DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    PTT’den e-ticarette Afrika atılımı

    PTT’den e-ticarette Afrika atılımı
    06.05.2019
    A+
    A-

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan: “PTT’nin e-ticaret sistemine Afrika’da daha kapsayıcı bir şekilde erişim sağlanabilmesi ve Afrika menşeili ürünlerin dünyaya sunulması noktasında önemli roller üstleneceği kanaatindeyim.”

    Tunus Dijital Ekonomi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mohamed Anouar: “Afrika’da ticaretin yaygınlaşmasını, geliştirilmesini, şirketlerin büyümesini, dijital pazarlara yatırımın artmasını amaçlıyor. Proje, KOBİ’lere ve vatandaşlara büyük katkı sağlayacak.”

    PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik: “Bugün bu projenin anahtar ülkelerinden olan Tunus ile bu girişimin hayata geçirilmesi için önemli bir adım atıyoruz. Bu çalışma dünya ticaretinin şeklini usulünü ve yerini değiştirecek bir proje.”

    Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tunus Dijital Ekonomi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı arasında Dünya Posta Birliği’nin (UPU) Ecom@Afrika Projesi kapsamında “E-Ticaret İş Birliği Anlaşması” imzalandı.

    İdari Konsey Başkanlığını Türkiye adına PTT AŞ’nin yürüttüğü Dünya Posta Birliği (UPU) tarafından “Dünyada e-ticaret gelişmişlik düzeyini dengelemek” amacı kapsamında Afrika kıtasına yönelik olarak tasarlanan “Ecom@Africa” projesi, Afrika ülkelerinin kapsayıcı bir erişimle e-ticaret sistemine dâhil olmasını hedefliyor.

    PTT’nin öncülük ettiği projenin hayata geçirilmesine yönelik olarak proje kapsamında yer alan kilit ülkelerden Tunus İletişim Teknolojileri ve Dijital Ekonomi Bakanı, UPU Genel Müdürü ve ilgili ülkelerin Posta İdarelerinin Genel Müdürlerinin katılımı ile gerçekleştirilen Ecom@Afrika Projesi kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan “E-Ticaret İş Birliği Anlaşması açılışında konuştu.

    Bakan Turhan PTT’nin e-ticaret sistemine Afrika’da daha kapsayıcı bir şekilde erişim sağlanabilmesi ve Afrika menşeili ürünlerin dünyaya sunulması noktasında önemli roller üstleneceği kanaatinde olduğunu dile getirerek, “2016’da Türkiye’de gerçekleştirilen 26. Dünya Posta Kongresinde belirlenen İstanbul Stratejisi kapsamında UPU tarafından tasarlanan Ecom@Africa projesi son derece önemlidir.” diye konuştu.

    İş birliğini geliştirmek adına ortaya konan ortak irade neticesinde ticaret hacminde kayda değer artış gerçekleştiğini ifade eden Bakan Turhan şöyle devam etti:“Bu ticaret hacmi yaklaşık dört katına çıkarak 20 milyar doları aştı. Afrika kıtası ülkelerini, dünyanın geleceği için giderek yükselen değer olarak görüyoruz. O nedenle de her fırsatta Afrika kıtası ülkeleriyle aramızdaki stratejik ortaklık ve işbirliğini geliştirmek, tahkim etmek adına neler yapılabilir yollarını arıyoruz. Bu anlamda Ecom@Africa projesini yeni bir kanal olarak görüyoruz.”

    PTT’nin bu yönüyle e-ticaretin B2C, B2B gibi farklı segmentlerinde platform sağlama, danışmanlık sunabilme kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Turhan, “PTT’nin e-ticaret alanındaki başarılı faaliyetlerini yürütürken kaydettiği hızlı gelişim ve uluslararası boyuta ulaşan çalışmalarındaki bilgi ve deneyimi, kuşkusuz bu projeye de önemli katkılar sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

    Bakan Turhan, Türkiye ile Tunus arasında imzalanan iş birliği anlaşmasından bahsederek, şöyle değerlendirmelerde bulundu:

    “Tunus ile imzalayacağımız iş birliği protokolü sayesinde, Ecom@Africa projesinin diğer Afrika ülkelerine yaygınlaştırılmasını kolaylaştıracak adımı da atmış oluyoruz. Global posta ağının önemli bir oyuncusu olan, sahip olduğu tecrübe ve kurmuş olduğu güçlü alt yapısıyla UPU’nun İdari Konsey Başkanlığını da başarıyla yürüten posta idaremiz PTT, dünyada yaşanan dijital dönüşüme ayak uydurmayı başarmıştır. Şahsen, PTT’nin e-ticaret sistemine Afrika’da daha kapsayıcı bir şekilde erişim sağlanabilmesi ve Afrika menşeili ürünlerin dünyaya sunulması noktasında önemli roller üstleneceği kanaatindeyim.”

