DOLAR 32,327
EURO 35,0808
ALTIN 2299,974
BIST 8987,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Perakendeci ile AVM’ci kapıştı

    Perakendeci ile AVM’ci kapıştı
    14.04.2018
    A+
    A-

    Markalar ile AVM yatırımcıları arasındaki kur gerginliği büyüyor. Markalar kur nedeniyle bu yıl 3 milyar lira kaybettiklerini açıklayıp AYD Başkanı’nı kara mizah yapmakla suçladı. AYD Başkanı da markaların maliyetleri birlikte ödemeye yanaşmadığını savundu

    Doların 4 liranın üzerine çıkması alışveriş merkezi yatırımcıları ile perakencileri yeniden karşı karşıya getirdi. Markalar, bu hafta dövizli kira maliyetlerinin 3 yıl öncesine göre yüzde 70 arttığını savunup, kur nedeniyle fazladan 3 milyar lira ödeme yapacaklarını açıklarken, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü’nün ‘10 yıl sonra TL’ye geçebiliriz’ açıklamasını ‘akıl dışı’ ve ‘kara mizah’ olarak nitelendirdi. AYD Başkanı Belgü’den bu açıklamalara cevap gecikmedi.

    Maliyetleri üstlenmediler

    Hulusi Belgü, şu açıklamayı yaptı: “Bugüne kadar AYD olarak ülkemizde yaşanan döviz problemini çözmek üzere önerdiğimiz birçok öneriyi reddeden ve bu konu üzerinde ‘Maliyetleri sadece alışveriş merkezi yatırımcısı ödesin’ demekten başka çözüm getirmeyen, iki basiretli tacir arasında yapılmış sözleşmeleri hiçe sayarak işine geldiği maddeleri kabul eden işine gelmeyen diğer maddeleri reddeden bir anlayışı anlayabilmek mümkün değildir. Yaklaşık iki senedir çağdaş finans dünyasında kullanılan ve bir nevi sigorta olarak görülmesi gereken future/option sistemlerini, çıkabilecek maliyetleri hem kiracının, hem de alışveriş merkezi yatırımcısının paylaşarak kullanma önerimizi ‘Biz bu işten anlamayız’ söylemi ile geri çeviren ve hatta bu konuyla ilgili eğitimlere katılma zahmetinde dahi bulunmayan bir Başkanın, yaptığımız önerileri komik bulma sebebi ya mevzularda bilgi sahibi olmaması, ya da umursamaz bir şekilde imzaladığı kontratı okumak için gerekli eğitimi almamasından kaynaklanmaktadır.”

    El ele kol kola çözüm bulmalıyız

    Türkiye’nin jeopolitik konumu itibarıyla birçok sorunla mücadele ettiğini ve kurlardaki hareketliliğin de bu sorunlardan sadece bir tanesi olduğunu dile getiren Hulusi Belgü, “Hem kiracı hem yatırımcı hem banka, hem de devletimizin el ele, kol kola çözme mecburiyeti vardır” dedi. AYD’nin her zaman perakendecilerin yanında yer aldığını ifade Belgü, “Sayın Başkanın sadece kur dalgalanmalarında ortaya çıkıp yaşanan problemin tek mağduru kendileriymiş gibi hareket etmesinden, imzalı sözleşmeleri tanımazdan gelmesi için telkinde bulunmasından ve bunu yaparken yerli-yabancı ayrımcılığı yapmasından ve serbest ticaretin içine hükümeti çekmeye çalışmasından üzüntü duyuyoruz. Umarız bu tip karamsar söylemler hızla büyüyen ticaretimize olumsuz etki etmez” diye konuştu.
    Kaynak: Vatan Gazetesi

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.