DOLAR 32,5656
EURO 34,8254
ALTIN 2418,474
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Özlem Şengül: Bütçe yönetiminde başarılıyız

    Özlem Şengül: Bütçe yönetiminde başarılıyız
    26.03.2018
    A+
    A-

    Spinn Eğitim, Danışmanlık ve Teknoloji firmasının kurucusu Özlem Şengül, ekonomist yönüyle Türkiye ve dünya ekonomisini değerlendiriyor.

    Spinn Eğitim, Danışmanlık ve Teknoloji firmasının kurucusu Özlem Şengül, ekonomist yönüyle Türkiye ve dünya ekonomisini MAG Business’a anlattı.

    Özlem Şengül’ü yakından tanıyabilir miyiz?

    Lisans eğitimimi İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisat bölümünde, yüksek lisansımı ise, Finansal İktisat bölümünde burslu olarak tamamladım. Meslek hayatıma Globalsource Partners Türkiye’de Asistan Ekonomist olarak başladım. Globalsource’taki 8 senenin ardından Erste Securities İstanbul ve Ata Yatırım’da, daha sonra da Deniz Yatırım Menkul Değerler’de Başekonomist olarak görev yaptım. Şubat 2017’de dört senedir çalıştığım Deniz Yatırım’dan istifa edip kendi şirketim Spinn Eğitim, Danışmanlık ve Teknoloji’yi kurdum. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEFIS)’in Araştırma Müdürlüğü ile MBA programlarında işletme iktisadı dersinin öğretim üyeliğini yürütüyorum.

    Ekonomiye olan ilginizi nasıl keşfettiniz?

    Çok bilinçli bir tercih olduğunu söyleyemem. Datalara merakım hep vardı hep, ancak asıl kırılma Globalsource’ta Atilla Yeşilada ve Murat Üçer’in beni ekonomist olarak yetiştirmeye değer bulmasıyla gerçekleşti. Kendilerine minnettarlığımı sunuyorum.

           Türkiye ve dünya ekonomisini neler bekliyor?

    Türkiye’nin dünyayla entegrasyonunun giderek artmasıyla birlikte dünyadaki ekonomik döngülerden çok hızlı bir şekilde etkilenme söz konusu oldu. Dolayısıyla Lehman sonrası parasal genişleme ortamından nasıl etkilendiyse önümüzdeki dönemin parasal sıkılaştırmasından da aynı derecede etkilenecek. Birincisi pozitif etkilemişti, ikincisi ise, son birkaç yılda kur ve faiz tarafında çok şiddetli şekilde hissettiğimiz üzere negatif etkiliyor. Önümüzdeki dönem; Fed, ardından Avrupa Merkez Bankası, ardından Japonya ve İngiltere’nin para politikasında normalleşme yılları olacak. Bunun gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi; sermayenin evine dönmesi ve dolayısıyla sermaye ihtiyacı olan ülkelerin büyüme için gerekli kaynaktan yoksun kalması… Türkiye konjonktürel olarak bu etkilerden kendini korumaya çalışsa ve büyümeyi destekleyici politikaları devreye soksa da bunların enflasyon, yüksek faiz gibi yan etkileri ortaya çıkıyor ve yapısal dönüşüm gerçekleşemiyor. Ben Türkiye’nin önümüzdeki birkaç sene daha yüksek kur, yüksek faiz, yüksek enflasyon, yüksek cari açık sorunlarıyla boğuşma riski olduğunu düşünüyorum.

           Ülke olarak bütçe yönetimi konusunda başarısız mıyız sizce?

    Bence makro politikalar açısından bakarsak en başarılı olduğumuz konu, bütçe yönetimi. Kayıt dışı ekonomi, dolaylı vergilere aşırı bağımlılık ve yüksek sosyal güvenlik açığı gibi yapısal problemlerimiz olsa da konjonktürel bazda bütçe disiplininden vazgeçilmemesi pek çok makro göstergenin daha fazla bozulmasının önündeki en büyük engel. Bütçe yönetimi konusunda başarısız olsaydık faizler, enflasyon ve cari açık çok daha yüksek seviyelerde olurdu.

