan, Apazliyan, Aşod Zoryan, Azaryan, B. Papazyan, Bogosyan, Boşnakyan, David Floryan, David Çıracıyan, Demirciyan, Dork Zakaryan, Erganyan, Essayan, Garabet Yazmacıyan, Jak İhmalyan, K.Beyazyan, Kandciyan, Kavafyan, Maide Arel, Mari Kıbrisliyan, Mari Papazyan, Mıgırdiç Civanyan, Mihran Mardigyan, Miskciyan, Nakkaşyan, Norar Aslanyan, Ohannes Onnik Kürkcüyan, Onnig Atamyan, Petro Keşişoğlu, Püzant Gocamanyan, Seropyan, Simon Yazıcıyan, Stephan G. Zakarian, Terlemezyan, Terziyan, Şimşidyan, Vahan, Vart Hazeryan, Yazmacıyan, Yeghya İmirzeyan, Zak Zakaryan gibi ressamlarının başyapıt niteliğindeki eserlerinin yer aldığı koleksiyon dünyada bilinen en geniş Osmalı Ermeni Ressamları koleksiyonlarından biri olarak tanınıyor.

    Serginin en ilgi çekici eserleri ise Beşiktaşlı Civanyan’ın İstanbul’u,  Samatyalı Simon Yazıcıyan’ın hiç bilinmeyen “Falcı Kadın” isimli 90×100 cm ölçülerindeki 1882 tarihli tablosu ve Trabzonlu Puzant Gocamanyan’ın eşekleri.

    Türk Resim Sanatı’nın atası olarak kabul edilen Osmanlı Ermeni Resmi’nin bu bütüncül sergisi, İstanbul Canvas Art Investments’daki bu serginin ardından Paris, Nice, Los Angeles, Washington ve New York’dan oluşan bir turneye çıkacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.