DOLAR 32,4672
EURO 34,5279
ALTIN 2491,64
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Rezan Has Müzesi Cibali Sohbetleri devam ediyor

    Rezan Has Müzesi Cibali Sohbetleri devam ediyor
    23.12.2019
    A+
    A-

    Rezan Has Müzesi, yakın tarihimize ışık tutan sohbetlere ev sahipliği yapıyor. Sosyal ve ekonomik tarihimizin güçlü tanıklarından Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nın hikâyesi, mirasının koruyucusu Kadir Has Üniversitesi içinde yer alan Rezan Has Müzesi’nde bir panel dizisi ile aydınlatılıyor. Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı” sergisi kapsamında gerçekleştirilen “Cibali Sohbetleri”, dileyen herkesin katılımına açık olarak önümüzdeki dönemde de devam edecek.

     

    Rezan Has Müzesi’nde ziyaretçilere kapısını açan ‘Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı’ sergisi kapsamında 9’uncusu düzenlenen ‘Cibali Sohbetleri’ panel dizisinin bu ayki konuğu sanat tarihi uzmanı Süleyman Faruk Göncüoğlu oldu. İstanbul Şehri Kültür Tarihi Araştırmaları Merkezi kurucularından Göncüoğlu, “Tütün Deposu ve Fabrikasının Kurulduğu Semt Cibali: Bir Monografya Çalışması” başlığı ile yaptığı konuşmasında; Cibali semtinin sınırları, tarihi, kültürel değerleri ve sosyal değişimleri ile kadim mirasına dair kısa bir zaman dilimini dinleyicilerle paylaştı.

     

    “Unkapanı, Cibali ve Haliç’e semt odağından bakış”

    Medeniyetin şekillenmesi, bunun sosyal ve ekonomik yansımalarını ve semtlerin kurulmasında iktisadın rolünü Unkapanı, Cibali ve Haliç ekseninde anlatan Göncüoğlu, dinleyicilerle semtin sokak isimlerinin öykülerinden genel tarihe uzanan keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.  “Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekânı” sergisi kapsamında gerçekleştirilen “Cibali Sohbetleri” dileyen herkesin katılımına açık olarak önümüzdeki dönemde de devam edecek.

     

    “Rezan Has Müzesi Cibali Sigara ve Tütün Fabrikası Eserleri Koleksiyonu”

    Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nda kullanılan makinaların, eşyaların, belgelerin ve fotoğrafların ait oldukları yere dönebilmeleri adına 2005 yılında başlayan mücadele 2008 yılında sonuçlandı ve eserler İslam ve Bilim Teknolojileri Müzesi envanterine kaydedildikten sonra Rezan Has Müzesi’ne geçici süre ile devredildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstriyel, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel tarihine tanıklık etme olanağı sunan koleksiyon, Cibali Tütün Fabrikası’nın Türkiye emek tarihindeki yerini, özellikle de kadının iş gücüne verdiği katkı ve emeği de ortaya koyuyor.

     

    100 yılı aşkın tarihinde gerek birimleri gerek çalışanları ile ülkenin ekonomik ve toplumsal değişim sürecinde hatırı sayılır katkıları olan önemli ve dinamik bir mekânın öyküsünü aktaran bu sergi aynı zamanda, yaşadığımız kentsel dönüşüm sürecinin toplumsal hafızamızdan neleri tamamen silip, neleri kökten değiştirdiğini de bir kez daha hatırlatıyor.

     

    Rezan Has Müzesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali

    Ziyaret saatleri: Her gün 09:00-18:00 (Yılbaşı, dini ve resmi bayramların ilk günü hariç)

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.