           Ekonomist tarafınızın yanı sıra aynı zamanda başarılı bir iş kadını profili ile de herkese örnek oluyorsunuz. İş dünyasında başarılı bir kadın olarak neler söylemek istersiniz?

    Çok teşekkür ederim. Bir kadın girişimci olarak belki de yaptığım en doğru şey; kadın olmanın getirebileceği engelleri hiç düşünmemek oldu. Bu sayede hiçbir engelle de karşılaşmadım.

    Kurucusu olduğunuz Spinn Consulting Danışmanlık hakkında bize biraz bilgi verir misiniz?

    Spinn, önce bir eğitim firması olarak kuruldu ancak çok kısa sürede hem finans sektörü hem reel sektörün pek çok ihtiyacına cevap veren bir teknoloji transferi şirketine dönüştü. Şu anda Spinn olarak kurumlara özel ekonomi danışmanlığı, ekonomi/finans eğitimleri, yönetim danışmanlığı, big data ile stratejik yönetim danışmanlığı, 3D printing ile üretim danışmanlığı ve siber güvenlik eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.

    Büyümek isteyen firmalar için ne gibi önerileriniz olur?

    Başarılı olmak ve büyümek için ister kendi işinizi yapın, ister büyümeye çalışan bir şirketin çalışanı olun, çağı

    yakalamak zorundasınız. Bu devrin teknolojik dönüşüm hızı insanı öğüten bir yapıya sahip. O yüzden bugün çok

    daha fazla konuya hakim olmamız, hiç bilmediğiniz bir şeyi öğrenmeye çok açık ve bilenlere teslim olmaya çok

    açık olmanız gerekiyor. Ben bir ekonomistim ama şirketimde siber güvenlik eğitimleri, 3D printing ile üretim

    danışmanlığı gibi hizmetleri sunuyor, internetten kurs satın alıp kodlama öğrenmeye, ekonomik datayı nasıl

    daha anlaşılır halde sunarım müşterilerime diye yeni olan ne varsa yakalamaya çalışıyorum. Dolayısıyla iş

    dünyasında başarılı olmak istiyorsanız yeniliğe çok açık olmamız ve de “okul yılları çok geride kaldı” yaklaşımından uzaklaşmamız gerekiyor.

    Dünyada hızla büyüyen dijitalleşmenin ekonomiye faydaları ve zararları neler sizce?

    Ekonomiye faydaları, verimliliği artırması ve iletişimi kuvvetlendirmesi diyebilirim. Ben dijital dönüşümün insan ilişkilerini olumsuz değil, olumlu etkilediğini düşünüyorum. Hiç görüşemeyecek kişiler birbiriyle görüşebilir, hiç ulaşılamayacak kişiler ulaşılır hale geliyor. Ayrıca üretim teknolojilerindeki gelişmeler çok daha kısa sürede insan refahını artıracak üretim artışına olanak tanıyor. Öte yandan aynı gelişim insanı dışarıda bırakan bir üretim yapısına doğru da hızla ilerliyor. Bu yıkıma kapılmamanın tek yolu bu çağın gerektirdiği bilgi ve beceri ile donanmak. Zararların bir başka boyutu da siber güvenlik konusu tabii ki… Üretim teknolojisi gelişirken dijital yıkım teknolojileri de gelişiyor bir yandan. Bu etkiden kaçmak mümkün değil, ancak riski minimize ederek ilerleyebiliyoruz. Dijitalleşmenin yararı mı büyük, zararı mı gerçekten bilemiyorum, ancak bu bir realite ve yararlarına uyum konusunda da zararlarının olası boyutları konusunda da bilinçli ve hazırlıklı olmalıyız.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.