    “Ecom@Africa GİRİŞİMİ ÖNEMLİ BİR FIRSAT”

    E-ticaret konusunda PTT’nin yanı sıra THY ve İstanbul Havalimanı gibi önemli avantajlara sahip olduklarını dile getiren Turhan, Afrika, son 4 yılda e-ticarete katılan kullanıcı sayısında 225 milyonla, Asya-Pasifik bölgesinden sonra ikinci sırada yer aldığını aktardı.

    İnternet kullanımındaki en büyük artış da yüzde 20 ile Afrika’da olduğunu kaydeden Bakan Turhan sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Sadece bunlar bile Afrika’nın e-ticarette büyümenin odak noktalarından biri olduğunu ortaya koymaktadır. Afrika’nın sahip olduğu bu potansiyeli, Afrika ülkelerinin en fazla yararına olacak şekilde yönetebilmek önem arz etmektedir. Bu noktada, global düzeyde e-ticaret gelişmişlik düzeyini dengelemeye yönelik olarak tasarlanan Ecom@Africa girişiminin önemli bir fırsat sağladığını düşünüyoruz.”

    MAAROUF: “PROJE, KOBİ’LERE VE VATANDAŞLARA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

    Tunus Dijital Ekonomi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mohamed Anouar Maarouf ise bu etkinliği çok beklediklerini belirterek, organizasyona fikir öncülüğü yapan Bakan Turhan’a teşekkür etti.

    Afrika’nın 1,2 milyarlık nüfusuyla Asya’dan sonra en kalabalık ikinci kıta olduğu bilgisini veren Maarouf, bölgedeki e-ticaret satış adedinin 2018 itibarıyla 21 milyona ulaştığını bildirdi. Afrika’da e-ticaret alanında KOBİ, yatırımcılar ve girişimciler (start-uplar) vasıtasıyla hızlı bir şekilde ilerleyebileceklerini belirten Maarouf, şunları söyledi:

    “Bu proje Afrika ülkelerinin elindeki imkânları yeterince kullanabilmesi için hayata geçirildi. Afrika’da ticaretin yaygınlaşmasını, geliştirilmesini, şirketlerin büyümesini, dijital pazarlara yatırımın artmasını amaçlıyor. Proje, KOBİ’lere ve vatandaşlara büyük katkı sağlayacak.

    Türkiye’deki modelden alacağımız dersler var. PTT’nin bize bir model olacağını görüyoruz. PTT, Ecom@Africa projesinin hızlandırılmasını ve platformun işlevsel hale gelmesini sağlayacak. Karşımızda, iki ülkenin posta idareleri arasında iş birliğini sağlamak ve artırmak adına eşi görülmemiş bir fırsat var. Stratejik iş birliğimiz bu projeyle son bulmayacak bilakis artarak devam edecek.”

    BOZGEYİK: “DÜNYA TİCARETİNİN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR”

    İmza töreni açılışında konuşan PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, dünyada kendi e-ticaret platformuna sahip olan az sayıdaki posta idaresinden biri olan PTT AŞ’nin bu alandaki en iyi örneklerden birine sahip olduğunu ifade etti. Projenin anahtar ülkelerinden olan Tunus ile bu girişimin hayata geçirilmesi için önemli bir adım attıklarını anımsatan Bozgeyik, söz konusu çalışmanın dünya ticaretinin şeklini usulünü ve yerini değiştirecek bir proje olacağını vurguladı.

    Bozgeyik şu ifadeleri kullandı:

    Bizi bugün bir araya getiren ve tüm dünyada e-ticaret gelişmişlik düzeyini dengeleme hedefiyle ortaya konan Ecom@Afrika projesinin temel amacı; dünyada yaşanan dönüşümü doğru yönetebilmek için gerekli senkronizasyonun oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bugün projenin anahtar ülkelerinden olan Tunus ile bu girişimin hayata geçirilmesi için önemli bir adım atıyoruz. Tunus altyapı yatırımlarına başlamış durumda, biz de bu alandaki uygulama tecrübemizle katkı sağlamak için irademizi ortaya koyuyoruz.”

    Açılış konuşmalarının ardından PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, UPU Genel Sekreteri Bishar Hussein ve Tunus Posta İdaresi Üst Yöneticisi (CEO) Jawher Ferjaoui tarafından iş birliği anlaşması imzalandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.