DOLAR 32,5372
EURO 34,7327
ALTIN 2486,512
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sağlıklı iftar ve sahur için peyniri sofradan eksik etmeyin

    Sağlıklı iftar ve sahur için peyniri sofradan eksik etmeyin
    16.05.2019
    A+
    A-

    Ramazan ayında uzun saatler aç kalan vücudun halsiz düşmemesi için dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, bağışıklığın da güçlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.

    Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan ayı boyunca beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.

    Ramazan ayında öğün sayısının az olmasına karşın, aşırı ve dengesiz beslenme uygulamaları sonucu başta kilo artışı olmak üzere, mide hastalıkları, reflü, tansiyon ve şeker yüksekliği gibi pek çok sorunun yaşanabileceğine dikkat çeken Garipağaoğlu orucu su, hurma, zeytin, peynir, çorba ile açmanın, 10-15 dakika sonra 2-3 çeşitten oluşan ana yemeğe geçmenin, sağlık açısından en doğru olduğuna işaret ediyor. İftardan 1-2 saat kadar sonra meyve, güllaç, dondurma, sütlaç benzeri ya da meyvelerle yapılmış tatlıların yenebileceğini, su, soda, yeşil-siyah çay, diğer bitki çayları, kahve, az şekerli limonata, komposto vb içeceklerle sıvı alımının desteklenebileceğini belirtiyor. Sahurda çay, süt, ayran, yoğurt, peynir, yumurta, mercimek ve sebze gibi liften zengin çorbalar, az yağlı börekler, tam tahıl ekmeği, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, komposto gibi besinler arasından bir menü oluşturulmasını ve tüketilmesini öneriyor.

    Az tuzlu ve az yağlı besinler tüketilmeli

    Ramazan’da daha verimli bir gün geçirebilmek için sahur öğününün mutlaka yapılmasını hatırlatan Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; sahurda ve iftarda az tuzlu ve az yağlı yiyecekler yenmesi gerektiğini aktarıyor. Peyniri sofralardan eksik etmeyin uyarısı yapan Garipağaoğlu, “Peynir, içerdiği yüksek protein sayesinde vücudu uzun süre tok tutuyor. Yoğun kalsiyum içeriği ile de kemik sağlığını destekleyen peyniri az tuzlu tüketmek gerekiyor. Burgu, Topi, Sürmeli gibi az yağlı ve az tuzlu peynirleri tüketerek hem susamayı engeller hem de tokluğu uzun süre sağlayabilirsiniz” diyor.

     

    ‘‘İftar ve sahurda az tuzlu D vitaminli peynir tüketebilirsiniz’’
    Ramazan ayını rahat geçirebilmek için bağışıklığın güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Garipağaoğlu, Bağışıklığı destekleyen besin ögelerinden birinin D vitamini olduğunu vurguluyor. İki yaşını geçmiş tüm bireylerin günlük alması gereken D vitamini miktarının 15 mikrogram olduğunu aktaran Garipağaoğlu, “Vücudun D vitamini düzeyinin yeterli olması, Ramazan süresince bağışıklık sistemini destekler. D vitamininin ana kaynağı güneştir. Oruçluyken güneşlenmek susuzluğu artırır. Bu nedenle Ramazanda, D vitaminini vücuda alabilmek için güneşlenmek yerine, iftar ve sahur öğünlerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek önemlidir’’ diyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.