DOLAR 32,3701
EURO 35,0429
ALTIN 2325,139
BIST 9126,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Prof. Dr. Necat Birinci: İstiklal Marşı’nın yazıldığı döneme benzer bir dönem yaşıyoruz

    Prof. Dr. Necat Birinci: İstiklal Marşı’nın yazıldığı döneme benzer bir dönem yaşıyoruz
    12.03.2018
    A+
    A-

    İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’nci yıldönümü, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen “İstiklal Marşı’na Giden Yol” adlı konferansla anıldı. Konferansı veren İAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Birinci, “Günümüzde İstiklal Marşı’nın yazıldığı döneme benzer bir dönem yaşıyoruz” dedi.

    Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 12 Mart 1921’de kabul edilen İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 97’nci yıldönümü, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde (İAÜ) düzenlenen bir konferansla anıldı. İAÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği panelde konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Birinci, “Günümüzde İstiklal Marşı’nın yazıldığı döneme benzer bir dönem yaşıyoruz. Bugün de o dönemdeki gibi gençlerimiz hudut müdafaasında şehadet mertebesine erişiyor. Tek fark, bugünkü yerin adının Afrin olmasıdır” dedi.

    “İLK MISRADA ALKIŞ TUFANI KOPTU”

    Bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olarak da görev yapan Prof. Dr. Birinci, İstiklal Marşı’nın kabul sürecini ise şöyle anlattı: “İstiklal Marşı için açılan yarışmada Mehmet Akif Ersoy’un şiiri 724 şiir arasından Meclis’te okunmaya değer görülen 7 şiir arasında yer aldı. İlk Mehmet Akif’in şiiri okundu ve ilk mısrada alkış tufanı koptu. Şiir 4 defa tekrar edildi ve diğer 6 şiirin okunmasına gerek kalmadan İstiklal Marşı olarak oylandı ve kabul edildi.”

    DEVRİN RUHUNU ANLAMAK

    “Hiçbir eser, ilahi kitaplar hariç vahiy yoluyla gelmemiştir. Eğer bir istiklal marşı varsa, bu milletin, milli, manevi, sosyal duygularını ebediyete taşıyan bit metin varsa ona giden bir yol vardır” diyen Prof. Dr. Birinci, “İstiklal Marşı’nı tek başına, soyut bir biçimde ele alırsak, gerçek anlamını veremeyiz.1921 Mart’ına kadar yaşananları anlarsak süreci daha güçlü kavrarız. İstiklal Marşı’ndan önceki şiirleri okumamız devrin ruhunu anlamamızı sağlar” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.