DOLAR 32,6001
EURO 34,8041
ALTIN 2503,309
BIST 9477,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Özhan Atalay: Yazlık yatırımı yaparken duygusal değil gerçekçi düşünün

    Özhan Atalay: Yazlık yatırımı yaparken duygusal değil gerçekçi düşünün
    20.06.2017
    A+
    A-

    ABD merkezli global gayrimenkul danışmanlık markası ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yazlık bölgelerdeki satışların arttığına dikkat çekerken yazlık satın almak isteyenlere uyarılarda bulundu. Atalay, “Yazlık yatırımı yaparken duygusal değil gerçekçi düşünün” dedi.

    Yaz döneminin gelmesi ile yazlık bölgelerdeki konut talebinde bir hareketlenme başladığını belirten ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, yazlık alırken gayrimenkul yatırımı yapıldığının bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
    Türkiye’de yazlık arayanların oranlarının mevsimsel olarak değişiklik gösterdiğini belirten Atalay, talebin kış aylarında yaza oranla 4’te 1 seviyelerine kadar düştüğünü, ağustos ayında ise talebin zirve yaptığını belirtti.
    Yazlıkçı ziyaretlerinin de bu oranda önemli bir yeri olduğunu belirten Özhan Atalay, yazlık yatırımı yaparken duygusal değil, rasyonel karar alınması gerektiğinin altını çizdi.
    Atalay “Yaz mevsiminde talebin yükselmesinin en önemli nedeni; yazlık bölgelere tatil için giden kişilerin hazır gitmişken beğendiği yazlıklara da bakması…
    Yüksek otel maliyetleri ile kıyaslandığında bir yazlık sahibi olmak ilk anda cazip gibi durabiliyor. Ancak yazlık, nadir kullanılacak ise bakım ve aidat masrafları ile sürekli bir masraf kapısı olduğunu da unutmamak gerekiyor.
    Düşük maliyet, küçük yatırımcı için belirleyici
    Öte yandan; Türk insanı yazlık yatırımları bir güven unsuru olarak da görüyor. Ülkemizde yapılan yazlık ev yatırımları genelde, ‘emekli olduğumda kafamı sokacak bir evim olsun, emekli olunca büyük şehirden uzaklaşır belki gider kalırım’ mantığıyla da hayata geçiyor.
    Bütçe nedeniyle şehir merkezlerinde gayrimenkul yatırımı yapamayan kesim küçük metrekareler, ısıtma ve yalıtım maliyetinin olmaması, arsa maliyetlerinin düşüklüğü gibi nedenlerle daha küçük miktarda yatırıma yönelebiliyor.
    Ancak bu şekilde alınan satın alma kararları hayal kırıklığı yaratabiliyor. Sonuçta kullanılmayan, hatta hiç gidilmeyen ölü yatırımlar karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle yazlık yatırımı yaparken duygusal değil, rasyonel karar alınması gerekir” diye konuştu.
    Yatırımla yaparken inşaat kalitesinin de dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar arasında olduğuna dikkat çeken Özhan Atalay, düşük kalitede yapılan binaların zamanla yalıtım problemi, su baskını, çatı akması ve rutubet gibi birçok problemi beraberinde getirebileceğini söyledi.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.