DOLAR 32,3133
EURO 35,0586
ALTIN 2278,898
BIST 9020,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Reynaers cephelerin geleceğini konuştu

    Reynaers cephelerin geleceğini konuştu
    27.09.2018
    A+
    A-

    Teknolojinin mimariye kattığı değerleri gündeme taşımak amacıyla düzenlenen “Cephe Tasarımında Yeni Teknolojiler” etkinliği Beşiktaş Deniz Müzesi çatısı altında, Belçika orjinli alüminyum firması Reynaers, iş yapı sızdırmazlık malzemesi üreticisi Tremco illbruck ve cam sektöründeki Şişecam Topluluğu üyesiŞişecam Düzcam, iş birliği gerçekleşti.

    Gelişen teknoloji ve dijital tasarım yöntemleri kullanılarak yapılan cephe tasarımların konusu “Cephede Dijitalleşme” ve “Tasarımda Dijitalleşme” başlıkları altında ele alındı.

    Camın Geleceği

    21’nci yüzyılın dijital çağ olarak adlandırıldığını hatırlatarak paneli başlatan Şişecam Düzcam Kaplamalı Camlar ve Franchise Müdürü Esra Aydınoğlu, 2016 verilerine göre dünyadaki 7 milyar insanın 3.5 milyarının internet kullanıcısı olduğunu, 5 milyarının akıllı telefon kullandığını belirtti. Bu hızlı dönüşümün yapılara da yansıdığını söyleyen Aydınoğlu “camın geleceğini”şekillendirdiklerini söyledi.

    BIM Maliyeti %20 Düşürüyor

    Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) çalışmalarının kullanımını tanıtarak mikrofonu devralan Tremco Illbruck Pazarlama ve İletişim Müdürü Florence Compte-Sahakian her yapı için en iyi çözümü bulmak amacını taşıdıklarını söyledi ve “BIM platformu mimarlar tarafından sızdırmazlık sistemleri için hazırlandığını” belirtti.

    AKM’de Yeni Cephe Teknolojisi Nasıl Kullanıldı?

    Cephede dijitalleşme başlıklı ilk oturumu Werner Sobek Genel Müdürü Yetkin Bentürkile beraber sunan Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Tabanlıoğlu, AKM projesinin cephesini ve detaylarını anlattı.

    Mimaride, Avalon Sanal Gerçeklik deneyimi

    Cephede dijitalleşme başlıklı oturumun son konuğu; pencere, kapı, cephe, sürme doğrama, katlanır kapı ve güneş kırıcılar için yenilikçi çözümler geliştiren Avrupa’nın lider kuruluşlarından Reynaers Alüminyum’un BIM & Sanal Gerçeklik Ürün Müdürü Nina Timmermans’dı.

    Timmermans konuşmasındaçözüm ortakları mimarlar ve yatırımcılar için çalıştıklarını, belirterek “CAD yazılımı, çizim tahtasına elle taslak hazırlamanın yerini otomatik işlemle değiştirdi. Bilgisayar kullanarak 2B illüstrasyonlar veya 3B modeller üretildi. Bu, tasarım konseptlerini daha önce hiç olmadığı kadar kolay ve verimli bir şekilde oluşturma ve manipüle etme yeteneği kazandırdı. BIM’in ise son on yıl içinde yaygın olarak benimsenmesi daha uzun sürdü,” dedi.

    Timmermans “En azından teoride, BIM tüm inşaat ekibinin bir binanın sanal bir modelinden çalışmasına izin verir, değişiklik ve yenilikleri test eder, daha sonra ilgili herkes tarafından tutarlı bir şekilde takip edilebilecek bir yaklaşıma karar verir. BIM inşaat ekibi arasında iş birliğine yardımcı olmak için tasarlansa da aynı zamanda müşterinin binalarının neye benzeyeceğine dair daha iyi bir kavrayış kazanmasını sağlar’’ diye devam etti.

    Sunumda, bu eğilimin ilerisinde, Reynaers Alüminyumun, etkileyici teknolojinin neler yapabileceğini göstermek için Belçika’daki merkez ofisinde AVALON’u yarattığı anlatıldı.

    AVALON Teknolojisi

    Özellikle mimari uygulamalar için ve 8 kişiye kadar gruplar için tasarlanmış, yüksek teknolojili bir projeksiyon tabanlı sanal gerçeklik odası. Beş taraflı projeksiyon kullanıcıyı nihai bir VR deneyime dönüştürür. AVALON, mimari 3D modellerini içine girebileceğiniz sanal bir modele dönüştürerek, binanın içinde veya etrafında her türlü tasarım ve teknik özelliği gözden geçirmenizi sağlar. Modeldeki değişiklikler gerçek zamanlı olarak yapılabilir, seçenekler en gerçekçi şekilde değerlendirilerek karar sürecini belirler. Bu teknoloji BIM’in yerini almaz ve asla değiştirmez, bunun yerine planlama aşamalarını değiştirir ve yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan çatışmaları ve maliyetleri önlemeye yardımcı olur.

    AVALON VR oda sistemi 25 projektörden oluşan, modeli Ultra yüksek çözünürlükte Cave VR sistemi olarak anılan duvarlara yansıtan son teknoloji lazer teknolojisi kullanır. Aktif 3D gözlükler, projenin paylaşılan 3D deneyimini yaşamaya izin verir.

    Antroposen Çağı’nda Denge Arayışı

    Tasarımda Dijitalleşme başlıklı ikinci oturumun konuşmacısı; Salon Architects kurucu ortağı Y.Mimar Alper Derinboğaz İçinde bulunduğumuz dönemi Büyük Hızlanma (Big Momentum) çağı olarak adlandırılıyor.

    Derinboğaz, ‘’her şeyin birden hızlandığı, bütün dünyanın birbirine bağlandığı, bilgi akışının artmasıyla üretimin de çoğaldığı bir çağın içindeyiz’’ dedi.. Jeologların bu çağı Antroposen çağı diye nitelendirdiğini söyleyen mimar, insanın ilk defa dünyaya jeolojik ölçüde zarar verebilecek noktaya geldiğini belirtiyor.

    Yeni Kalem Sanal Gerçeklik

    Tasarım Atlas Mimarlık kurucu ortağı Ahmet Burçin Gürbüz ise dijitalleşme sürecine aynı çatı altında çözüm bulmanın önemine dikkat çekti.

    Panelin son konuşmasını yapan GMW Mimarlık ortaklarından Mimar Dicle Demircioğluise bilgi teknolojilerinin en önemli etkisi olarak çok aktörlü süreçlerde BIM’in bütün çalışma disiplinini temelinden değiştirdiğini söyledi

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.