DOLAR 32,5587
EURO 34,7129
ALTIN 2490,836
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sadık Usta “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” Dizisi ile Kafka’da

    Sadık Usta “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” Dizisi ile Kafka’da
    29.11.2018
    A+
    A-

    Geçmiş zamanın bugünü değiştiren fikir ve düşünürlerini yakından tanımak, ortaya koydukları muazzam eserlerden yapılmış seçkilerden hareketle düşüncelerine nüfuz etmek üzere kaleme alınan Dünyayı Değiştiren Düşünürler dizisi, iki yeni kitapla devam ediyor!

     

    Düşünce tarihi üzerine yapıtları ve yazılarıyla tanınan Sadık Usta, bu alana büyük bir katkı niteliğinde olan çalışması, “Dünyayı Değiştiren Düşünürler” dizisini Kafka Kitap’ta sürdürüyor. “Felsefenin Şafağı: Hint, Çin, Yunan, Roma ve Rönesans Avrupa’sı” ve “Rönesans’tan Aydınlanma’ya Yeni Bir Çağın Doğuşu” alt başlığını taşıyan ilk iki cildin ardından, Kasım ayı içinde okurla buluşan yeni kitaplar ise şöyle:

    DÜNYAYI DEĞİŞTİREN DÜŞÜNÜRLER – III

    Rönesans’tan Aydınlanma’ya Yeni Bir Çağın Doğuşu

    Aydınlanma Çağı ve özellikle de Fransız materyalizmiyle tarih sahnesine çıkan baldırı çıplaklar, o güne kadar tarihte eşi görülmemiş radikal düşünce ve eylemlerle dünyayı yeni bir çağın eşiğine getiriyordu. Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve Fransız Devrimi’yle birlikte hem burjuvazinin iktidarı mutlaklaşıyor hem de sanayileşme hamlesiyle modern kapitalizm çağı başlıyordu.

    Sadık Usta, serinin üçüncü kitabında 18. yüzyıldan başlayarak, 19. yüzyılın başlarına kadar uzanan süreçte, dünyanın değişimine önemli katkıda bulunan düşünürlerin fikirlerini ve yaşamlarını inceliyor.

    Üçüncü cildin kapsamındaki düşünürler, metinler ve olaylar: Diderot, d’Alembert, Voltaire, La Mettrie, Rousseau, Helvetius, d’Holbach, Thomas Jefferson, Thomas Paine, Robespierre, Saint-Just, Amerikan Bağımsızlık Beyannamesi, Fransız Devrimi Anayasa Taslakları.

    DÜNYAYI DEĞİŞTİREN DÜŞÜNÜRLER – IV

    Ekonomi Politik, Alman İdealizmi, Rus Halkçılığı ve Marksizm

    Burjuvazi, Amerikan ve Fransız Devrimi’nde “özgürlük, eşitlik ve kardeşlik” vaadiyle iktidara gelmişti. Ancak sanayileşme ve kapitalist üretim, emek sınıflarını sefalete mahkûm etti. Dolayısıyla, Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri olan İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya ve Çarlık Rusya’sında yeni ve adil bir düzenin, eşitlikçi bir üretim ve bölüşümün mümkün olup olamayacağına ilişkin felsefi tartışmalar neşet edecekti. Bu çağ aynı zamanda, “yeni ideolojiler çağı” da olacaktı.

    İngiliz ekonomi politiği, Alman idealizmi, Marksizm ve Narodnizm olarak bilinen “Rus Halkçılığı” bu cildin ana unsurlarını oluşturuyor. Diğer ciltlerde olduğu gibi bu eserde de Sadık Usta, dünyanın değişimine yaşamsal katkılarda bulunan düşünürlerin fikirlerini ve yaşamlarını inceliyor.

    Dördüncü cild kapsamındaki düşünürler ise şöyle: F. Quesnay, A. Smith, D. Ricardo, Sismondi de Sismondi, Kant, Hegel, Feuerbach, Belinski, Herzen, Marx ve Engels.

    SADIK USTA

    1960 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Sadık Usta, 16 yıl Almanya’da yaşadı. Stuttgart Üniversitesi ve Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde (Tarih ve Siyasal Bilimler) okudu. 2012’de Goethe Üniversitesi’nde “Ütopya ve Devrim, Türkiye’de Modernleşme Hamleleri”(1908-1938) başlıklı master tezini verdi.

    Can ve Marvin’in babasıdır.

    Yazdığı ve Çevirdiği Bazı Kitaplar

    Yazdıkları: Türk Ütopyaları – Cumhuriyet’ten Tanzimat’a Ütopya ve Devrim; İlkçağ Ütopyaları, Mükemmel Toplum ve İlk Devlet Teorileri; Fıçılarda Yaşamak – Sıradışı Devrimci Hayatlar, Ütopya ve Masalbilim – Binbir Gece Masalları

    Çevirdikleri: Thomas More, Ütopya; Tomasso Campanella, Güneş Ülkesi; Georg Fülberth, Kapitalizmin Kısa Tarihi; Hans Heinz Holz, Devrimin Cebiri, Felsefenin Aşılması ve Gerçekleşmesi, Haidar Bammate, İslam’ın İnsanlık Kültürüne Katkısı; Karl Marx-Friedrich Engels, Komünist Parti Manifestosu.

    DÜNYAYI DEĞİŞTİREN DÜŞÜNÜRLER – I

    Felsefenin Şafağı: Hint, Çin, Yunan, Roma ve Rönesans Avrupa’sı

    Yazar: Sadık USTA

    Tür: Düşünce Tarihi

    Yayım Tarihi: Eylül, 2018

    Sayfa Sayısı: 344

    DÜNYAYI DEĞİŞTİREN DÜŞÜNÜRLER – II

    Rönesans’tan Aydınlanma’ya Yeni Bir Çağın Doğuşu

    Yazar: Sadık USTA

    Tür: Düşünce Tarihi

    Yayım Tarihi: Eylül, 2018

    Sayfa Sayısı: 344

    DÜNYAYI DEĞİŞTİREN DÜŞÜNÜRLER – III

    Rönesans’tan Aydınlanma’ya Yeni Bir Çağın Doğuşu

    Yazar: Sadık USTA

    Tür: Düşünce Tarihi

    Yayım Tarihi: Kasım, 2018

    Sayfa Sayısı: 328

    DÜNYAYI DEĞİŞTİREN DÜŞÜNÜRLER – IV

    Ekonomi Politik, Alman İdealizmi, Rus Halkçılığı ve Marksizm

    Yazar: Sadık USTA

    Tür: Düşünce Tarihi

    Yayım Tarihi: Kasım, 2018

    Sayfa Sayısı: 336

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.